Рекорд: Чакаме 6 млн. тона реколта от пшеница

МЗХГ: Това е исторически връх за България
9 авг 2017 18:20, Анисия Иванова
40
Рекорд: Чакаме 6 млн. тона реколта от пшеница
Архив: Булфото

Тазгодишната реколта от пшеница ще бъде рекордна. Количеството по предварителни данни е между 5,85 и 5,95 млн. тона. Това е повече от миналата 2016 г., когато производството беше 5,66 млн. т., съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите /МЗХГ/.

Реколта от почти шест млн. тона е исторически връх, никога България не е достигала тези нива, посочиха от МЗХГ.
Увеличението се дължи на по-висок среден добив от декар. Той е нараснал с около 8% спрямо миналогодишния - или 513 кг/дка сега и 475 кг за 2016 г. Реколтираните площи са около 11,4 млн. тона.

Освен с по-голямо количество тазгодишната реколта се очертава да бъде и с по-добро качество. Към 3 август са анализирани 815 проби от пшеница.

Резултатите показват, че 46,39 на сто е с много добри качествени показатели и в сравнение с реколта 2016 г. има завишаване с над 5 процента на количеството с високи хлебопекарни качества. Така не се потвърждават опасенията, че с високите добиви и навлизането на високопродуктивни френски и австрийски сортове ще се влоши качеството на добитото зърно.

Рекордната реколта и високо качество води и до засилен износ на зърно от България. До 15 август експортът на пшеница ще надвиши 1 млн. тона, на ечемик - 189 хил. т, а на рапица - 152 хил. т.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
5
 
! Отговори
гошо печения преди 6 години
Че то друго в бг не се сее. У мойто село дето по турско време чешма на къра за всички вода. Сега чорбаджията даже селските пътища купил и нашляпал пшеница и до чешмата не се стига.бетер турски изедници бг чорбаджиите. Бе овча работа
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вдигнете цената на хляба сега.
26
4
 
9
 
! Отговори
GMO преди 6 години
Предполагам генно-модифицирана.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 21Лилипутин Смешната работа ще е по-смешна, защото има глобално затопляне и там, където руснаците никога не са имали посеви от пшеница, ечемик, царевица и др.сега се изкарват добри реколти. Русия освен, че е на 1място в света по износ на пшеница, е и сред първите по износ на царевица, ечемик и др.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Без коментарНещо си в голяма грешка. Хляб по 20ст никога не е имало през 1989та година. Хляба беше Бял - 40ст, Добруджа -30ст и Типов - 24ст
23
2
 
4
 
! Отговори
Добруджанец преди 6 години
Браво, ударници голям урожай- ще има за добруджански суджуци!
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ме топли че добре субсидираната зърнена мафия с бентлитата ще ожъне рекордни количества пшеница , която ще изнесе евтинко на изток за братския наш народ , след като българският хляб се прави основно от вносно фуражно зърно с ниско качество и подобрители ? Излиза че ЕС финансира производството на евтино и качествено зърно за Русия .
21
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен пшеница и слънчоглед ние друго не произвеждаме.Лук внасяме от Полша, домати от Китай и турция.Затова скрийте се и не говорете за добиви и култури.
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Произведената пшеница и цената на хляба нямат много общо. Аз какво съм произвел от со бствената си земя и на каква цена ще продам продукцията си е лично мой проблем. Вече няма ТКСЗ-а , които да се разпореждат с принудително одържавената земя. Много ясно , че преди храните ще са били по-евтини , все пак са били произведени на 35 000 000 декара принудително отнета от големите чифликчии и селяни земя . Все едно сега някой да ми подари няколко хиляди декара и да не съм богат .
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МОСКВА ДАВА МНОГО / ГОРИВО/ НО НАКРАЯ ВЗИМА ВСИЧКО. Разни слуги верни на Русия ги има. ДАНС ГИ ЗНАЕ НО КАКВО ОТ ТОВА.
18
2
 
3
 
! Отговори
Шопсфото преди 6 години
Комбайни нива $климатроници жънат с малките жътварки , научно технически напредък е това ???????????????????????????????????????????????????????
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Москва е свикнала да си зима зърното и да оставя сламата в дунавската РАВНИНА. Навик лесно не се отвиква.А иначе много политики, много бърборене. Но Москва това не я интересува.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лукойл дадтавя горивото на цялата техника свързана с производството на зърнини култури. И всичко се изкипува още на полето и пътува на изток ЗА РУБЛИ.Варна митница знае.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пшеницата е стратегическа суровина. И от 1944 г. И днес .Москва казва как, къде и колко ще се продава пшеницата. Най удобен начин е да управлява колективи , а не частници. ГЕРМАНИЯ ВНАСЯ ОТ КАЛИФОРНИЯ . ДО 1944г. БЪЛГАРИЯ ПРОДАВАШЕ НА ГЕРМАНИЯ,,Австрия,Унгария ДУНАВСКАТА РАВНИНА Е НАЙ ДОБРАТА ЗА ЗЕМЕДЕЛИЕ ОТ ЦЯЛА ЕВРОПА.
14
4
 
11
 
! Отговори
ЛилиПутин преди 6 години
Смешни русофили: Русия 17000000квадратни километра - изнася 25 млн. тонаБългария 111000квадратни километра - изнася 1 млн. тонаЕ кой е по по най???Я си пийте бояришника и мълчете.
13
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименми не, ние не ядем тази пшеница, тя се изнася. За нас внасят фуражна, евтина, която се обработва за да може да се продава във вид на брашно или да се прави хляб.
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По случай големият добив, ще увеличат цената на хляба!
11
1
 
12
 
! Отговори
Anon преди 6 години
Ако това е истина, една добра новина. Браво на фермерите. Дано повече такива новини да имаме за в бъдеще...
10
7
 
9
 
! Отговори
Джъстиса преди 6 години
Oснователба причина да се повиши цената на хляба- това е сърцевината на политиката в България
9
7
 
22
 
! Отговори
www преди 6 години
ПШЕНИЦА КОЯТО ЩЕ СЕ НАТОВАРИ НА КОРАБ КОЙТО ЩЕ ПУСНЕ КОТВА В ОТКРИТО МОРЕ И СЛЕД ШЕСТ МЕСЕЦА ЩЕ СЕ ВЪРНЕ И ЩЕ КАЖЕМ ЧЕ ВНАСЯМЕ ЖИТО ОТ АРЖЕНТИНА......