Създателят на такса "стол": Сезонът е кратък, разходите са големи!

Министърът на туризма: Това е недопустима практика
10 авг 2017 10:57,
373
Създателят на такса "стол": Сезонът е кратък, разходите са големи!
Кадър: "Нова телевизия"

Собственикът на ресторанта, поискал по 20 лв. такса "празен стол" на свои клиенти, обясни, че това е изолиран случай. Идеята била негова и била само за конкретните гости.

"Разберете, сезонът е кратък, разходите са ни големи, събота ни е пиков ден", каза собственикът Тони Матеев.

Междувременно министърът на туризма Николина Ангелкова пък отправи критики към него и обясни, че събирането на пари за празен стол е недопустима практика.

Скандалът избухна вчера, когато потърпевша клиентка публикува във Facebook касовата бележка с начислената такса "резервиран стол" - 80 лв. за четири незаети стола на масата.

Още по темата
Според собственика на заведението това се наложило, защото те резервирали маса за 10 души, но пристигнали 6-има. Жената, публикувала сигнала, не се появи публично, но в поста си в социалната мрежа се оплака от лошо отношение на персонала към нея и приятелите й. Тя твърди и че групата е предупредила, че ще е по-малобройна още при влизането си.

Тони Матеев отрича това. Той отрича и хората му да са се държали грубо и връща обвинението – клиентите се държали лошо и сервитьорът дори отказал да ги обслужва.

Иначе той е категоричен, че такса "празен стол" е  лоша практика.

"Това е мое решение, това е лоша практика, може и да сме взели неправилно решение", каза Матеев пред "Нова телевизия". Собственикът обясни и че заведението му предлага не просто храна, а цялостно изживяване.

"Абсолютно недопустимо е да има такса празен стол", отсече в ефира министърът на туризма Николина Ангелкова и допълни, че човек няма как да предвиди всички обстоятелства, когато резервира маса.

Тя припомни, че още снощи е направена проверка на заведението по разпореждане на премиера. "Като цяло услугите отговарят на двете звезди", каза тя.

"За мен е учудващо и като потребител, и като министър как може да се начислява такса празен стол и да се иска от хората да присъстват на място", каза още Ангелкова.

Според нея всеки трябва да си калкулира рисковете и да има план Б, когато пропадне резервация.

"Искрено искам да вярвам,  че това е единичен случай и се надявам хората които имат такива богати преживявания да сигнализират и медиите и министерството", каза още министърът.

Собственикът на ресторанта пък отвърна, че трудно намира персонал и тази година се е наложило да взима хора от Украйна. Според него причината за това не е само в изолирания случай на неговата такса.

От Комисията за защита на потребителите пък обявиха, че ще наложат санкция на заведението. Председателят й Димитър Маргаритов също обяви такса "стол" за недопустима.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
347
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво им е виновен ресторантьора, като се правят на тарикати и резервират маса за 10човека, а се настаняват 6.Много е трудно след това да накараш клиенти, да се присламчат към тяхната компания.
346
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В разгара на сезона, това донякъде е нормално. Съвсем по различен начин стоят нещата през месеците май и юни и от 10септември до края на сезона, тогава и 1/един/клиент на маса за 10 е добре дошъл, но тогава ги няма медиите, да питат, как успяват да вържат разходите за месеца.
345
2
 
4
 
! Отговори
Г преди 6 години
'Сезона бил кратък'.Защо не си станал тираджия,там сезона е целогодишен.За три месеца милионер ,ще става.Егати циничноста,егати наглостта.
344
0
 
2
 
! Отговори
Клиент на Милоз преди 6 години
Ходил съм в това заведение.Като визия е отлично но това се дължи не на Наемателите а на Собствениците които го отдават под наем.Високите цени са оправдани до някъде заради високия наем но качеството на храна е ужасно.Част от рибата е хубава защото се взима директно от рибарите на пристанището останалата е замразена от складовете и неструва.
343
7
 
6
 
! Отговори
Мена преди 6 години
Аз бих направила абсолютно същото. Повечето , които сте коментирали против собственикът не сте се сблъсквали пряко с такова отношение. Повечето резервират и не идват ,другите държат много на "е тая маса къде гледа натам , ще си дойдем 10 човека, да" , след което редиш масата и е подготвена за тях , те се настаняват ,след тях още няколко такива и идва една компания от 10 човека , потенциални да ти направят хубава сметка , но уви , няма маса за тях , защото всички са си наседели по хубавите маси.
342
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой да ми каже повече за менюто им ?Арогантни са, но да видим, дали стават за нещо.
341
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До беден работещ м.др.Не резервираш, купе, а направо си го наемаш и си плащаш предварително. Ресторантът, е можел да промени стратегията си, като е искал предварителни поръчки и заплащане. Виждал съм го в много ресторанти. Дават по 15 лева, ние ще ви приготвим нещата, точно, когато се настанявате, за да не чаката за първия курс. Така, ресторанта ограничава загубите си, тези, които са се появили от резервацията, не го отнасят, защото от компанията, някой го е блуъснала кола и всички са доволни!
340
3
 
12
 
! Отговори
Дингилев преди 6 години
Много ми е интересно как този мазник на снимката ще ме накара да платя нещо такова, сигурен съм че и мн от вас не биха платили тази сметка
339
24
 
14
 
! Отговори
беден работещ м.др. преди 6 години
За първи път да съм съгласен с хотелиер. Във влака ако искаш резервация на цяло купе, плащаш всички места. Като си тарикат и резервираш маса за 6 с 4 празни места, площаш всички. Не може хем да си тарикат, хем да си социален някакъв плачко. Браво на този хотелиер.
338
7
 
20
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 6 години
Много мазен и нахален тип,с кеф бих му натрошил китарата на такъв ''работодател''.
337
4
 
11
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
Ами ако въпросния стане сутрин се почеше по топките и реши че днес масата за 10 човека трябва да му изкара 1000 лева от резервация? Колко трябва да е таксата празен стол ако сметката е 170 лева а дойдат само 6 от 10-те клиента? И то така ще дерем кожата на клиентите зависи как сме станали сутринта. Еми да си ходите вие по тези заведения. Ако не се намери някое което да не прави подобни мизерии тук ето ти Гърция ето ти Турция. Мен пък много ще ме боли оная ми работа за сезонът ви и проблемите ви.
336
4
 
20
 
! Отговори
БГ преди 6 години
да резервират пак една маса за 10 човека и да отидат толкова и да си поръчат кафе с вода и да седят цяла вечер
335
0
 
18
 
! Отговори
булгар,булгаар... преди 6 години
В Гърция и Турция няма такива емоции като у нас!Там народа е ***!
334
0
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
На Дядо Коледа сезона му е съвсем кратък. Каква ли такса ще измисли той?
333
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А може ли, аз и гаджето да резервираме целия ресторант, да седнем на два стола по средата и целия персонал само нас да обслужва? И още нещо: защо Държавата събира патентен данък на място за сядане в заведенията? Това не е ли същата лоша практика?
332
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ревете,че ви бил малък сезона?България има ракошен климат,нито горещо,нито студено!В България около 6-7 месеца времето е добро за летен туризъм,не ни правете на балами!Работниците и туристите ви виновни,че от алчност,не можете и през Януари да работите и ги ограбвате.Зимата си създайте или търсете друга работа!Ако не ви беше изгодно,щяхте ли да бетонирате цялата ивица,заедно със солниците и дори защитените дюни,които унищожихте?
331
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами как няма да са големи разходите - петнайсететажни хотели, седящи празни през повечето време... Няма страшно - пазарът е регулатор. Който не може да прави бизнес, ще си ходи.
330
5
 
25
 
! Отговори
Помияр преди 6 години
като онези мутри в Тропикана в Морската на Бургас, които искат 100 лв капаро за да са сигурни, че сметката ти ще е поне толкова. И, разбира се, ако не отидеш капарото "не се връща, щот така каза шефа". Ей затова българите бягат в Гърция.
329
14
 
9
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Манолски, е за това е такова дереджето у БГ-то. В БГ мушморока има власт - пуска снимката във Фейсбук, ни лук ял, ни лук мирисал и няколко дена по-късно мушморока министър глобява собственика на заведение, понеже е решил да предприеме мерки срещи мушморока..... И най-лошото е че мушморока премиер го е одобрил това. Всъщност по-лошото е че всички кандидат мушмороци за премиер биха направили абсолютно същото. И докато БГ-то не се отърве от мушмороци, няма да се оправи!
328
18
 
9
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
човека ги е таксувал за пропуснати ползи от празните столове дето мутреят един файтон мушмороци за по една лимонада на голямата маса