Местното ни самоуправление не може да се нарече самоуправление

Общините зависят до голяма степен от държавния бюджет
11 авг 2017 20:30, Екип на Bloomberg
1
Местното ни самоуправление не може да се нарече самоуправление
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

 Ако 2% от данъка върху доходите на гражданите влиза в общинските бюджети, това би стимулирало общините, които работят за заетост и по-високи доходи, да работят още по-добре, за да увеличават приходите в своите бюджети. Това коментира Донка Михайлова, кмет на община Троян и заместник-председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

По думите ѝ в момента 60% от приходите, обезпечаващи общинския бюджет, идват от централния бюджет и само 40% са приходите, които се събират в общините.

„От тези 60%, които получаваме, имаме възможност да насочваме по волята на общинските съвети само 10%. А другите 40%, които събираме от гражданите, се организират и насочват по начин, който да удовлетворява потребностите на гражданите на съответните общини“, обясни кметът.

Това според нея означава, че местното самоуправление в България всъщност в много малка степен е самоуправление.

„Това, което ние искаме последователно поне в рамките на 20 години, е истинско местно самоуправление в България. Искаме децентрализация в управлението, което би направило така, че волята на гражданите във нашите общини да бъде водеща при насочването на средствата, които идват от техните данъци“.

Михайлова, смята, че ако местната власт може в по-голяма степен да отговаря на потребностите на гражданите, обезпечавайки ги със средства, това би означавало свобода на местната власт да работи така, че гражданите да живеят по-добре.

Вижте повече на Bloomberg TV  Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Месното бе, МЕСНОТО самоуправление се казва! От "суджук" идва!