Утре жеги до 39 градуса, в неделя иде слабо захлаждане

Оранжев код за горещо време е обявен за цялата страна
11 авг 2017 21:28,
0
Утре жеги до 39 градуса, в неделя иде слабо захлаждане
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Оранжев код за опасно високи температури е в сила за цялата страна на 12 август. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките.

От НИМХ предупреждават, че горещото време продължава. Максималните температури в страната ще са между 34° и 39°.

Високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца. От НИМХ препоръчват да се следят прогнозите и да се действа според съветите на властите.

Утре през деня отново ще е слънчево и горещо. Ще се появи слаб изток-югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 34° и 39°. Вечерта в западните райони ще се развива купесто-дъждовна облачност, вятърът там ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува хладен въздух.

През нощта срещу неделя, на места в западната половина от страната ще се развият гръмотевични бури. Възможни са значителни валежи и градушки. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщи за „Фокус” дежурният синоптик.

Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър от изток. Максимални температури на въздуха: 30° и 32°. Температурата на морската вода е 25°-28°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще бъде предимно слънчево. След обяд над масивите от Западна България ще се развива предимно купеста облачност и на отделни места ще превали. Ще духа слаб до умерен южен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра – около 28°, на 2000 метра – около 20°.

В неделя в западната половина от страната ще се задържи със значителна облачност и валежи, а на изток ще има повече слънце. Там в следобедните часове ще се развива купеста облачност и на отделни места също е възможно да превали и прегърми.

В цялата страна вятърът ще е вече от запад-северозапад. Температурите ще се понижат и максималните ще са от 21-23° в западните райони до около 32°-34° - в източните. През първите дни от следващата седмица ще преобладава слънчево време и температурите бавно ще се повишават.

В следобедните часове ще се развива купеста облачност, вероятността за валежи е малка. Вятърът ще е слаб, в източните райони умерен, от север-североизток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: прогноза за времето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари