Без опасност! Фирмите със заразени яйца не продават у нас

Експерт: Шансът да се намери фипронил у нас е нулев!
Обновена: 17 авг 2017 08:45 | 17 авг 2017 08:37,
7
Без опасност! Фирмите със заразени яйца не продават у нас
Снимка: архив Reuters

Няма никакъв риск от консумацията на месо и яйца. Двете ферми, които са в центъра на аферата, никога не са присъствали на пазара в България. Това каза пред Bulgaria ON AIR птицевъдът Ивайло Гълъбов, който коментира яйчения скандал, тръгнал преди дни от Белгия и Холандия.

В становище на Министерството на земеделието и храните се казва, че няма данни за наличие на замърсени яйчени продукти на българския пазар. Председателят на Съюза на птицевъдите у нас обаче посочи, че е възможно такива да са достигнали до нашия пазар.

Още по темата

Ивайло Гълъбов обаче бе категоричен, че шансът да се намери фипронил в храните у нас е нулев.

"Фипронилът е забранен за третиране на животни, които се използват за хранене. Забранен е и за растителна защита, защото има негативна реакция към насекомите. Вижда се, че се взимат мерки тези продукти да бъдат унищожени. Потърпевши са фермите, които са подведени и е използван непозволен препарат от фирмата производител", обясни той в "България сутрин".

Сергей Иванов от Центъра по биология на храните се съгласи с мнението на Гълъбов, че на българския пазар няма третирани с фипронил храни.

"В случая става въпрос за нерегламентирано използване на инсектицид. Европейската комисия доста строго следи къде са разпределени партидите. В случая такива в България няма", коментира той в студото на Симеон Белев.

Сергей Иванов отбеляза, че дори да достигнат някои от тези продукти, фипронилът доскоро се е използвал масово и не е имало подобни остри натравяния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А възможно ли е все пак да се извърши продажба "под масата"?Ако някой предложи някаква цена, много по-ниска от актуалната, на онези фирми, които щат не щат трябва да унищожат заразените яйца? Така въпросните фирми все пак ще спечелят нещо.Възможно ли е при такава продажба заразени яйца да бъдат вкарани в някоя държава с фалшиви документи?
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
некачествени храни и стари коли знаете къде се пласират от Западна Европа, я ще станат на яйчен крем, я на някаква друга съставка, без никой нищо да знае естествено, вие какво искате фирмите да работят на загуба ли?
3
0
 
7
 
! Отговори
може ли преди 6 години
Има си хас у нас да има нещо опасно :) и Кислин да слагат в айряна, агенцията по храните винаги твърди, че всичко е в нормите... преди няколко седмици горяха тонове пластмаса на някакво сметище и замерванията показваха чист въздух. Повече какво да коментираме темата.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да ям яйца засега. След 1 г. може пак да проям.Но то не се знае, до тогава може нещо пак да се случи итака.Няма да има какво да ядем. Растителната храна ГМО, животинската заразена с болести.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
харесва ми тази убеденост, шанса бил 0, сигурно понеже нашите държавни институции работят съвество и си вършат работата, не като тези в Западна Европа... по-скоро ще откажа яйцата за известно време