Много газ и отнето предимство... Така стават катастрофите

Нараства броят на дрогираните зад волана, отчитат от МВР
17 авг 2017 11:52,
18
Много газ и отнето предимство... Така стават катастрофите
Снимка: архив Булфото

Висока скорост и отнето предимство на пътя са сред най-честите причини за тежките катастрофи с жертви и ранени у нас.

Сред другите причини за кървавите инциденти са шофиране след употреба на алкохол и на наркотици.

Това съобщи началник група "Пътен контрол" в областната дирекция на МВР – Варна старши инспектор Драгомир Ганчев. Според данните на полицията 60 на сто от катастрофите с жертви и ранени се дължат на превишената скорост на главни пътища и магистрали.

Още по темата
Вчера бяха обявени и други данни на МВР, според които нарушенията на скоростта са се увеличили откакто бе премахнат знака, указващ камера на пътя.

"От началото на годината до момента има констатирани над 10 200 нарушения за превишена скорост. Сред тях има и 22 случая, в които нарушението е над 50 км/ч в населено място. В тези случаи, освен предвидената санкция, се отнема свидетелството за срок от три месеца", съобщи старши инспектор Драгомир Ганчев пред БНТ.

От началото на годината има 652 случая за шофиране след употреба на алкохол като в 369 от тях концентрацията е била в рамките от 0.5 до 1.2, а в останалите 283 концентрацията е била над 1.2. Рекордната концентрация е близо 4 промила.

Има лек ръст в хванатите дрогирани зад волана. Случаите са 34, по които също има образувани досъдебни производства.

"Както алкохол, така и наркотици се установяват предимно в тъмната част от денонощието, в по-късните часове. Конкретно при наркотиците, спадат водачи в по-млада възраст - 20 до 30 години. Няма точно определена концентрация по места. Най-често става въпрос за амфетамини, метаамфетамини, канабис, по-рядко кокаин. В нередки случаи водачите, употребили наркотици, става причина за произшествия", каза още инспекторът.

Голям е броят и на хванатите шофьори без книжки. Според последните промени в Закона за движение по пътищата се прекраятява регистрацията на автомобил, управляван от неправоспособен водач, без значение дали той е собственик или не.

За тази година има 376 такива случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
5
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Като книжката ти е взета с две телета и с 30 да се движиш и една глоба да нямаш като отнемеш предимство защото нямаш търпилка да чакаш все тази.Българина няма търпение да кара бавно ,за 200 метра си рискува живота да изпревари.Проблема е в главата и кат да се спукат от глоби като не се контролира какви диагнози взимат книжка ефекта е същия.
14
3
 
4
 
! Отговори
до 15 преди 6 години
Само ми кажи как ще контролираш на 100% всички шофъори и ти давам нобелова награда.Естествено ,че е до мислене и да го друсаш от глоби пак ще намери начин на чист път да си рискува живота и здравето.ФАКТ тези със свалените номера си взеха нови коли и пак са на пътя.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много добре се знае по света какво се прави, за да се спазват правилата, но в България някакви без ум в главата, твърдят, че това може да стане от само себе си, от манталитет, възпитание и култура. Е, няма такава държава.
12
3
 
4
 
! Отговори
Първопричината преди 6 години
Заставаш до някой голям булевард, където и да е в България. Ограничение 50 км/час (населено място). Броиш колко шофьори спазват ограничението и както се и очаква НУЛА шофьори го спазват, вкл. и много чужденци. ХМ защо така бе, защо ВСИЧКи шофират с превишена скорост? Манталитет ли е, възпитание ли е, култура ли е или е това, което е - няма го контролният орган на държавата, в случая няма го КАТ.
11
3
 
4
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
И в кое точно е злобата?Истината винаги боли ,ако искаш по-малко катастрофи спираш хлапетата рейсъри.Стоиш пред кръчмата."Ти знаеш ли кои съм аз " му взимаш книжката нищо ,че ти е началник на началника.Злоба хахах ,аз ли бих човека ,че карал "бавно".
10
2
 
3
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
А истината е ,че КАТ взима/ха рушвети и си затваряха очите за някои - силен на деня.Като ви казвам ,че манталитета на всички е аднрешковски ,дали е КАТ ,политик или шофер една е диагнозата.
9
4
 
4
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Масовия автомобил е 20 годишно БМВ,АУДИ,Мерцедес.Вие всички да не сте Лекари,Дипломати или Директори на заводи?Вие сте си бай Ганъовци с 10000лв годишни приходи!Най-достъпната малолитражка е 16000лв ,какво да си говорим повече за манталитет.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има си основни истини, които се оказва, че изобщо не се осъзнават от много хора. Всякакви правила в една държава се спазват само ако държавата със силата си наложи спазването им. Това е основна истина. На практика това се получава, когато държавата се стреми да създаде убеждение в хората от тази държава, че за всяко престъпление или нарушение, НЕИЗБЕЖНО ще бъдат санкционирани. Действията на хората по нарушаването на правилата са следствие и не хората са виновни,че държавата не налага спазванет
7
5
 
3
 
! Отговори
до до ХМ преди 6 години
Добре конспиративни гуро!КАТ са виновни за всичко!Колите изкарват най-доброто и лошото от характера на човека.Като гледам как се кара, българина си влиза в профила ,агресивен комплексар неспазващ правила с чифте пищови на голия тумбак.Неотговорен и вечен Андрешко.Само като се видят овехтелите премиуми по пътя и ти става ясно що за население живее и как мисли.
6
3
 
4
 
! Отговори
До Факт преди 6 години
Въпреки, че съм в категорията на "***-те", донякъде съм съгласен с написаното. Но част от изразените твърдения са спорни и се обосноват само с "щото така съм казал", а не на реални аргументи.Примери:"В държавите, където КАТ работи нарушения не се правят" - И там тревата е зелена, а небето синьо. По-скоро са драстично по-малко, но едва ли са никакви."В България всички шофьори,... непрекъснато нарушават правилата..." - Комбинацията от "всички" и "непрекъснато" е удобна, но несериозна.
5
2
 
5
 
! Отговори
До хм преди 6 години
Мисленето НЕ Е от силните ти страни
4
4
 
7
 
! Отговори
ХМ до ФАКТ преди 6 години
"Разбира се за малoумниците причината ще е в кълтура, възпитание, манталитет и други подобни простотии."Ами ти в кое мислиш ,че е проблема?От Каруцата на колата с 200 коня трябва и мисленето да ти е на ниво.
3
1
 
14
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Нарушения се правят когато КАТ не работи. В държавите, където КАТ работи нарушения не се правят. Българинът шофира по наична, по който КАТ му позволява да шофира. В България всички шофьори, българи и чужденци, непрекъснато нарушават правилата, а същите шофьори, българи и чужденци, извън България, стриктно спазват правилата. Разбира се за малoумниците причината ще е в кълтура, възпитание, манталитет и други подобни простотии. Личи си на кои КАТ успешно промива мозъците.
2
5
 
13
 
! Отговори
хм преди 6 години
Всичките му балкански образи като излязат на междуградско и настъпват колкото могат.Изпреварванията на някои са си чисти самоубийства.Те дори не осъзнават ,че ситуацията е рискова просто това им е стилът на каране.Лично аз не обичам да карам в БГ тук да стигнеш от точка А до Б е чиста лотария.
1
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българинът е животно, което не е дораснало да шофира.