Родолюбие! Нов живот за забравеното училище в Хвойна

Българска студентка от Милано спасява родопско училище
Обновена: 17 авг 2017 15:31 | 17 авг 2017 15:30, Анисия Иванова
4

Българска студентка в Милано спасява старо училище в родопско село.

Десетки доброволци подкрепят каузата на Кристияна, като се включват в проекта "Хвойна". Целта е е емблематичните сгради от миналото да бъдат съхранени.

Пустеещи кабинети, падаща мазилка и класни стаи, които тънат в забрава. Така изглежда единственото училище в село Хвойна. Преди точно 10 години там бие последният звънец.

Учебеното заведение остава без своите деца, а от тогава масивните сгради се рушат заради капризите на времето, разказва Bulgaria ON AIR.

Непримирима със съдбата на училище "Свети Кирил и Методий, Кристияна Брънзалова решава да му вдъхне нов живот.

Момичето учи архитектурен дизайн в престижен университет в Милано. Решава да приложи наученото на родна почва. Първоначално замислен като дипломна работа, проектът "Хвойна" се превръща в кауза.

А по пътя си Криястияна среща десетки съмишленици. През последните две седмици доброволци се заемат с почистването училището.

В проекта "Хвойна" се включват и доброволци от чужбина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
Как е Било преди 6 години
Помня и Това училище и това в Околните села и Орехово и Малево.... Всички тях краят на комунизма ги завари с работещи училища и млади хора които живееха там.. От Пловдив имаше два пъти дневно автобус .Толкова и от Смолян.....Сега НЯМА НИЩО................................ и хората младите също ги няма......ГЕНОЦИД това е И тая сграда какво като се запази. Ще е символ на разрухата. Не сградите а хората дават душата на едно място
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
... и все-пак е нещо. Браво на жената!
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Родолюбие ще е ако, тази студентка си прати децата в това училище, за му вдъгне живот не само на него, а и целия район. Това което прави сега са някакви изкривени арт упражнения за хора с ментални отклонения.
1
1
 
12
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Училището е институция а не просто сграда.Като няма ученици няма и училище.Ще го поосвежат и след 5 г ще е пак развалина.Адмирации за ентусиазма но по добре тази енергия да беше насочена към действащо училище.Поне ще има кой да го подържа след това.