Българката не ражда! Бебетата малко във Варна, Видин, Враца...

Малък ръст в раждаемостта има в София, Бургас, Търново, Ловеч
28 авг 2017 07:00,
177
Българката не ражда! Бебетата малко във Варна, Видин, Враца...
Снимка: flckr

Много голямо намаление на новородените през първите 7 месеца на тази година сочи регистърът на ражданията на Министерството на здравеопазването. От 1 януари до 31 юли 2017 г. у нас са родени 32 820 деца, докато за същия период на миналата година те са били 35 011.

Само за седем месеца намалението е с над две хиляди бебета, което се очертава като най-драстичния спад в раждаемостта в последните години.

За сравнение през 2016 г. намалението спрямо предходната 2015 г. беше с около 760 бебета. През 2015 г. спадът спрямо 2014 г. пък беше с над 2000 деца. Сега обаче тази граница е достигната още в средата на годината.

Данните на регистъра на здравното министерство са за живородените деца в лечебните заведения и традиционно се разминават с информацията от Националния статистически институт.

Според НСИ всяка година родените са с около 5 хиляди повече, отколкото според регистъра на МЗ. Той обаче все пак дава достатъчно ясна представа за тенденцията при раждаемостта, коментира "Сега".

Най-шокиращи са данните за Варна, където доскоро имаше лек ръст на новородените. За първите 7 месеца на тази година там са се родили 2051 деца, което е с над 500 по-малко от родените 2661 за същия период на миналата година.

Сериозно е намалението и в областите Враца и Монтана. Във Враца са регистрирани 476 живи раждания през тази година при 645 през миналата. В Монтана са 483 при 629 през 2016 г.

Голям спад има и в Пловдив - 3695 са бебетата за месеците до август тази година при 3920 за същия период на 2016 г. Сливен е настигнал Стара Загора по раждаемост - там тази година са се родили съответно 1637 и 1638 деца при 1692 и 1744 през миналата година.

Ръст на раждаемостта продължава да има в София, за тази година новородените са 8999 при 8979 за миналата година, и във Велико Търново - 821 са родените т.г. спрямо 799 през миналата. Минимален ръст има и в Бургас, Ловеч и Габрово.

Традиционно най-ниска е раждаемостта във Видин - там са се появили на бял свят едва 225 деца за първите 7 месеца на годината, при 246 за същия период на миналата.

Следват Ямбол - 250, Разград - 270, Перник - 306 и Смолян - 314.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
3
 
10
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Раждаемостта е пряко свързана с икономическото състояние на една държава. Най-многобройни набори - 2008,2009,2010. И рязък спад 2011,2012,2013,2014,2015, 2016.Три години нагоре и шест надолу. И не ми давайте германките за пример.В Германия статистиката се прави само за чистокръвната германка, просто германеца предпочита да се жени за азиатки и източноевропейки. От Тайланд директно можеш да си купиш жена, дори и тарифата се знае и много германци го правят.
138
2
 
7
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Има държави, в които е забранено да раждаш второ дете, ако нямаш висше образование. Така хората са си решили проблема с прииждащите нискообразовани индийки и са стимулирали жените да се образоват. А в БГ една шепа вишисти хрантутим "препечените" от махалата, а те раждат ли раждат деца, които гладуват, не учат и тънат в мизерия. Родителството, драги, не е само раждане, а отговорност за настоящето и бъдещето на едно дете...
137
0
 
14
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Да стигна в отглеждането на детето ми до тук беше изключително трудно финансово. Приятелки често ми подмятаха, ти защо не си купиш по-хубави дрехи, защо не се погрижиш за себе си - *** на маникюр, ходи всяка седмица на сешоар. Винаги съм предпочитала да ги дам за детето си - за плуване, за танци, за чужд език, за други детски занимания. За мен да инвестирам в образованието на детето ми и да му дам по-добър старт в живота е най-важно.
136
0
 
3
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Като отидеш на детско парти, ти става ясно, че мястото ти в желаното от теб училище е заето, от хора с къща в Симеоново, като единият родител си сменил адресната регистрация при познати от квартала. Е, едно дете нали се отглежда от двама, защо тогава, защо се допуска регистрация само на един родител? Нека предимството да е само за самотен родител. Та така през определен период трябваше да плащам за частна градина, докато успея да намеря място в държавна
135
0
 
5
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Имам само едно дете. За разлика от много жени не пия и не пуша, нямам репродуктивни проблеми. Исках и все още искам да имам още деца. Отгледах детето си без помощ от баби и дядовци - нямаме живи такива. Нито за ден никой не ме е замествал в грижите за детето. Търсенето на ясли и градини беше ад. Работиш и живееш в един и същи квартал, а за теб няма място нито в детската градина, нито в училище. По мое време имаше допълнително точки в детската градина за родили ин витро. А такива като мен - вън
134
0
 
4
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Имам само едно дете. За разлика от много жени не пия и не пуша, нямам репродуктивни проблеми. Исках и все още искам да имам още деца. Отгледах детето си без помощ от баби и дядовци - нямаме живи такива. Нито за ден никой не ме е замествал в грижите за детето. Търсенето на ясли и градини беше ад. Работиш и живееш в един и същи квартал, а за теб няма място нито в детската градина, нито в училище. По мое време имаше допълнително точки в детската градина за родили ин витро. А такива като мен - вън
133
1
 
7
 
! Отговори
тъй са го написали преди 6 години
оцеляване на видовете.за нашия има място в червената книгаправете снимки за учебниците ,ама чужбинските.че е живял един народ по тия земи след траките и изчезнал уж незнайно но защо.
132
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лошото здравеопазване, липсата на доходи, липсата на сигурност в утршния ден в резултат на десет годишното управление на Вожда, който каза - ще ви държа на каишка - ето това е резултатът. Няма бозайник, който да създава поколение на каишка. Младите, които искат семейство с деца емигрират, създават си деца и знаят, че там за децата им има сигурност и бъдеще.
131
3
 
13
 
! Отговори
Мъжът да каже: преди 6 години
"Искам деца и поемам грижата за тях! Ако не щеш, прав ти път."_____________________________________Само че в реалността това се случва по малко по-различен начин. Тя му казва, че биологичното й време тече и е време да помисли за деца. Той й отговаря: "На мен още не ми е време, но ако ти настояваш - прав ти път!"Наистина, защо обвиняват жените? И най-голямата егоистка знае, че няма да бъде привлекателна вечно, че в старост и самота се живее трудно и че с дете можеш да задържиш повечето мъже.
130
3
 
10
 
! Отговори
Защо ругаете жените? преди 6 години
Никоя не може да направи дете сама. Инвитрото е скъпо и болезнено. Защо здрава жена да се мъчи така и да изплаща кредит за опити, които може да са неуспешни, а неизвестният донор - рисков?Дете се създава най-лесно по естествения начин - от двама, които са на подходяща възраст.Няколко милиона мъже в тази държава правят секс 2-3 пъти седмично. Повечето от тези мъже са етнически българи. От тях зависи да кажат на жената:"Искам деца и поемам грижата за тях! Ако ти не щеш, прав ти път. Живей сама!"
129
10
 
2
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До Lan 136 Това го кажи на Бойко.Я гледай що жени е нацвръкал по министерствата че и мама Цецко президент искаше да прави.Той не зна че и най глупавия мъж е по умен от най умната жена. Изключенията са изключително редки.300гр.мозък по малко е от значение.
128
0
 
2
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До Киро кофражиста 114 Абе Кире, къде беше бе? В болница ли ?От сума време те няма.Притесних се.Викам си кво става с тоя колега?
127
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За такъв период от време през 70-те и 80-те години по време на Тоталитаризма се раждаха над 500 000 бебета. По улиците парковете и градинките неможехме да се разминеме от бебешки колички. Не случайно населението беше достигнало 9 000 000 човека.
126
4
 
4
 
! Отговори
Laz преди 6 години
Za kakvo da rajda? Da uchat setne cial jivot bulgarchetata pod igoto i... ne chovek, a jeliazo?Na voden rejim?!Kato ide da raboti na slanchev briag kelnerka kade da jivee s deca i semeistvo, kade da idat na detska gradina, na uchiliste...mogat li da ojiveiat v teroristichnia shum pzeh liatoto tam i v dupkite i lokvite s kal po ulicite prez zimata v prizrachnia betonen bg kurort ili v nekoe drugo betonno selo ili c.ganska mahla? Ami ko shi raboti zimata? Moldovanka ili ukrainka v iadroto na eu
125
2
 
18
 
! Отговори
Българка преди 6 години
Интересно,дали към статистиката водят и ромките?А на въпросът,защо намаля раждаемостта на БЪЛГАРКИТЕ,отговорът е много ***: с минимални осигуровки,максимални лихви,ниски заплати и онези смешни детски помощи,а да не забравяме и високите цени- да отгледаш дете е близко до непосилното,за повече от едно да не говорим. А пък на ромките,нали им се полагат високи помощи(на бройка),безплатно жилище(и ток,ако си го откраднат)...
124
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българката ражда, за съжаление не в България. Причините са повече от ясни
123
3
 
25
 
! Отговори
Пълно с философи преди 6 години
Ей, пълно е с хора, които дават акъл на жените кога да раждали! Всяка си ражда когато си иска, а има и такива, които не искат деца или още им се живее безгрижно. Ами тяхна си работа, това е личен избор. Тъжно е в случаите когато семейство иска дете, а не може по здравословни или финансови причини
122
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 130Прятелю, живота не е ссмо суета , е излишна суета.Много кратък,тънък като нишка, тежък и едновременно прекрасен.Ьащо се раждат по-мслко деца? Отговорът е повече от ясен : кой с какво ще ги изхранва,облича, учи?Не е въпроса само да се раждат
121
5
 
8
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Хилядолетия за материалното са се грижили мъжете - къща, нива, хляб на масата, а за духовното жените - да направят от къщата дом, от мъжа- съпруг, да отгледат деца. Сега ролята на жените е неглижирана, смятана за излишна или даже жалка. Само че това е основата на света! Женствеността си отива...и от там балансът се нарушава и гледаме някакви извращения като женствени мъже например да запълват празнината.
120
5
 
9
 
! Отговори
Питащ преди 6 години
А защо ме триете когато казвам: Едно време българите били с потури ама имали мад*ури? А сегашните пикльовци си бръснат мад*урите, обички носят, а аааа и по някое ДЖИЛЯЗО ще си заврат в носа, като негр*ите!Защо ме триете, а?