Бабината зимнина двойно по-евтина от купешката

Биосладкото от сергиите с по-малко плод и по-скъпо
14 сеп 2017 07:04, Елка Василева
44
Бабината зимнина двойно по-евтина от купешката
Снимка: архив, Reuters

Зимнината, приготвена от баба, ни излиза поне два пъти по-евтина от купешката, пише "Монитор". Изгодата е още по-голяма, ако ползваме плодове или зеленчуци собствено производство.

Компотът от праскови например в магазина излиза по около 3 лв., за буркан от 550 грама. Приготвен у дома - дори и в малко по-голям, той би ни излязъл около левче.

Малко по-ниска е разликата при компотите от малини. Приготвен в къщи, бурканът от 0,8 л би ни излязъл с купени от пазара, а не набрани от Балкана, малини към 1,50 лв. В супермаркета цената му гони 3 лева.

Решим ли да си направим компот от друг полезен горски плод – боровинката, то бурканът ще ни струва около 2,50 лв., а купешкият от 680 грама върви по 4 лева.

Най-евтино би ни излязло да си направим компот от сини сливи, защото основната суровина за тях в момента на пазара може да се намери и по 60 ст. за кило. Обикновен буркан би ни излязъл не повече от 70 ст. и то при положение, че сме купили плодовете на средната цена от 1,08 лв./кг. В същото време в търговската мрежа фабрично произведеният продукт се предлага по около 1,70 лв.

Направим ли си домашен конфитюр от сини сливи, той би струвал не повече от 1,50 лв. за бурканче. В търговските вериги той е с около 2 лева по-скъпо, а бурканче с претенциите за биопроизход в специализиран магазин или от сергията на бабите на пазара би ни излязло в най-добрия случай поне петарка. Отделно в продаваните на сергиите домашни сладка плодът е много по-малко от сиропа.

Голям буркан 0.8 със сладко от праскови, приготвено в къщи, би ни струвало около 2,50 лв. Три пъти по-малко количество от 360 грама върви в обикновените магазини върви по 1,80 - 2,00 лв.

Доста по-малка е разликата при корнишоните в буркан. Купешките излизат около 2 лв., да си го направим у дома ще ни излезе поне 1,30 лв.

Решим ли обаче да си приготвим зелен фасул в буркани, може и да се минем. Сега на пазара най-евтиният пресен зелен фасул върви по сергиите в София по около 2 лв. килото, а готовият продукт в магазина излиза по 1,85 лв. В сравнение обаче с продавания био зелен фасул, предлаган по 5,65 лв. за буркан от 600 грама, то сме на голяма печалба.

Доматите за консерви по сергиите в столицата сега са по 70-80 ст. и един домашен буркан би ни струвал почти толкова. В магазините подобен буркан сега се продава по 1,58 лв.

Доста по на сметка би ни излязло да си приготвим домашно кьопоолу. Бурканче от половин кило от него сега се продава по суперите за 4,39 лв. Килограм патладжани по пазарите в София излиза около левче, доматите са 70-80 ст, а червените чушки до 2 лв. При това положение собственото ни производство в най-лошия случай би ни излязло около двойно по-евтино.

8 обикновени буркана с царска туршия биха ни стрували 16-18 лв., ако си ги приготвим у дома. По магазините опаковка от 950 грама се предлага по около 3 лв. Икономията в случая е не повече от левче. Мешаната туршия в търговските вериги върви по 3,79 лв./кг. Домашно приготвена би ни излязла поне 3 пъти по-евтино.

В калкулирането на цената за домашното приготвяне на зимнината трябва да имаме предвид и разходите за ток или дърва, особено, когато правим по-големи количества за децата и внуците например. Не на последно място е редно да сложим в сметката и загубеното време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: зимнина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
6
 
! Отговори
От 36 преди 6 години
Второто, което винаги правим са едни печени чушки, каквито по магазините няма и не може да има.Третото е домашна лютеница, но за нея не винаги ни остава време, а е като елексир. Купешката лютеница за нищо не става. Понякога правим и нещо друго - сладка и компоти, ако са ни прекалено много ябълките, крушите и дюлите, но това го правим рядко и по малко.
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който иска да яде и пие нещо хубаво, избира домашното. Дали сам ще си го направи или все още има баба на село, която да помага, е подробност. Аз баба нямам и за съжаление нещо не ми остава време и сега правим само 3-4 неща, които или не можеш да намериш нещо подобно в магазина или това от магазина не става за нищо, както е в повечето случаи. Кисело зеле - досега за 40 години, откакто аз го слагам, винаги става много добро като зелките ги купувам. Изяждаме го до към средата или края на февруари.
30
2
 
8
 
! Отговори
Вълнаро преди 6 години
Ето това някои хора не разбират. Аз мога да си купувам скъпа храна, но тук дори скъпото е калпаво. Няма по-голям кеф да си отгледаш сам нещата, които после ще сложиш в устата си. Който не вярва, да дойде да му набера пред очите салатката, да тръшна едно щастливо петле във фурната и да сипя отлежала, пък нека после ми развива теории на кой храносмилането е по-добро ;)
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Шопсокът от зеле го изпиваш срещу рак и след преяждане при застоял начин на живот, а от туршия - за оцет
28
0
 
2
 
! Отговори
12:39 преди 6 години
До 21 ШопНе знам, дали си губим времето или не, но знам, че до ден днешен шоп с хубава ракия не е станал известен. Може би в някой магазин има някаква прочута шопска ракия, обаче аз не съм я срещнал още за 55 години. За сметка на това всяка есен срещам шопи в лозята на Карамусал...
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бабината зимнина е истинска, а това в магазина са аромати на прах
26
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българина все реве, че е гладен, а мазата напълнена като за ядрен апокалипсис - наши родни изкривявания. Едно време ходеха на море да си пекат чушки за зимата, какво да правиш традиции.
25
0
 
1
 
! Отговори
гост преди 6 години
радвам се че има и хора с ум които не ги мързи
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
правя си домати - белени, с печени чушки, компоти, само печени чушки, сладка, компоти, кисели краставички...не е само до парите, но и до качеството.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До киро омба6ията2 ТОНА КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ???колко човека ви е семейството и къде държите тези 2 това, ако мога да попитам?
22
1
 
11
 
! Отговори
76 преди 6 години
Правим си домашна лютеница всяка година! Това в магазина няма нищо общо с това, което получаваме като краен продукт. Освен това, в процеса е заето цялото семейство и ни гарантира добро настроение, барбекю и вкусна зима. Никой не смята разхода, защото вкусът на домашната лютеница няма цена!
21
1
 
2
 
! Отговори
Циганин преди 6 години
Ние не правим нищо в буркани за зимата ,но някой домат, чушка ,син домат ,слива .. си слагаме в пакетчета и във фризера и зимата са по-добри от тези в магазина които са доста безвкусни и само на вид изглеждат добре . От плодовете варим компот -сок и се пие ,а зеленчуците в готвентео .
20
4
 
6
 
! Отговори
гост преди 6 години
Мързелът и консуматорското поведение и предтави на "модерния" Бай Ганио " български бавно но сигурно ви повреждат мозъците, като ви мързи купете си 'лютеница" направена от сгъстено китайско пюре с куп *** вътре, яжте си кремвришите и после като се разболеете а това ще стане да не ревете че лекарите са виновни и искат да ви уморят.Бай гани станал европеец хаха айде яжте си *** в пластмасови опаковки.пишете какви ли не глупости само от злоба и мързел и нищо конструктивно .
19
1
 
3
 
! Отговори
киро омба6ията преди 6 години
имам 400 литра ракия и 2 тона кисели крастави4ки,6те праскам ком6ийката и тва е.народа полуде , е вижте мен
18
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Компот ?!?!?!?! = захарен сироп/шарбет/ + разварен плод без никакви витамини ! Отврат !В коя година живеете ? Сега целогодишно има плодове по пазари и магазини. Може да не са идеални, но при всички случаи е за предпочитане пред термично обработените.
17
2
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 14Сбърках поради бързане: Исках да кажа че в домашната ракия нямаше МЕТИЛОВ алкохол. Само етилов. Макар че и в днешно време четем много новини за натровили се от ракия менте - която е именно такава, приготвена в любителски условия.Разбира се, едно време на село дядовците знаеха технологията и нямаше такива случаи някой млад и зелен отнесен от вихъра да направи подобна глупост.За ракията в магазина какво да ти кажа - хубавата е скъпа. Елементарно, Уотсън!
16
5
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 14Абе вие сте били големи разбирачи тука бе!Ти варил ли си ракия на село та знаеш?Аз съм ходил на казана на село когато дядо ми караше грозде за да пекат ракия.Там по нашия край така се казваше - пекат, а не варят ракията.За пиене, пие се. Какво искаш да ти кажа? Етилов алкохол няма разбира се, което е най-важното. Изтакат го първо него. Като оставим това че мирише яко на джибри, рядко някой се занимава да я измерва, та съм виждал ракия достигаща до 55 - 60 градуса.
15
1
 
3
 
! Отговори
Калпазанка преди 6 години
До 11Ял е много лютеница с модифицирано нишесте от магазина.С две думи ГМО-то не прощава .
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да драги джурналисти, купуваш си сурувината и хоп тя сама се трансформира в компот, сладко или конфитюр - уникална логика, това изследване на пазара заслужава нобелова награда за икономика. Очаквам скоро статия за това колко по-евтино ще ни излезе да си направите смартфон, с части поръчани по интернет и собственоръчно написана операционна система.
13
4
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Баба ми е умряла отдавна. Така че си купувам всичко от магазина.