Внимание, фипронил! Не яжте яйца с тези партидни номера

БАБХ обяви, че опасното вещество е засечено и при наш производител
Обновена: 14 сеп 2017 18:31 | 14 сеп 2017 18:22, Анисия Иванова
75
Внимание, фипронил! Не яжте яйца с тези партидни номера
Снимка: Reuters

Първи случаи на заразени с опасния инсектицид фипронил яйца са установени в България. До момента Българската агенция по безопасност на храните извърши общо 569 проверки, от които 435 бр. на складове и предприятия, преработващи или влагащи в производството яйца и 134 във ферми, в които се отглеждат кокошки носачки.

В резултат на проверките бе установена положителна проба за наличие на фипронил в кокоши яйца от български производители, съобщи на пресконференция министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

В резултат на предприетите мерки от БАБХ за засилен мониторинг на яйца и яйчни продукти е констатирано съдържание на фипронил над нормата в яйца от фирмите "Консорциум Агробизнес“ АД и "Агроинвестпродукт“ ООД.

Още по темата
Върху черупките на яйцата има следните номера: 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003. Въпреки че съдържанието на фипронил е 0,027 мг/кг, което е значително под опасната доза за човек от 0,72 мг/кг от БАБХ съветват потребителите, които са закупили яйца с горепосочените маркировки да не ги консумират, а да ги върнат обратно в обектите, от които са ги закупили, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

При извършените проверки на складовете и предприятията бяха проследявани доставките на яйца и яйчни продукти с произход страните членки на ЕС, предлагани на пазара или за влагане в производството на храни. На бизнес операторите бяха връчени предписания да изискват доказателства с лабораторни изпитвания за фипронил на всяка доставка.

При проверките във фермите се акцентира върху използваните препарати за дезинфекция и дезинсекция, по отношение употребата на продукти, съдържащи фипронил. Подозренията са, че производителят е пръскал със забранени препарати, съдържащи фипронил.

На място във фермите са блокирани 152 000 яйца, в складовете на търговски вериги – 109 000, а в дистрибуционната мрежа – 99 700. Те са били продавани най-вече в две големи вериги в София и околностите, но също и в по-малки обекти.

Скандалът с фипронила, който тресе Европа от началото на лятото, дойде у нас през миналия месец. Тогава стана ясно, че сладолед и майонеза са били произвеждани у нас със заразен яйчен прах, внесен от чужбина. Производителите поискаха продуктите им да се върнат на пазара, ако се докаже, че не са опасни за здравето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
11
 
! Отговори
Глория преди 6 години
Не може да се живее така ,със страх да пазаруваме в магазините ! Защо е тази Агенция за безопасност на храните ,която допуска отрови по щандовете на магазините !
45
0
 
16
 
! Отговори
Десислава преди 6 години
И ние сме си изяли яйцата от Фантастико. Видях номерата на останалите две. Просто "прекрасно" си отглеждаме децата!!!
44
0
 
13
 
! Отговори
Галин преди 6 години
Едни от яйцата с този партиден номер се продават в Фантастико под името "FF вкус" наблюдавайте като взимате :)
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Също така вторият вид хлорни канали глутамат-зависимите не се откриват у бозайниците.
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фипронилът се използва като инсектицид, тъй като атакува централната нервна система на насекомите. Това става чрез засягане функцията на два вида хлорни канала в нервните клетки едните са зависими от гама аминомаслената киселина, а другите от глутамат. Препаратът е ефективен в действието си, както и относитено специфичен афинитетът му е много по-висок към каналчетата на невроните на насекомите, отколкото тези на хората.
41
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
аз от фантастико в люлин 1 си закупих 6 бр за 1=59 лв от пьрвата партида
40
1
 
21
 
! Отговори
Прост преди 6 години
Лидъл зачеркна християнството, Кауфланд ни трови....А ние обичаме Меркел!
39
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във входа ви живее убиец, ама няма да ви кажем името му. Само ще ви кажем от кои партиди ножове да се пазите.
38
0
 
30
 
! Отговори
До 38 преди 6 години
"Ясно ми е че аз и семейството ми няма да умрем ама каква е гаранцията че утре няма да пропуснат да ми кажат за живак или уран?"Гаранцията, че няма да ти кажат е стопроцентова. Можеш да разчиташ на българската държава в това отношение.
37
3
 
16
 
! Отговори
Фен преди 6 години
Ами, да благодарим на веригите! Вече всички видяхме ползата от тях! Освен че убиха родното производство, вече и откровено ни тровят с вносни ***.
36
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кажете сега, ако не беше кампанията в Западна Европа, щеше ли някой у нас да повдигне въпроса, че ядем заразени яйца? Това е то животът в бананова република.
35
1
 
18
 
! Отговори
Ядохме ги преди 6 години
Еми късно е, от КАУФЛАНД в ХАДЖИ ДИМИТЪР взех около 40 яйца във Неделя с ПЪРВИЯ посочен партиден номер.В нас към момента на оповестяване на фирмите има останало само едно яйчице от 40.Ясно ми е че аз и семейството ми няма да умрем ама каква е гаранцията че утре няма да пропуснат да ми кажат за живак или уран?
34
0
 
4
 
! Отговори
11 преди 6 години
Заразени? Че тва да не е грип бе мало...
33
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Га-дна държава - имената на фирмите, предлагащи заразени яйца са най-строгата държавна тайна. Не е ясно, защо трябва да се крият имената на фирми, предлагащи отрова на пазара на храни. И имат наглостта да говорят за корупция, когато точно това е корупцията в действие.
32
1
 
22
 
! Отговори
Гина преди 6 години
Върнах 2 кутии в Кауфланд. Серийните номера върху черупките на яйцата са точно от тези партиди. Разбрали са, че са отровни и са ги набуталу на немския гигант почти без пари, за да ги изкарат от складовете си. Кой друг може да им ги изкупи. Тровят ни яко, но не без помоща на нашенци.
31
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във Фантастико вчера бяха на промоция!
30
2
 
25
 
! Отговори
ha ha ha преди 6 години
Колко яйца са изконсумирани...От месеци се говори и пише за опасно третираните яйца, а у нас едва сега ги откриха и то благодарение на шума, който се вдигна в чужбина.А ние може би си ги ядем такива от години!Не ми се мисли какви отрови ядем, за които не подозираме.Ефектът от тях обаче е видим - държим първенството по заболеваемост от доста страшни болести.Най-лошото е, че храната ни става все по-вредна и по-отровна.
29
2
 
19
 
! Отговори
? преди 6 години
Същите гадни яйца ги купих от куфланд Враца. Нали бяха главно в София лъжци гадни са целия държавен апарат на който трябва да се довериме
28
2
 
20
 
! Отговори
кого преди 6 години
А който ги е изял вече заради "навременните мерки" кого да съдим?
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
27баба 50те беше още бачкаше, и сега е жива, та от тогавашното ДДТ явно не се мре, днешното е по друго