Сигнал: Ще бъде ли заличена първата павирана улица у нас?

Багери премахват паветата навръх празника
22 сеп 2017 21:05, Александър Попов
40

Снимка: читател

Читател от Русе сигнализира, че навръх Деня на Независимостта, в града багери премахват паветата на първата павирана улица в България.

"Тя се намира на улица "Славянска", като автентичната настилка е от базалтови павета и е на 137 години. Улицата е построена през 1880 като паветата са носени от Австрия с кораби по река Дунав. През социализма, преди посещението на Фидел Кастро в града, улицата с паветата е покрита с асфалт за броени часове, без никакво съгласуване с Министерството на култарата и НИНКН. Вчера, на 21 септември, по време на изпълнение на европейски проект, асфалтът беше премахнат като паветата са оказаха напълно запазени под асфалта. Скандалното е, че обществеността не е била запозната преди започването на проекта, че отдолу има автентичния паваж. А най-вероятно и от Община Русе не са знаели какво ще се намери. Днес обаче, на 22 септември, един ден по-късно, багери ударно махат паветата и вече 1/3 от улицата я няма", алармира гражданинът.

"Ул. "Славянска" има изключителна историческа стойност, не само като първата павирана улица в България, но и също като улицата, на която се намират Търговската къща на Канети (Елиас Канети е единствения български носител на Нобелова награда за литература и улицата е описана в книгата му "Спасения език"), редица търговски къщи, банки, бившите посолства на Австро-Унгария и Италия. Перпендикулярно на улицата се намира и резиденцията на Александър Батенберг", допълва нашият читател.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: Русепавета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
8
 
3
 
! Отговори
Димитър Борисов преди 6 години
Освен че друсат автомобилите и се разбиват, много шум се вдига. Много са по-скъпи от асфалта. Когато се наложи ремонт и се разкопае, никога не може да се сложат същият брои павета при възстановяването. Винаги по-малко павета ще се наредят и след това бързо се разбиват.
31
0
 
0
 
! Отговори
До 28 преди 6 години
Ами те, гражданите, са си събрали пари. Според вас общината с какви пари оперира? Затова служителите от общината са длъжни да се съобразят с желанието на гражданите. Стига да се водили само по далаверата....
30
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Историкпонеже в Австрия на некой са му притрябвали 150 годишни павета от България...
29
14
 
10
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Павета? В кой свят живеете бе? В някаква приказка? С танкове ли се придвижвате? Освен, че трошат на хората и без това захабените автомобили, вдигат прах, а при дъжд са хлъзгави и опасни за движение.. Какво щете въобще? Дори пеша не е комфортно придвижването по тая отживелица от по-миналия век..
28
3
 
11
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Става дума за град РУСЕ - ЗА СТАРИЯ РУСЧУК ! ЗА НЕЩО КАТО ПРИКАЗКА, КАТО ЛЕГЕНДА -- ЗА НЕЩО СВЯТО !! А то- всяка коза , за своя крак !? За разспниците на нова България няма нищо свято -- само пара да пада !Не живея там по-вече от 40 години, но когато го посетя в последните години -- ми се плаче !! Като че ли се прави всичко възможно този град да бъде унищожен - както впрочем и тази държава. Предлагам : Първо да се събори Дунав - мост 1 !! Че го правиха руснаци.................
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 32 - Ами да съберат пари гражданите, да напишат проект и да си ги направят.
26
1
 
8
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Предполагам - на шлеповете и обратно в Австрия. Няма да ги върнат, гаранция - дори може някой лев да дадат, за почерпка.
25
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако около тази улица в Русе не живее никой и ако общината поддържа паветата, нека си ги държат. Аз по-долу коментирах за София, че е безумие да има павирани улици по няколко километра. Гражданите не ги искат, ама на Фандъкова й е все тая.
24
3
 
12
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Авторът на написаното се е опитал да Ви каже , какво представлява улица "Славянска" за град Русе, за русенските граждани , за историята българска. Дължината и е 353 метра - от "Александровска" до сградата на старата русенска ЖП гара. По тая улица "фъркат" от Мерцедес до Опел, и от Москвич до Трабант ? Тресат се по паважа, чупят се носачи и ресьори --ужас. Махайте паветата, продайте ги на "простите" германци, слагайте 2 /два/ пръста асфалт и всяка година - ремонт му е майката !!
23
1
 
19
 
! Отговори
Петър Златанов преди 6 години
В този участък на улица Славянска почти не живее никой, а са само предимно сгради-паметници на културата и офиси. А дори и автомобилният трафик не е толкова интензивен. Кому трябваше да ги махат!! Като гражданин настоявам Кмета да нареди да се пренаредят!!! Дори комунистите не унищожиха паветата, а само ги асфалтираха. "Малкият Мук" - Пламен Стоилов в момента унищожава град със столетия буржоазна история!!!
22
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако се сложи качествен асвалт никой няма да реве за паветата. Те просто са само за пешеходци
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паветата създават грохот извън здравословните норми, чупят се коли, ако возиш дете главата му се друса опасно, вдига се много прах... да не говорим, че се чупят автомобили и редовно има спрели с авариен триъгълник по Цар Борис 3, а това създава опасност от катастрофи. Общината отдавна не поддържа паветата както трябва. Но просто не й се дават пари да ги сменят. Поживейте около квартал с павета. Ад е.
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Европа улиците които са павирани се подържат перфектно.(особено в Холандия и Германия, скандинавието също), уникални са, по конец са сложени паветата по всички правила. У нас обикновено приличат на грозотия. Нито наредени паветата както трябва, нито поддържани. Грозна работа.
19
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като чета тука мислите на мислителите тука - преди Иван Костов бил най-големият крадец, а сега Бойко, а другарите винаги били хрисими ангели.
18
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навремето имаше един "Жоро павето"Каква романтика само имаше през социализъмаА сега - асфалт
17
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ужасният шум и прах от тези павета едва ли се харесва на живеещите на тази улица. Паветата са културна и историческа ценност само когато са по римските пътища.
16
4
 
4
 
! Отговори
rst преди 6 години
До РВГаранцията не покрива ходова част бе хирец.Впрочем, ако всички мислеха като теб, все още щяхме да сме рицари и да живеем в замъци. Но за твое нещастие светът се развива. До Анонимен 19,Как на запад не са се сетили да павират улиците цц, ужас.. ходи да им разкажеш за паветата, може да те позлатят.
15
1
 
6
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
45 години откакто Кастро посещава Русе. Почти 28 години след като България става демократична страна. Не знам колко години след като започва да съществува този сайт и след като започва в него да публикува статии въпросния журналист написал тази статия някой се сети за първата улица с павета в България. Паветата са сложени преди 137 години. Или когато се махат е лошо а когато стоят почти половин век под асфалт е добре? Да наистина, липсата на информираност ще да е най-скандалното.
14
6
 
5
 
! Отговори
РВ преди 6 години
На този пък от джоба му излизало да си оправи ходовата част... ами то колите си имат гаранция бе пич. Като изтече гаранцията, нова и така няма да даваш пари за ремонти.
13
4
 
13
 
! Отговори
РВ преди 6 години
Като чета коментарите на някои индивиди тук ми става ясно защо България прилича на ***. Всички згради са с различен цвят, бутат се красиви аристократични къщи в центъра на големите градове за да се построят циркаджийски згради та да има по един апартамент за всеки от наследниците.... Имам чувството че половината народ е сляп. *** за да не му се развали случайно варела за 5000лв е готов да развали нещо което е безценно.