Установиха огнище на антракс в село Трапище

Случай на заболяването в селото не е констатиран през последните 50 години
5 окт 2017 19:00,
5
Установиха огнище на антракс в село Трапище
Снимка: архив, Булфото

Областна дирекция по безопасност на храните в Разград констатира първично огнище на заболяването антракс в село Трапище, община Лозница, област Разград, съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните.

Още по темата
Установена е смъртта на 7 овце в животновъден обект в селото. Взетите проби за лабораторни изследвания показвт наличие на антракс.

ОДБХ Разград и Регионална здравна инспекция-Разград съвместно разследват случая.

Започнала е незабавна ваксинация на всички възприемчиви животни в населеното място. Вече е ваксинирано цялото стадо от 600 овце в засегнатия животновъден обект. В селото има общо около 1700 животни, 400 едри преживни животни, близо 1200 дребни преживни животни и 20 еднокопитни.

Забранява се клането и придвижването към и от територията на заразеното населено място на възприемчивите животни до изтичането 14-дневния имунизационен период.

Предстои механично почистване и дезинфекция на сградите, помещенията, в които се отглеждат животни и оборудването, включително и превозните средства, влизащи и напускащи обекта по начин, гарантиращ унищожаване на причинителя на болестта.

До този момент животните в с. Трапище не са подлежали на ваксинация, защото в района не е констатирано огнище на антракс в последните 50 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И като пламне цяла Еврoпа със краста, свински грип и антракс пренасяни от някой терорист какви ще ги плещи старата Меркел.
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре дошли скъпи бежанци.