На ден: По 10 мигранти бягат от България

Само за август напусналите доброволно са 262-ма души
12 окт 2017 08:52, Петя Славова
38
На ден: По 10 мигранти бягат от България
Снимка: архив, Булфото

Всеки ден по 10 мигранти доброволно бягат от България като напускат центровете на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Това показват данните на МВР.  Само за август самоволно напусналите центровете на ДАБ към Министерски съвет са били 262-ма души, съобщава "Монитор". Такива, които са си тръгнали от страната ни с предоставена закрила, пък са 177. Цифрите от началото на годината са още по-фрапиращи. Мигрантите, които са си събрали доброволно багажа и са си тръгнали от лагерите, са 4343-ма общо.

Причината е, че тук те не откриват никаква реализация и правят всичко възможно да стигнат в някоя страна от Западна Европа. Така потокът се е насочил основно към границата ни със Сърбия, както и тази с Гърция.

Тенденцията е забелязана и от Международната организация на миграцията, която в свой доклад от преди дни констатира, че интересът на мигрантите към България става все по-малък. Освен масовото напускане се забелязва и все по-нисък праг на влизащите.

Организацията посочва в свой доклад, че бежанците в България опитват да напуснат страната дори и да нямат валидни документи за самоличност. Голяма част от тях са прихванати на границите със Сърбия - 1700 души, и Румъния - 116 души. Към края на август 1200 бежанци в България все още нямат официален статут. Капацитетът на бежанските центрове в България е 6300 места, като към края на август в тях има 1800 бежанци, показват още данните. Това ще рече, че претъпканите до скоро центрове сега са запълнени едва на 25%.

Данните от Гранична полиция също са показателни. 6671 чужденци са опитали да преминат незаконно на територията на България в периода между 1 януари и 30 септември 2017 година, съобщиха от вътрешното министерство. Сравнението със същия период на миналата година показва значително намаление на миграционния натиск - тогава е имало 36 496 незаконни имигранти, задържани от българските власти. Тоест натискът е намалял шест пъти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако можеше и *** да предприемат същия разумен ход, но да имаше как да ги лишим и от гражданство, след като избягат, щеше да е перфектно
8
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"На ден: По 10 мигранти бягат от България..."А ние какво чакаме?Време е да вдигаме чукалата и да оставим тази държава на политиците, децата им, внуците им, и разбира се - Пеевски.
7
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я я! Да няма да ги спираме !
6
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако махнем София,Варна и централна България ,то Българският език със сигурност е втори език !!!Народът ни избяга,те за мигрантите взели да се хващат !!!
5
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
10 БЯГАТ 20 ВЛИЗАТ ЦЕНТРОВЕТЕ СА ПЪЛНИ С БЕЖАНЦИ СКОРО КРАВАРИТЕ ЩЕ НАПАДНАТ ИРАН И ТОГАВА ЩЕ НИ ЗАЛЕЯТ
4
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво *** интересуват мигрантите ? То българите напускат с семействата си държавата та за разни неканени ше *** е грижа
3
0
 
31
 
! Отговори
вярно е преди 6 години
Познат граничен полицай ми каза,че далаверата силно е намаляла!
2
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пфу мигрантите бягали то българи не останаха терминал 2 работи с пълна сила,но по този въпрос се пази пълна тишина защо ли ,защото ставаме все "по-добре" може би.
1
3
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1000 българи на ден бягат от България, те за мигрантите тръгнали да се тревожат...