В София: По една обществена тоалетна на 50 000 души

Във Варна и Бургас почти липсват обществени WC-та
13 окт 2017 08:18, Петя Славова
25
В София: По една обществена тоалетна на 50 000 души
Снимка: архив, Булфото

По една обществена тоалетна на 50 000 души има в София, а в морската столица Варна съотношението на броя на нужниците за публично ползване и населението е едно към 100 000. Това сочат данните на общините,  съобщава "Монитор".

От цифрите става ясно още, че макар годишно Столичната община да отделя 40 хил. лв. за поддръжка на градските тоалетни, те са крайно недостатъчни за населението в столицата. През април миналата година в парка пред НДК бяха монтирани и две автоматизирани тоалетни. Ползвателите им могат да облекчат нуждите си срещу 1 лв., като таксата е разписана в наредба на Столичната община.

От тогава до края на септември в касата на кметството от двете тоалетни са влезнали близо 22 хил. лв. Общината има идея подобни тоалетни да бъдат поставени във всички паркове, които предстоят да се ремонтират.

Жителите и гостите на София могат да ползват действащите обществените тоалетни в Южния парк и Борисовата градина. Близо два милиона души в града чакат на опашка и пред 30 екотоалетни.

Химически кабинки има в паркове "Владимир Заимов", "Княжеска градина", "Гео Милев", "Дружба", "Лебеда" , "Врана", Градската градина, градина Докторски паметник, Национална художествена галерия, "Кристал", "Буката", "Св. Георги" и др.

От 2002 до 2014 г. София е разпродала осем градски тоалетни. Като цените за всяка са различни, има сделки както за 20 хил. лв., така и за 80 хил. лв.

Във Варна се пада по една обществена тоалетна на 100 000 души, сочи статистика от 2014 г. По цялото протежение на централните булеварди "Мария Луиза" и "Осми приморски полк" няма нито един градски нужник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Бени Хил преди 6 години
До Кон ДьоНе е и "влязли", а влезли! Хайде да критикуваме правоговора и правописа на другите, само ако познаваме добре българския език!
22
0
 
0
 
! Отговори
Бени Хил преди 6 години
До Анонимен50% от кварталите в София нямали канализация. Ти в ред ли си с главата? Очевидно, не!
21
0
 
2
 
! Отговори
Ала-Бала преди 6 години
Готови сме за Шенген!
20
1
 
1
 
! Отговори
н'танас преди 6 години
Абе батки, "Фандъкова" идва от Fun Duck и се превежда "Веселата ***". Иначе наистина стана милионер.....
19
0
 
8
 
! Отговори
Ели преди 6 години
В тези тоалетни най-малко хепатит ще хване човек... Влизам в заведение щедро стискайки 50 стотинки и там пишкам/акам.
18
0
 
8
 
! Отговори
Еееех, преди 6 години
Имаше и чешмички и хората с удоволствие си пийваха водица и се разхлаждаха в жегите. Най- голяма радост бяха за децата. И тях бастисаха. Защо трябва да пием безплатно вода. В големите жеги Фандъка строява на няколко ъгъла в София няколко кашона с бутилирана вода и щедро черпи........ Ееех,хубави времена бяхаааааа....
17
0
 
8
 
! Отговори
Ехоооо, преди 6 години
А защо само в парковете? София е голяма и често,за да стигнеш от точка А до точка Б,можеш спокойно да се напишкаш.В заведенията не пускат дори срещу заплащане,защото тоалетните са само за клиенти. .....И здрав човек не може да издържи дълго. Някога имаше много обществени тоалетни,чисти и поддържани,при това- безплатни. И тях сринаха,а в замяна- нищо. Чисто по гербески. Инквизиция за хората.
16
1
 
5
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
За какво са ви тоалетни в София,като всички провинциалисти превърнаха града в една огромна тоалетна ?
15
0
 
10
 
! Отговори
Стар софиянец преди 6 години
Обществени тоалетни имаше до 1989 година, но какво стана с тях?Примерно: тоалетна имаше в градинката на Ангел Кънчев и Солунска - сега там е заведение. Тоалетна имаше в парка срещу Народния театър. Сега я няма, а на няколко метра има заведение на хотела, построен неясно как на мястото на библиотеката. Тоалетна имаше в градинката до църквата Св.св.Седмочисленици, сега там е заведение и т.н. и т.н. Май наистина ги махнаха за да може мутрите да строят заведения и да се плаща за тоалетна.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и да има поддръжка няма. Ако е рано сутрин бих влязъл, но като знам, че само вечер ги "чистят", по друго време си е жив мазохизъм да се позлва. В една цивилизована страна, на всеки час влизат хора, които да почистват и ароматизират.....
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То цяла София е една голяма тоалетна! 50% от кварталите нямат канализация. Фандъкова се снима по булеварди и градинки и с тъжното си изражение дава интервюта колко много работи и колко пари харчи. Да назначи 50-100 работника да изкопат по една дупка на всяко кръстовище и да изгради за 10-20 милиона тоалетни. За да се хвали и с тях. Ура за управляващите
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Из ония дни отидох в един Мол във Варна, много голям, на 6-7 етажа и влизам във ВеЦе-то и онемях, тясно , мирише и само две кабинки , по-малка от тоалетната на тукашния Лидъл. Иначе решението е да се слагат кабинки по кюшетата вързани към канализацията.
11
0
 
1
 
! Отговори
Се преди 6 години
Доживях Господи!
10
0
 
5
 
! Отговори
Кон Дьо преди 6 години
Како Петя, не "влезнали" , а "влязли"!Първото го плющят навсякъде журналята ема е неправилно!Неграмотност повсеместна..
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Става дума за две различни неща. Аковорим за тоалетни - почти ги няма. Химическите кабинки са си чиста проба нужници.
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това се прави за да ходят в заведения да ползват тоалетни, Също няма нито една работеща чешма по гарите из страната за да се продава минерална вода. Просто развиват бизнес хората.
7
1
 
15
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Аз пък си спомням, че имаше тоалетни във всеки по-голям подлез, в градинки и паркове и всякакви други обществени места... Явно съм одъртял
6
2
 
21
 
! Отговори
:) преди 6 години
Но пък Фандъкова е милионер, а Боко милиардер. Вие не се отпускайте много. Ще стискате. Лигавщини. Тоалетни-моалетни, вие утре и демокрация ще поискате. А накрая и свобода на словото и борба с корупцията.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Smqtai i tova v Sf. Boje boje Sram
4
0
 
1
 
! Отговори
Mimi преди 6 години
Kaji chestno :)