За 10 месеца: 2000 проверки на онлайн търговци, 12% - с актове

Хората не знаят кой да търсят при спорове за онлайн сделки
13 окт 2017 17:45, Екип на Bloomberg
5
За 10 месеца: 2000 проверки на онлайн търговци, 12% - с актове
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От началото на годината сме извършили близо 2000 проверки на онлайн търговци. При 12-13% от случаите са съставени актове за различен тип нарушения. Това коментира Габриела Руменова от Комисията за защита на потребителите (КЗП) в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Докато в предишни периоди основното нарушение беше липсата на информация за правото на отказ в 14-дневен срок, сега на първо място излиза липсата на връзка към органите за алтернативно решаване на спорове“.

По думите ѝ това е много важно, защото е свързано с т.нар. „помирително производство“, от което потребителите могат да се възползват, когато е възникнал някакъв спор във връзка с онлайн сделка и не е могъл да бъде решен на по-ранен етап. Тя посочи, че това е напълно безплатно за потребителите.

„Търговците по закон са длъжни да предоставят информация за своето име, адрес и телефон. Също така, що се отнася до самите стоки, трябва да има ясна, пълна и вярна информация за това какво предлага търговеца, каква ще бъде крайната цена, която потребителят ще заплати и всички други условия, които са свързани със сделката“.

Кои са правата на потребителите? Кои са задълженията на търговците? 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
9
 
! Отговори
Дядо Радой преди 6 години
Много комиси,много агенции,много институции - много нещо!А резултатите им - едно голяно НИЩО!
4
2
 
12
 
! Отговори
:( преди 6 години
България е възможно най-скапаното място за бизнес, ако си честен човек. Такива, като тази на снимката почернят живота на хората от нормалните 100% легални бизнеси, а в същото време 40-45% от "бизнеса" е в "сивия", даже в "черния" сектор. А този сектор не плаща данъци, не подлежи на контрол и само от време на време дава "суджук" на някой гербаджия, бесепар или друг ***. И тези "органи" се правят, че нищо не знаят. *** корумпирана дупка.
3
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз котка в чувал не си купувам, камо ли нещо от онлайн магазин!И въпреки хилядите изгоряли клиенти, бaлъци още се намират да пазаруват.Като бабите с "ало" измамниците!!!
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да сложим и целия търговски закон вътре, и още един два закона ей та да има, то те не я разпространяват тази инвормация, а очакват от търговците да го правят това.
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да търсят министъра на вътрешните работи, той ще им каже, че те са виновни защото са искали да минат тънко, а мошениците са просто... калпазани.