България на челни места по употреба на алкохол от деца

Страната ни не е най-лошият пример, но разговори с родителите са нужни
16 окт 2017 21:43, Екип на Bloomberg
24
България на челни места по употреба на алкохол от деца
Снимка: Pixabay

Забраната е най-забраненото нещо. Това каза Ралица Скорчева от Сдружение "Спиритс", асоциацията на производителите и вносителите на спиртни напитки в България, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Скорчева коментира употребата на спиртни напитки сред децата на България.

Програмата на Сдружение "Спиритс", която е на четири години, и се казва "Родителски срещи в бар - малки разговори на големи теми" се базира на принципите на превенцията и е насочена към родителите на четвъртокласници. Това е възраст, в която децата още учат в една класна стая, с един преподавател (класен ръководител) и авторитетите в живота им са два - родители и учител. От тези авторитети зависи да бъде проведен един нормален разговор, чрез който да се възпрепятства първата употреба на децата на алкохолни напитки, обясни гостенката.

"Родителите не си дават сметка, че докато децата им събират стикита, те всъщност вече са подложени от средата си на натиск да опитат алкохолни напитки. Ние рядко разбираме кога точно децата са пораснали".

По отношение на употребата на алкохол от деца България е удивителен случай, подчерта Скорчева.

"България е на 11 или 14 място по употреба на спиртни напитки (в зависимост от класацията). В България, в нашия бит, малките деца участват в традицията да вдигаме чаша по празнични поводи. Децата, на 2 или на 3 години, също казва наздраве - със сок или дори с мляко. Така ние ги превръщаме в част от този добре балансиран начин на пиене на спиртни напитки. В България пием изключително балансирано спиртни напитки. Това е установено от доста проучвания. Когато детето навърши 11 години започват да се откриват забранени територии пред него, започват да му се предлагат изкушения и едно от тези изкушения е спиртната напитка. И тогава ние, като родители, трябва да кажем: "Не! Това е лошо, спри! В никакъв случай не бива!" Как да го кажем, когато до вчера то е вдигало чаша за наздраве за рожден ден или друг празничен повод?"

Ние, българите, не консумираме много алкохол и когато тя е отговорна е част от балансирания начин на живот, но младите хора започват да консумират алкохол много рано в сравнение с другите европейски държави, подчерта събеседничката. По думите й България не е най-лошият пример, но разговори с родителите са нужни, за да разберат родителите, че разговорът с децата на тема алкохол е необходим, защото това не се осъзнава. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgariа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 23Топеник му казваха!
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кой на какво основание твърди, че алкохолът е вреден за деца? Аз пък знам, че едно време българите зимата сме си хранели децата с попара с вино. Ако не вярвате, питайте бабите и дядовците си.
17
0
 
7
 
! Отговори
ндаа преди 6 години
България съвсем балансирано води всички класации!
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ястреб ОсманлиятаПиле хищно с жълто около човчицата! Ще ти оскубя перцата около клоаката! Локма-руху що е, я преведи! А йени ракъ? Пиете я, за да заблудите Аллах, който няма да разбере отдалеч, защото не е червено вино!
15
0
 
9
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Като видя информация, че България е на челно място в някаква класация, зная че е за лошо. За съжаление и когато е на последно място, пак е за лошо. Чак като чуя Бойко с коментар за положението в държавата, разбирам колко сме добре днес. А утре пак е същото. Май няма надежда, макар че по принцип съм оптимист.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ние, българите, не консумираме много алкохол"......Тази с телескоп от Луната ли гледа българия? Или просто, защото бизнесът й е в Сдружение "Спиритс", асоциацията на производителите и вносителите на спиртни напитки в България, мели неврели-некипели! Българите пием изключително много и често - съвсем" небалансирано"! Пием всякаква парцуца, направена от долнопробни материали, често с първака и патоките, за количество и се тровим! Моите почитания към истинските майстори на благородни напитки!
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 13Човече, по фараоновото време се пиеше до наливане яко! След 10 часа вечерта съвсем ясно се чуваха приказките - ти уважаваш ли ме бе! Българчета и ромчета дишаха лепило Кале и спряха да го продават по книжарниците! После го замениха с лепило Хелми и одисеята продължи! Разбиваха се аптеки за Перхизан, Валиум(диазепам), барбитурати и котерпин (за кашлица). Имаше изтрезнителна клиника в Павлово на улица Прохлада - беше пълна с пациенти! Но всичко се замиташе под чергата като инфо!!!
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
dobro jutro pijaniceeeee
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 13Ромпром - сливовоца, часпром-гроздовица, вимпром - всичко мешано! :)))))))
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алкохол, наркотици, храни - втори и трето качество, ЕС на две скорости-това са елементи на западната демокрация, недейте да ревете.Скачахте като маймуни на митингите за демокрация, нали?Каквото поискахте-това и получихте,
9
9
 
3
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
Това е нормално в долината на вечно полупияните криводзурлатоидни потомствени каруцари! Почват да цоцат още като са в утробата на пияната си майка!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 9Така е! Онио научиа пра-деда ми да пече осуканица! Дошел германецо па варели, варели.....Посли сипале на децатъ..........Ти сериозно ли пишеш?
7
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алкохолът и наркотиците са елементи от западната демокрация.Нали това искате, защо ревете?
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Татеее, айде сипи и мен де!
5
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквито дедите такива и младите :) цялото общество е алкохолизирано. Всеки лющи ракия вечер ...смуче цигари ..После плюе децата кви били. Те каквото виждат това правят.
4
4
 
9
 
! Отговори
е за чий преди 6 години
ни е димукрациътъ, ако не може децата ни да се напият и надрусат като хората? Как ще ги стигнем американците, ако няма насилие в училищата? Къ го мислите вии, за това ли скачахме по площадите
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крушата не пада по далеч от дървото...
2
0
 
4
 
! Отговори
В преди 6 години
Браво нали не пият
1
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алкохол, секс, наркотици и чалга. Бъдещия отпадъка на българия.