Пети сме в ЕС: 87% от българите живеят в собствен дом

Жилищата обаче са стари и зле поддържани, отчита доклад
Обновена: 18 окт 2017 08:04 | 18 окт 2017 07:52,
162
Пети сме в ЕС: 87% от българите живеят в собствен дом
Снимка: Архив, Булфото

Повечето български домакинства живеят в собствено жилище – 87%, което е едно от най-високите нива в ЕС. Високият дял на собствеността и липсата на ипотеки като цяло обаче маскира доста от проблемите в сектора – жилищата са стари и зле поддържани. Това е едно от основните заключения в последния доклад на Housing Europe.

“Много хора живеят в големи блокове с апартаменти, строени преди 40-50 години, като някои от тях никога досега не са били ремонтирани”, е записано в документа, дискутиран в Комитета по регионите и Европейския парламент.

Според проучванията на организацията българите са и едни от най-затруднените в Европа по отношение на осигуряване на топлина в домовете си, тоест голям е броят на енергийно уязвимите домакинства, пише "Труд".

В доклада се посочва политиката на правителството за саниране на старите блокове, за която се използва и европейско финансиране.

По показател собствено жилище България всъщност е на пето място в ЕС, като ни изпреварват Румъния, където почти всички домакинства обитават собствен имот, Унгария, Словакия и Хърватия.

Само 39% от домакинствата в Швеция и около 45% от домакинствата в Германия пък имат собствено жилище, показват още данните на организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: собственостжилищаЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
1
 
1
 
! Отговори
до 150 преди 6 години
Богатите нации имат нисък процент на собственост просто защото са разбрали че никой нищо не е донесъл и няма да вземе.------------------да бе да....питай борисов, питай пеевски, прокопиев дончев ковачки сорос рокфелер ротшилд клинтън и всичките наглосаксонци- и те така мислятте за това богатите са тръгнали да глътнат целия свят и за това се водят войни и се избиват хора и се трупат милиарди- щото никой нищо няма да си занесе...наивник
149
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
споко, другари, след 20-30 години, като почнат а падат панелките, а нямате собственост върху земята, а само право на строеж, изведнъж ще се окаже, че"Б.Борисов и Д.Пеевски"ЕООД е реституирало земята под блоковете още през 1995 г. И тогава лошия матрял ще има няколко изхода- все терминални.
148
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичките ми познати англичани само пищят , че не могат да " се качат на стълбичката към собствено жилище", демек не могат да съберат първите 10 % и нямат достатъчно доходи да си плащат ипотеката, само тук разни нещастни *** обясняват как там така било прието да нямаш нищо и да си живееш живота в council house... нищо подобно, не вярвайте, и там всеки нормален човек иска своя къща, но е много трудно да си позволи.
147
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хамбург, и затова немския пенсионер умира по правило в старчески дом, а погребението се поема или от общината, или от децата му, щот е супер гот и парите го бият до скъсване....
146
4
 
4
 
! Отговори
Хамбург преди 6 години
В Германия хората живеят на квартира, чиято ландлорда поддържа. Децата рисуват по стените и само му звъниш и му казваш, че е за боядисване. Защо да затварят 300 хиляди евро в бетон. На българина му дай да каже, че е негово. Нищо, че мизерува там 30 години да го изплати и накрая умира. Балканска работа.
145
5
 
4
 
! Отговори
До 135 преди 6 години
Богатите нации имат нисък процент на собственост просто защото са разбрали че никой нищо не е донесъл и няма да вземе. Ако собствеността е общинска много по лесно се поддържа и всеки може да си позволи един разумен наем. Така няма да храним банкерите. И всяка друга ***. Така спестяваниятА се насочват към производството и генерират богатство. Какво ти генерира апартамент за 100000 евро? Нищо. Ето затова ще сме бедни. И да....едно време българите са инвестирали в имот. Но това е било земя.
144
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия апартаменти и къщи(90% от тях) са строени по времето на "лошия социализъм" и "диктатора" Тодор Живков.Дойдаха демократите и продадаха заводите на западни фирми, направиха ни роби в държавата ни и работим за жълти стотинки.ЕС искат да ни вземат и жилищата, нали?
143
3
 
5
 
! Отговори
Правдъ преди 6 години
Откога бг берачите на плодове в чужбина живеят в собствени жилища бре , откога .......... още на летището им раз дават ключовете за жилищата , че даже и са обзаведени по ИКЕА и също по един Опел с АГУ ........... ЕС на двъ скорости .......
142
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 145Господине, госпожо!Да сте чували термина "функционална грамотност". Хайде върнете се на текта на който отговарте. Ключови думи: "вповечето случаи". Ако вашият случай не се вписва в тази категория - ами тихичко, господине/госпожо...
141
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На запад е скъпо да имаш и поддържаш собствено жилище , там е по-евтино да си купиш нови мебели , отколкото да ги пренасяш от едно място на друго.
140
0
 
4
 
! Отговори
до 140 преди 6 години
Каква е тази динамика на живот?Какви са тези разсъждения ? Ти си с мислене за наемен работник.Да не кажа чергар.Мислиш ли ,че всички възможности в живота се изчерпват с преместването.Естествено,че жилище и стопанство са най-важното в живота ,ако имаш двете си независим и свободен човек.
139
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
90 % от имотите са наследствени от преди 1989 г. а сега само най-богатите може да купуват.
138
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВладиКредит но ако фирмата фалира или те уволни, банката прибира имота и връщаш до живот.
137
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Влади20% ръст ... Е много, ама много нереалистично очакване. Виж, ако имаш разлика от 400 лева, по-добре инвестирай 400 лева в продължение на 25 години. Стига да си разумен с инвестициите си, очаквай по-добри печалби.
136
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не българина в по.голямата си част е с чалга манталитет. Може да е в дупка под наем, ама да има трошка. Важно е ракията, салата, Азис, да се курдисаме във фейсбука. Абе с една дума чипа, ткрябва да се смени ама няма. *** народ - слаба държава.
135
2
 
5
 
! Отговори
Влади преди 6 години
До Анонимен140Пари на вятъра е да плащаш пари за наем, които не можеш лесно да извадиш с динамичния си живот. Ако така или иначе трябва да плащаш, и сметката е 600лв/м за покрив над главата, или 1000лв/м (кредит) за покрив над главата с опцията да го продадеш в бъдеще и да имаш нещо собствено (особено имайки предвид ръста от 10-20% в цените на имотите на година). Бих казал, че за повечето хора кредита е по-добрата инвестиция.
134
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали пък българинът не е достатъчно интелигентен, и вместо да търси начин да подобри благоденствието си, затваря едни "мъртви" пари в тухли и бетон? Преди 100 години, на село, собственият дом наистина е имал особена стойност, но при сегашната динамика на живот, това в повечето случаи са пари на вятъра.
133
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХУБАВИ ЛОШИ ВСИЧКИ ОСТАРЯВА. ПРОСТО БЪЛГАРИНА НЕ ОБИЧА ДА ПОДДЪРЖА НИЩО. НЕ Е ОТ БЕЗПАРАЧИЕ, А ОТ МУНДАРЩИНА. *** БАЛКАНСКИ НАЙ-ОБИЧА РАКИЙКА, САЛАТКА И ЧАЛГИЙКА И НИЩО ДРУГО НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА.
132
4
 
11
 
! Отговори
Тъпа статистика преди 6 години
Не живеят в собствени жилища защото имат силно развит трудов пазар и не е необходимо да се установяват на едно място.
131
1
 
1
 
! Отговори
до 129 преди 6 години
Според старите нормативи има и монолитна без стоманобетон.Това са сградите с носещи стени ,на гредоред.Носещи стени с бетонна плоча ...Дори "Панел" си има друго название.