Домове с история и без перспектива: Къщата ми ще бъде мой ковчег!

Срутване и липса на поддръжка - съдбата на къщите във Велико Търново и Варна
Обновена: 23 окт 2017 07:00 | 23 окт 2017 07:00,
42
Домове с история и без перспектива: Къщата ми ще бъде мой ковчег!
Снимка: "Монитор"

Велико Търново се срутва, а част от Варна потъва в свлачище. Такава най-общо е картината в двата големи български града, чиито сгради са в опасност - едни от старост, а други – заради действащи свлачища.

Десетки къщи на 100-150 години в старата част на Велико Търново са застрашени от срутване, показа репортерска проверка. Най-голям е техният брой на улиците "Гурко" и "Опълченска". Част от къщите се необитаеми от десетилетия, а в други живеят възрастни самотни старци, забравени от синове и внуци. Бабите и дядовците признават, че се страхуват от жилищата, които могат да се превърнат в техни ковчези, но пари за ремонт нямат. А ако дадат на общината да ги събори, те ще трябва да останат на улицата.

"Зная, че тази къща един ден ще стане мой ковчег, ще се събори и ще ме затрупа, но изход няма. Така ще си отидем две старици, никому ненужни вече – аз и тя", с тъжна въздишка споделя възрастна жена от ул. "Гурко". 

Тя разказва, че синът й заминал да учи в София преди повече от 40 години и там си останал. Искал да вземе и майка си, но тя отказала. 

"Тук съм се родила, тук искам и да си умра", категорична е жената. 

От общината във Велико Търново признават, че проблемът със старите къщи убийци е сериозен, но и те са с вързани ръце. Собствениците на повечето от тях отдавна не живеят в старата столица и не искат да ги ремонтират. В същото време обаче не дават и общината да им ги събори. 

"Без тяхното разрешение не можем една керемида да преместим, защото ще ни съдят за самоуправство в чужд недвижим имот", обясняват общинарите. Единственото, което им остава, е да правят проверки и да издават предписания, които никой не спазва. А навсичкото отгоре част от къщите в старата част на града са и част от общия архитектурен паметник на културата "Стария град" и за да се правят каквито и да е ремонти по тях, се иска разрешение от бившото НИПК в София. А докато такова решение се получи, понякога къщите вече са се срутили. 

Впрочем, през последните 2-3 г. ежегодно на ул. "Опълченска" падат поне по 1-2 къщи. През тази година общината боядиса и ремонтира част от къщите по главната улица, а в момента продължават ремонтите на още няколко в района на Паметника на Велчовата завера. Като цяло, обаче положението с къщите в старата част на Търновград продължава да бъде тревожно.

Варна е обсадена от 29 свлачища

Стотици семейства, които живеят по стръмните скатове на морската столица или по брега на морето, където разместването на земните пластове е постоянно и не се знае кога ще тръгнат по надолнището, са преодолели страха и напук на всички предпазни мерки, не напускат жилищата си. 

"Целият ни град е заобиколен от свлачищни зони, обособени от географското разположение и активирани от човешката дейност", коментират пред "Монитор" специалисти от "Геозащита". От началото на 2008 г. на територията на община Варна са регистрирани 61 свлачища, 18 от които са активни. Общата им площ в района надхвърля 33 000 декара. Само под и около Варна дремят общо 29 свлачища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Олигархията трябва да получи всички имоти на гражданите и селяните, за да се превърнат в щастливи европейци.
35
3
 
0
 
! Отговори
до 35 преди 6 години
Имота в цял свят си е актив все пак.Логиката за кредит я чувам за първи път.Даже неплащането на наем е достатъчен аргумент за притежятелят.Това как се управляват активите е друг въпрос."неизорана нива, гарсониерка, полусрутена барака"От всичко дето си го изброил ,се получава доходност.Понеже си доста бизнес настроен,да ти спомена ,че има и имоти специализирани за бизнес.Търговски площи,складове,сервизи,цехове ...Отворен си за пари ,но мислиш като наемен работник,къде е без значение.
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само в България от цяла Европа хората притежават имоти на село, къщи и апартаменти в града и същевременно тънат в ежедневна мизерия и недостиг. Всеки държи по някоя неизорана нива, гарсониерка, полусрутена барака и ходи един път в годината да бори джунглата наоколо. Затова като белите хора на Запад - цял живот под наем, но щастлив живот без лишения и напъни за собствено жилище. Всеки неподдържан имот е неизползван кредит, от който хората само могат да спечелят, влагайки малко разум.
33
0
 
7
 
! Отговори
И.Б. преди 6 години
И в София има стари, неподдържани сгради. Обитателите им се правят на бедни, разкарват се по света, а като стане дума да се ремортира покрив, който тече от 57 години насам, нямали пари. Тук не става дума за осъдени от комунистическия "народен съд", а за бивиши комунисти. А някои дори не искат да си измият прозорците и да почистят стълбището. Нямали пари за чистачка, но имат пари за цигари и кафе.
32
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори и да не споменавам свлачищата, само в центъра на Варна има 150 годишни къщи в стил арт нуво, които са уникални и са историческо наследство. В Европа такива къщи се реставрират с общински пари и са туристическа атракция и снимките им може да види всеки в интернет. Тук ги оставаме да се разрушат, а после ще вдигнем бетонни кутии на тяхно място, защото това е печелившо. Затова европейските градове имат атмосфера, а в Бг всичко е грозен кич.
31
0
 
9
 
! Отговори
Гост преди 6 години
До Негост: Като видя, че нямам средства да я поддържам, няма да чакам да рухне, а овреме ще я продам, докато все още мога да й взема добра цена и ще си купя такава според чергата си! Стига с тези глу_пости!
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предполагам ,че в България проблема е в липсата на достатъчно добри като цена-качество предградия и за това всичко се избива да строи-живее в централни части.Идеята ви я давам безплатно ,обмислете я.
29
0
 
11
 
! Отговори
СФ преди 6 години
То пък защото в София на Граф Игнатиев,Дондуков и Мария Луиза фасадите не са опасни...особенно на Мария Луиза има 4 сгради, които не знам как не са убили някой.
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да попитам, кой е издавал разрешителни за сроеж на сгради в свлачищни зони? :-) Бабите в Търново също не са виновни. За всеки ремонт на подобна къща се искат толкова разрешителни, че и господ не може да се справи с бюрокрацията. :-)
27
2
 
4
 
! Отговори
Негост преди 6 години
До ГостНа теб хубаво ли ще е да ти вземат единствената къща която имаш. ако нямаш пари да я ремонтираш. Я се чуй първо какво казваш. Това е смешно. И да останеш на улицата... Стегни се малко
26
5
 
15
 
! Отговори
Дам преди 6 години
Страшно много селяци (умишлено ги наричам така,за разлика от селяните)злобно и завистливо са се изтропали тук! Дървета без корени, наводнили големите градове, станали големите граждани, но живеещи назаем и под наем цял живот! Затова и тази злоба към кореняцитес имотите в центъра!
25
0
 
5
 
! Отговори
до 15 преди 6 години
Нормално е ,да е по-скъпо те цените на имотите не зависят от българската логика къде има работни места.Зависят от търсенето ,а по морето не се заселват само българи.Я да попитам защо се сещаме за фасадите на апетитните терени ,а за села изгнили и опустошени стандарта е друг.Не ви ли загрява малко на къде се изменят нещата.
24
4
 
12
 
! Отговори
черна котка преди 6 години
До boikoНапълно прав сте! Общината да се взима в ръце - не само финасово да помага на собствениците с фасадите, трябва да намери начин да ги облекчава с прането, чистенето, миенето на чинии. Собственици са това, ей, трябва да получат нужното отношение!И сериозно - който няма пари, за да поддържа къща в централната градска част - друм! Все някой им е длъжен. Дали ако живеете на централна улица в който и да е голям град по света общината ще ви търпи очуканата фасада, понеже не ви е по джоба??
23
0
 
16
 
! Отговори
Гост преди 6 години
До Бандит: Не, докато станат опасни и някой "бизнесмен" не плати на някой за да им драсне клечката! После ще обвинят някой клошар, от когото не могат да вземат нищо. После, въпросния "бизнесмен" ще строи кооперации и ще печели яко! Справка: Пловдив, тютюневите складове! Ама да не си помислите, че сградите ще бъдат възстановени в архитектурен облик така, както е бил?!
22
2
 
8
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Гражданите ги умори и прогони глада и къщите си падат ...ама селяците се заселиха из панелките....
21
0
 
15
 
! Отговори
Бандит преди 6 години
Във Варна има къщи,които се водят исторически паметници и собствениците като такива не могат да променят фасадата.Иначе има табелки....Тук е преспал Левски,тук е живял Еди кой си...И до там..Дървени вити стълби,изгнили тавани,ронещи се мазилки.Докато от исторически,станат археологически паметници....
20
1
 
30
 
! Отговори
Гост преди 6 години
До inatutНапълно подкрепям! Няма такова безумие като в нашата държава! Натам, накъдето сме се насочили /Европа и цивилизования свят/ никой не го интересува имаш ли или не пари за поддръжка! Фасадата трябва да е ОК! Ама давали предписания, които никой не изпълнява?! Високи глоби при всяко неизпълнение! Като не ги изпълниш до трети път - къщага на търг и така... И това важй не само за Варна и В. Търново, а и за София и всички градове и села! Държавата трябва да влезе във функциите си!
19
3
 
7
 
! Отговори
Коментатор08341 преди 6 години
Аз се изнасям на Луната. Почвам наново. Писна ми от земни проблеми.
18
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямат пари за ремонт на къщите се, а могат да мяткат през балкона на същите къщи по 10-15 000 лв.?
17
12
 
9
 
! Отговори
boiko преди 6 години
Общината не помага с нищо на собствениците за потдръжката на фасадите, а в същото време иска с помощта на чуждите къщи да привлича туристи и да трупа диводенти?!