Предупреждение от Брюксел: В България се надува нов имотен балон

Страната ни е с тревожно надценен пазар на имоти
Обновена: 25 ное 2017 08:12 | 25 ное 2017 07:30, Александър Попов
152
Предупреждение от Брюксел: В България се надува нов имотен балон
Снимка: Булфото

Брюксел ни предупреди, че България е сред европейските страни с тревожно надценен пазар на недвижимите имоти и нищо чудно отново да гръмне имотен балон.

Цените на жилищата у нас растат с едни от най-ускорените темпове през последните две години в Европа, което е обезпокоително на фона на високата задлъжнялост на бизнеса и домакинствата. Това предупреждава Европейската комисия в последния си доклад за страните с прекомерни макроикономически дисбаланси, пише "Сега".

За зараждането на нов имотен балон неотдавна алармираха и наши експерти.

По данни на Евростат през втората половина на 2016 г. цените на жилищата са скочили с 12%, а през първото и второто тримесечие на тази година - с по над 8%. Подобни двуцифрени ръстове бяха отчетени преди 10 години, след което се стигна до срива на имотния пазар от 2008 - 2009 г.

Тенденцията на поскъпване на жилищата е най-отчетлива в София, но се наблюдава още в Пловдив, Бургас, Варна.

В столицата средното ниво е около 1000 евро на квадратен метър, а в центъра и някои южни квартали цените достигат 1500 - 3000 евро. Дори и за нови проекти, които са на фаза изкоп, вече има оферти за 1000 - 1500 евро на квадратен метър в определени райони.

Още по темата

Такива цени са изключително рискови, защото се прекрачва разумният срок за изплащане на инвестицията, казват финансисти. А информацията за голям брой сделки и в същото време голям брой празни жилища показва, че много имоти се купуват именно с инвестиционна цел - за отдаване под наем или последваща продажба.

Причината за това поведение са рекордно ниските лихви по новоотпуснатите ипотечни кредити, които вече достигат средно 4.2 - 4.5%. В същото време заради почти нулевите лихви по депозитите и ускоряването на инфлацията е логично закупуването на жилище да се смята за защита на спестяванията.

Експерти в бранша прогнозират цените на имотния пазар да достигнат равновесие до година-две. Това важи и за цените на офис площите, които в момента вървят нагоре заради огромното търсене от компаниите за изнесени бизнес услуги.

Според строителни компании обаче вероятността при такива високи цени проекти на зелено да не могат да бъдат реализирани става все по-голяма. Това от своя страна поражда опасност от нов взрив на междуфирмена задлъжнялост.

Именно високата задлъжнялост на частния сектор е посочена като тревожен симптом и в доклада на Еврокомисията. Делът на необслужваните заеми на бизнеса остава значителен, смятат експертите на Брюксел.

България попадна в най-тежката група на негативната класация за икономически дисбаланси през 2015 г. заради кризата с КТБ. Страната ни ще остане под зорко наблюдение и през 2018 г., съобщи ЕК.

Докладът припомня, че през февруари 2017 г. Еврокомисията е констатирала, че в България нормалното функциониране на икономиката е затруднено най-вече заради множество нерешени проблеми във финансовия сектор, високата междуфирмена задлъжнялост и проблемите на пазара на труда. Сега експертите смятат, че има подобрение при някои показатели, но финансовият сектор продължава да бъде проблемен и трябва да остане под наблюдение. Тревогите са около все още слабото му управление, качеството на активите и надзора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
1
 
1
 
! Отговори
Sterling преди 6 години
Tuka poznatite Bulgari v UK nakupiha imoti v Sofia za 200K nagore... s cel investicia. Tova e edna i ot prichinite za razteza.Ako me pitate, trjabva da si *** da si vlagash trudno prepechelenite pari po toja nachin. Jasno e che teja ceni sa kraino nerealni. Ot EU naskoro ni go kazaha v prav text. Drugoto koeto e, kak ste pochustvash da znaesh che si rabotil i spestjaval cial jivot za nesto koeto sled 10-15 godini ste ima nistozna stoinost, stoto povecheto imoti sa kraino nekachestveni..
142
0
 
12
 
! Отговори
Батко Ви Рамбо преди 6 години
Ха дано да има и втори спукан имотен балон, да ги видя тогава изедниците ненаядени. По 300 евро/м2 дано да станат имотите, както си беше в добрите стари времена до 2003 г.
141
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Нов 144Има и още как. Затова има малки и средно големи къщи за по малките градове за по 100 бона, а в имотите в София са по-скъпи от колкото в щатите.
140
83
 
6
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Имотен балон няма. За последните десет години доходите в големите градове се увеличиха двойно. Освен това вече има немалко хора с много пари. И тези пари трябва да се влагат някъде. Най-сигурното вложение е недвижимия имот в голям град. Така се спасяват парите от инфлация, рискови банки, ниски лихви по депозити и т.н.
139
2
 
23
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
Доообре, нали преди два дена пуснаха изследване, че точно в Бояна е най-замърсен въздуха. От газта ще е. Да не говорим удобствата на Бояна с градския транспорт, дори с кола колко време отнема до работа и обратно. Не говорим за други екстри като кални и прашни улици, от чистота с метлите "чистят" , болниците и училищата ни са на ниво, високи доходи, пенсионерите се скъсват от круизи. Полиция, чиновници и съд са в услуга на обществото, ядем качествена храна на ниски цени. Заикономика липиташ
138
14
 
1
 
! Отговори
до 132 владислав преди 6 години
ще те взема във фирмата за икономически съветник и ще правя обратното на което казваш. На Бояна отдавана има газификация и само един клошар комшия на ул. Секвоя се отоплява със стари дрехи и гуми. Ще му направим отопление с газ защото баща му умря .. със скъсани чорапи.
137
35
 
1
 
! Отговори
Аман от разбирачи преди 6 години
Убедил съм се, че винаги е пълно с някакви всезнайковци, които обясняват това е евтино, това е скъпо! Хубавото на пазара е точно това - той сам определя цените, според търсенето и предлагането. Цените са си нормални. Да не забравяме, че от 2008 до 2015 година всичко поевтиняваше и сега се завръща към нормалното. И стига безумни сравнения с Германия! От хиляди години хората емигрират на юг, а не на север. Точно затова северните народи купуват на юг вили, а не обратното!
136
0
 
14
 
! Отговори
Moghul преди 6 години
Тодоре, говоря за м2, а ти не знам за какво споменаваш тези 100 К?. Дали знаеш по-добре нещата от мен. Живял съм 4 години в Германия, в Хамбург. Ходя всяка година. Да, в провинцията. Която е в пъти по-развита инфраструктурно от столицата ни и я предпочитам пред *** купел и офроуд ливади със новоизникнали постройки, вкл. бразилски.
135
7
 
0
 
! Отговори
Тодор преди 6 години
Moghul ти чуваш ли се.... ти в провинция в Германия неможеш да си купиш къща под ? 100 000, ти явно си от българите смятащи ,че в чужбина всичко е без пари ,подаряват ти го на всеки ъгъл,даже и пари ти дават д аго вземеш
134
1
 
19
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Това, че лихвите по депозитите са нищожни, не значи автоматично, че да купиш имот е по-умно. Имотният пазар е като всички останали, там пари се печелят и се губят. Тези, които купиха 2007 г. на баснословните цени и лихви и още плащат, дали са много доволни? Така че, който може да мисли отдавна не се хваща на брокерските залъгалки.
133
0
 
38
 
! Отговори
Moghul преди 6 години
Теглете кредити, че не останаха. При положение, че за 90-100 евро/кв2 в Германия мога да си купя къща с двор, аз ще си купя кутийка в овча купел? Освен това страната няма никаква перспектива. Няма инфраструктура, населението се топи, културата е сведена до шушана, бразилците напредват, дебилизация в пълен ход. На каква база са тези цени? Един имот трябва да е 10-12 годишни наема. Така се смята по белия свят. Ако ги купиш по-скъпо, жалко за парите ти.
132
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може да бъде, че те в доклада на Еврокомисията само ни хвалят, нали така ГЕРБ ?
131
7
 
7
 
! Отговори
Лелеееее преди 6 години
Ако четем подобни анализи на "експерти", вероятността да влезем в лудница се повишава. Оная година експертите ни съветваха да влагаме парите в имоти, щото са евтини, пък лихвите по депозитите клонят към 0. Сега пък от много купуване се е надул балон... Лачествените имоти на пазара не са много, така че не ми е ясно къде е балонът. Освен това предстои бавно, но сигурно излизане в пенсия на панелките - тези хора трябва да имат алтернатива. Стига паника. То щото сме надиплили мангизи та ни е зор...
130
3
 
27
 
! Отговори
Госъ преди 6 години
Ами цените може би все пак ще ги понижат леко, защото ако непрекъснато растат тези с ипотеките ще ги продадат на печалба и банките ще духат супата. Важно е да има длъжници! Тази година доста улов имат.
129
8
 
3
 
! Отговори
Kameno преди 6 години
Mnogo bulgari prodavat imoti na stokova razmiana bez banki...samo s notarius. Apartament za europeisko patno prevozno sredstvo ot Canada...
128
1
 
72
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
Някой написа 250 хиляди за тристаен апартамент в Бояна. Първо там се отопляват с печки и дишат мръсен въздух, линийка ще дойде след час и т.н. И второ за тия пари се купува къща в предградията на западна европейска столица - къде точно сам проучи
127
6
 
50
 
! Отговори
един преди 6 години
Това е най-слабия финансов министър. Да сиходи. Стига вече с ала-бала приказките. Омръзнаха ни лъжите за развитата икономика.
126
3
 
46
 
! Отговори
Дино преди 6 години
Тези *** вместо да ниндават акъл да пояснят защо тихомълком искат да премахнат гарантираният депозит за цяла Европа? Това се върти от седмица и е предложение от европейският парламент. Ако не в имоти ще трябва да влагаме парите в буркани.. тези които имат де
125
0
 
10
 
! Отговори
amaniamat преди 6 години
Bg banki mechtaiat kreditni lihvi...
124
2
 
25
 
! Отговори
Хайде на бдение преди 6 години
Гоаспод да" поживи "Драгалъвския Велик Крадец и Хвърковатата му чета!До девето коляно!Ходехме по бдения,докато ни крадяха държавицата.