Нено Димов: Рано е да се каже за втори лифт в Банско

Той подчерта, че строителство ще има само в буферната зона
Обновена: 12 дек 2017 10:14 | 12 дек 2017 10:07, Петя Славова
23

В следващите дни се очаква Министерският съвет да промени концесионния договор на "Юлен", като това ще улесни изграждането на ски писти и лифтове в зимните ни курорти.

"Рано е още да се каже дали в Банско ще има втори лифт. В момента се разглежда как концесионният договор да бъде приведен към текущото законодателство, тъй като той е сключван през 2001 година по много стар и несъвършен закон. Допуснати са неточности, част от които стоят в основата на разрастващите се конфликти. Изчистването на договора е от ключово значение, за да може процесът да продължи", посочи пред Bulgaria ON AIR министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Той подчерта, че не става въпрос за никакво друго строителство в рамките на буферната зона освен на ски съоръжения и техническа инфраструктура.

"Ако първата стъпка бъде приета ще започне обсъждането на един процес, който на практика е блокиран вече повече от 8 години. Външният контур на буферната зона от 2001 година ще остане непроменен", обясни министърът.

От думите му стана ясно, че в рамките на контура ще бъдат представени инвестиционни намерения, които към днешна дата и по сега действащите план за управление и концесия изобщо не могат да бъдат инициирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Асен преди 6 години
Проблемът на Банско е в презастрояването. Леговата база е около 10 пъти повече от капацитета на ски пистите. Затова никаква нова кабинка няма да реши нищо. Който веднъж се е минал да иде на Банско на ски, втори път няма да стъпи там. С полетите на Wizz до FMM ски курортите в Германия и Австрия са по-достъпни от всякога, а там на пистите си наистина като цар. На Банско чувството е, че си копърка в консерва от 120г.
17
0
 
2
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ-прод. преди 6 години
До АсенТъй като Разложката долина е оградена и от още две велики БЪЛГАРСКИ планини: Рила, и Родопите, може да се изградят и нови ски зони в тях. Ако на кабинката има много хора, ще може да караш по пистите на Добринище -Безбог, Беталовото, Семково и по други бъдещи нови писти. Сега, като се закотвиш в Банско, вариантите са само Чалин валог или Тодорина орница, или да си опропастиш почивката!
16
1
 
2
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
До АсенПроблемите на Пирин и Банско ще се решат с оформянето на теснолинейката в Разложка долина като ЖП пръстен и се свържат селищата: Белица, Якоруда, Разлог, Банско, Добринище.... и т. н. Влакчетата по "Пръстена" да бъдат луксозни, с отопление и най-важно -на често. При лошо време е неземно удоволствие за скиора, да разпусне в минералната баня на Добринище, а и други минерални извори има в долината които могат да се използват. СЪЩЕВРЕМЕННО ЩЕ СЕ ПОЛЗВАТ ОТ СКИОРИТЕ И СЪСЕДНИТЕ СКИ ЗОНИ, КОЕТО ЩЕ ПРЕМАХНЕ СТРУПВАНЕТО ПО ПИСТИТЕ НА ВРЪХ ТОДОРКА.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това, че закона бил стар не означава, че не трябва да се спазва...... и за нарушения наказва
14
2
 
3
 
! Отговори
Калина преди 6 години
Промени трябва да бъдат направени и то в туристическата зона, където строежите логично трябва да са разрешени, за да се отговори на нуждите на туристите
13
5
 
8
 
! Отговори
Асен преди 6 години
Втора кабинка в Банско не е нужна. Курорта е пренаселен. Няма място за каране на всички скиори. Като ги изкарате хората горе какво следва - нови тълпи по претъпканите писти и лифтове? Печели се само една огромна опашка долу, която на практика се изнася горе. Т.е. НЕ се печели нищо, губи се гора. Аз карам ски в Германия и Австрия и с и без нова кабинка - все ми е тая - няма да стъпя в Банско за ски!
12
4
 
4
 
! Отговори
Маргарита преди 6 години
защо да е рано да се каже като всички се изказаха "за" вчера на кръглата маса. изясниха, че нищо не пречи да се направи този лифт. да го правят тогава!
11
3
 
4
 
! Отговори
И преди 6 години
Това недоразумение явно се натиска за апартаментче в Банско - подаръче от Цеко. Ама ще трябва да ходи по голяма в дерето, щото вода нема. Нема и да има, като ги нема дърветата.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Бивол пишат интересни неща за Юлен, Шиши, Булмаркет и *** и взаимовръзките им
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неадекватният еко-министър.......
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отварям Гугъл Мапс и виждам, че десетилетие след строежа на тъй наречените писти терените са като лунен пейзаж, по тях са свлачища, и всичкото това за няма и 3 месеца сезон. Като отворя снимки от писти в Швейцария гледам зелена трева и крави пасат лятото. Що така не се получава при нас да е швейцарско?
7
0
 
5
 
! Отговори
Коментира се, преди 6 години
че законът от 2001 е много стар и несъвършен, но в рамките на една концесия от 20-30 години, дали след време няма да се констатира същото. И драмата не е в необходимостта от 2-и лифт, а в начинът на неговото изграждане. Мисля, че за такива цели общи думи като: строителство, техн. инфраструктура, ски съоръжения, буферни зони и др., трябва да се дефинират детайлно, за да се сведе до минимум възможността за тълкуване и заигравките. А лифтът да се строи без временни пътища/просеки с 10-ки км дължина
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От ски пистите бюджета не печели нищо,Банско също,печели само концесионерът.
5
6
 
3
 
! Отговори
имам преди 6 години
Тези еколози трябваше да са на бюджетна издръжка на нашата държава, а сега им плащат от едни други алпийски държави. Така е и с имамите, но се взимат мерки вече и се разбра, че е по- добре издръжката да е от нашата държава. Като ги оставят безстопанствени еколозите са беладжии и бързо започват да обслужват съмнителни каузи.
4
3
 
4
 
! Отговори
king_for_a_day преди 6 години
Този израз "...В момента се разглежда как концесионният договор да бъде приведен към текущото законодателство..." може да се преведе като "В момента се чудим как да заобиколим закона".
3
4
 
3
 
! Отговори
аз преди 6 години
До будалаНай-сетне признаха, че проблема не е във втория лифт, а в строителството на нови писти!
2
2
 
8
 
! Отговори
будала преди 6 години
От къде изпълзя тоа ***. Номерът с РАНО Е ДА СЕ КАЖЕ е изтъркан. Ще гушне кинтите. За такива не Белене, а ураниевите мини.
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя министър май е на заплата към Цеко и тЮлените от Банско. Ще хариже Пирин на приятеля на Бойко