Скача ли водата? КЕВР решава, БСП не прощава!

Качеството – влошено, а цената се покачва, диви се депутат
15 дек 2017 09:45, Петя Славова
42

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще определи днес дали в 14 града окончателно цената на ВиК услугите ще се повиши. По разчетите на регулатора цените ще поскъпнат между 2% и 20% в различните области. Поради поредното поскъпване, днес в 10:30 часа БСП организира протест пред сградата на КЕВР в София.

"Една трета от София е без канализация, качеството на питейната вода в определени райони е влошено, регулаторът отчете близо 50% загуби, и на всичкото отгоре увеличават цената. Хайде, моля ви се!", подчерта народният представител от БСП Калоян Паргов.

Още по темата

Бившият член на КЕВР адвокат Милена Миланова обясни, че бизнес планът за Софийската вода включвал в себе си няколко привилегировани постановки.

"Първата беше, че в рамките на 5 години, операторът предвиждаше да направи по-малко инвестиции въпреки увеличената с почти 47% цена на водата за този срок. Това е благодарение на нормата на възвръщаемост, която беше дадена на Софийската вода по незнайно какви аргументи", отбеляза тя.

По думите на Паргов БСП е направила предложение, съобразно конвенция на ООН, цената на водата да бъде съобразена с дохода като процент или т.нар. социална поносимост на цената.

"Социалната поносимост на цената на водата е реалната възможност пазарът да плати за услугата, която се предлага. Това е обективна икономическа величина. Цялата конструкция на бизнес плана се гради на тази концепция – ако потребителят не може да си позволи услугата, то той няма да я купи", посочи адв. Миланова в студиото на "България сутрин".

Юристът заяви пред Bulgaria ON AIR, че секторът е неглижиран от години и реформата все не се случвала, поради което е в толкова лошо състояние. "Регулираме цените и качеството на услугите, а нямаме лиценз", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хИДРОИНЖЕНЕРЩе се съглася с теб, че загубите на вода във водоснабдителните системи нямат значение щом няма дефицит, ако приемеш да ти ги начислят и сетне ги заплатиш от собствения си джоб.
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хИДРОИНЖЕНЕРЧовека ти го каза . Др. Иван Костов прави комплот срещу правителството , защото го погнаха за приватизацията . А Иван Иванов му е пръв довереник , а сега е Председател на КЕВР. Костов загроби Държавата с 40 милиарда лв. та сега ще му пука за народа .
37
1
 
7
 
! Отговори
хИДРОИНЖЕНЕР преди 6 години
Тука нещо не се връзва. Системите са от преди доста години. Това ,че има загуби няма никакво значение при условие, че няма дефицит на вода. И при услови е,че водата е от гравитачен водоизточник/че не се ползуват помпи. В София специално не се ползуват помпи ,защото водата идва от язИскър. Дали тя ще мини по реката или ще се инфилтира в подпочвените е без значение. Което значи ,че софиянци следва да имат най ниската цена на водата. Защо има я увеличават така и те мълчат като *** на заколение
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е диктовка на др. Иван Костов , защото го погнаха за приватизацията. Знаете , че Председателя на КЕВР е лично доверен човек на Костов и върл СДС-ар и близък на др. Нинова .
35
8
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До доста добре платените ***,на които им е платено да плюят по ГЕРБ ще им кажа,че не ГЕРБ определя цената на водата и тока,а КЕВР.А те не са избрани от Герб!Така,че не си служете с подлост-само наивните ви вярват!Да се надяваме,че не са много!
34
2
 
14
 
! Отговори
такса въздух преди 6 години
Медиите в България нали са свободни и независими, защо не кажат как Вик дружествата в България спонсорират с пари управляващите партии. Затова ли ще плащаме по-скъпа вода да пълним партийните каси?
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На пречиствтелните станции работят по двама души, на водохващанията няма и пазач окадя на къдя вдигат водата малко са му на някой звяр да кръде и със *** си искате да затриеете България да изгоните всички в чужбина и това е.
32
0
 
14
 
! Отговори
държава преди 6 години
Нали 28 години ни говореха, че държавата е лош стопанин. Какво излиза, повече от 10 години Софийска вода е частна собственост, но положението не се е променило. След сато е частно дружество какви реформи искат. Излиза, че и частникът може да е много лош стопанин
31
0
 
7
 
! Отговори
x преди 6 години
ПОВИШАВАТ ЦЕНАТА,ЗА ДА ИНВЕСТИРАТ В ДОСТАВКАТА НА ВОДА-ТРЪБИ И ПРОЧИЕ!!??? АМИ ЗАЩО НЕ ДАДАТ 3-4- МИЛИАРДА ОТ ДЪРЖ. РЕЗЕРВ И ТОЗИ ПРОБЛЕМ ДА СЕ РЕШИ ЕДИН ПЪТ ЗАВИНАГИ И ВО ВЕКИ ВЕКОВ???!!!ЗАЩО НИЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ ПАК-ПЕНСИОНЕН ТАВАН, ДДС 20% ВМЕСТО ПО-МАЛЪК ПРОЦЕНТ,ПЛАЩАМЕ И ЗА ЗДРАВЕ/ВСЕКИ ЗНАЕ/ И Т.Н. И Т.Н.
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Несретници вдигате заплатите за да замажете очите на простия народ и веднага си ги взимате двойно като вдигнете водата и тока Несретници всичко да ви исъхне само не и прането, не оставихте и един ден тоя изстрадал народ да вземе глътка въздух само тормоз корупцията още по страшна става на никъде и на никъде или терминал2.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що всички си мислят, че от КЕВР зависи нещо и го прави нарочно?Белята е заложена още с договорите за водата и тока, в които ред видни нашенци са го играли консултанти на заинтересованите бъдещи (тогава) заинтересовани лица. Няма лошо, но за ваше сведение част от тях все още са дейни политици на партийна хранилка. Така, че не се притеснявайте, отдавна сме продадени за единия хонорар, и не очаквайте някой орган да рови и повдига неудобни въпроси, камо ли да ревизира изпълнението на договори
28
0
 
14
 
! Отговори
от Хасково преди 6 години
Няма как да не поскъпне - има уран в нея - енергийна добавка!
27
0
 
5
 
! Отговори
Ами, преди 6 години
И на теб- Странджа. И на теб!!!!!!!!
26
1
 
10
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Водата стана по скъпа и от суджука. Май това е целата, да търсим суджуци.
25
1
 
11
 
! Отговори
Бай Х@й преди 6 години
Не се плашете - това е само началото. Кат свърши европредседателството и кат дигнат лятото тока с 50%, ще се радвате на сегашното увеличение!
24
0
 
16
 
! Отговори
реалист преди 6 години
В нашия град (един големите в старната) от В и К си смениха автопарка с нови автомобили и камиони. Раздават си бонуси на всяко тримесечие. Заплатите не са им ниски. Монополисти. Но пак искат да повичават цената на водата. Не са толкова бедни колкото ги изкарват. Най- вероятно инвестициите им са с завишени цени, но няма кой да ги контролира.
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера се Загледах в Един План за ЕВАКУАЦИЯ на една Общесвена Сграда.Отдолу човечето Излизаше и някой беше написал ТЕРМИНАЛ 2.Та в този ред на мисли нещата в тази "Общесвена"Сграда са за Евакуация.Гледах Репортаж от Чипровци Хората с 300лв.Пенсия не могат да издържат да им се вдигне водата.Жалко те са а вече стари и не могат да се "ЕВАКУИРАТ"
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СТРАНДЖА,абе то е ясно че колкото и да се вдигнат сметките,ти с кеф ще си ги плащаш,стига бате ти Бойко да е на влст.Ама да те светна,че любимият ти Суджук тази сутрин се е изходил на теферич под магнолиите си в Банкя и търси някой да излапа произведеното от червото му.Така че остави за малко компа и припкай с една лъжичка и едно лигавниче към банкянските сараи.
21
2
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
До СТРАНДЖАТАСамо военен режим иночет оправя нещата тук.През няколко години трябва да идва, щото много се разплождат крадците.
20
8
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До АНТИЗначи искаш чалмата да ти разпределя порциите...