Да си купиш дом в България: Скъпото ходене по мъките!

Какви жилища се търсят у нас?
21 яну 2018 20:08,
136


Цените на имотите продължават да растат. Повишава се и броят на сключените сделки за покупко-продажба. На какво се дължи тенденцията и какви жилища се търсят у нас?

Последните дни Радослав прекарва в търсене на имот. Иска да закупи такъв с цел инвестиция. Надява се да получава поне 300 евро на месец от наем.

Покупката на жилище обаче може да се окаже дълъг и мъчителен процес, ако търсещите са си поставили нереалистични цели.

В София например най-много апартаменти са продадени на цени между 50 и 70 хил. евро.

Вижте още в репортажа на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
4
 
! Отговори
Lina преди 6 години
Така и не разбрах какво му е скъпото на новото строителство- качеството е никакво,апартаментите се издават на "гараж",прозират тухли, изолация никаква, вътрешни бани без вентилация, изхитряват се да правят по 3 етажа със статут на ателиета, НО пропускат да споменат, че ателиетата са с по - висок ток за плащане. А за наемодателите,- има "правоверни" с по 10 апартамента. " Поработили" са за единств. партия хората,днес наследниците им нямат идея как да ги управляват тези имоти.
124
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Благодаря за съвета, имам договор за наем, но там не са описани проблемите на жилището, те се проявиха по-късно, по време на използването му. Ако знаехме първоначално какво е реалното състояние, нямаше да го наемем.
123
1
 
0
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
Тук на , Къщи за гости се регистрират като обекти 2 звезди, и така плащат много по-малко такси.А за данъците след сезона - мижи да да лъжем.
122
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 120Точно така е.Много хазяи не си плащат данъците.Не знам дали знаеш, но брокерските къщи вече от доста години са задължени да дават информация за всеки сключен чрез тях договор.Дали дават информацията на НАП или на общината - това забравих, но ме предупредиха, че информацията съдържа и размера на уговорения наем и би могла да бъде извършена евентуална проверка.Не знам дали всички брокери спазват това изискване.Има и хазяи, които сами пускат обява и се спазаряват без посредник
121
0
 
4
 
! Отговори
Цакат се един друг преди 6 години
Описаното в 113 го виждам на дело. Само парцелът на конкретен голям имот с разкапана сграда върху него, в престижен район, струва над 4 милиона по актуални цени. От няколко години го продават, идваха няколко кандидати и всеки предлага милион и деветстотин хиляди!!! Как пък всички тези предприемачи определят една и съща цена и изтъкват един и същи аргумент - за да разчистят старата сграда, трябвало да похарчат един милион. А колко ще спечели, като построи два жил.блока по 8 етажа и ги разпродаде?
120
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 117 преди 6 години
Нали затова казвам, че е много важно какъв ще бъде текстът на договора.Излиза, че вие сте направили основен ремонт, спестили сте и риска от случайно наети майстори. Това трябва да ви се приспадне от наема, защото дефектите не са били резултат от ваше виновно поведение.Ясно е, че в договора ви - ако изобщо сте подписали такъв, не е било описано състоянието на жилището и не е казано, че наемът важи за това негово състояние. Тогава щяхте да преговаряте с хазяйката дали ще вдига, ако ремонтирате.
119
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой наемодател си регистрира договора? Нали ще трябва да плаща данъци върху сумите, които получава, ако договорът е на светло?
118
0
 
6
 
! Отговори
Задължително преди 6 години
4. В договорите, съставени от опитни адвокати и солидни брокери, се включва условието поне веднъж месечно наемателят да ви допуска да влезете в жилището, за да видите състоянието му. Не го пропускайте, важно е!
117
2
 
5
 
! Отговори
Задължително преди 6 години
1. Заверявайте нотариално договорите за наем и много внимавайте какво е съдържанието им. Например, може изрично да се упомене, че няма да продавате имота на наемателя, нито ще му го прехвърляте по какъвто и да е друг начин.2. Много внимавайте, ако наемателят поиска да се регистрира в наетия от вас имот като на постоянен адрес. В този случай от вас ще се иска да оставите в общината копие от нотариалния акт и оттам нататък могат да бъдат извършени шашми!3. Следете дали си плаща редовно сметките.
116
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наех необзаведен апартамент, мръсен, водопроводната система и електрическата не работеха добре, ремонтирахме всичко сами, боядисвахме и поправяхме. И сега хазайката ни заявява, че такъв апартамент не може да е на толкова нисък наем, и ще го вдигне с 25% почти.
115
3
 
5
 
! Отговори
реалист преди 6 години
До Небезизвестна 106Обяснението е елементарно - каквито сме мрънкалници, не оценяваме на какво хубаво парче земя сме настанени. А земята не е ластик, не се разтегля. Българите заминават, после доста се връщат - и все повече ще се връщат, колкото по-неприятна става ситуацията навън. И чужденци ще идват все повече, от корекомските. Ценовата тенденция ще е зигзагообразно нагоре, стига да ни прескачат природните катаклизми, както досега.
114
2
 
5
 
! Отговори
До 100 преди 6 години
..... Като им кажеш да си продадат жилището, струващо 400 000 евро и да си купят по-малко или да се преместят в другия си апартамент, скачат срещу теб, като че ли си им смъртен враг. Само едно такова семейство в сградата обрича останалите на много неудобства. Знам точно три такива случая, от едните патя лично.Не знам защо не се приемат закони като в нормалните държави - не можеш ли да поддържаш определено качество на имота и пречиш на останалите, евентуалните глоби те принуждават да се изнесеш.
113
1
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 100 преди 6 години
Знам няколко такива примера от центъра на София, които не проумявам. Някои възрастни семейства - на 80 и повече години, с големи апартаменти на "Раковски", "Фритьоф Нансен", "Патриарх Евтимий" и в уличките около тях, имат по още един апартамент в същия район, който е за децата им, които пък са в чужбина със семействата си и май нямат никакво намерение да се връщат. Старците са с ниски пенсии и не могат да отделят и стотинка за ремонт на общи части. Като им кажеш да си продадат жилището, което...
112
0
 
2
 
! Отговори
ДоСобственици наЗемя преди 6 години
И това е вярно.Но пред очите ми е пример и за обратното. Когато се продава някой наистина голям парцел в хубав квартал, купувачът наистина трябва да брои милиони. Такива инвеститори не са много.В последните години тези евентуални съперници за подобни покупки се сплотяват и предлагат много по-ниска цена. Става въпрос за реституирани имоти, които на които им вече амортизирана, но голяма сграда.Също и за приватизирани фалирали предприятия.Дават 3-4 пъти по-ниска цена,после реализират бесни печалби
111
0
 
5
 
! Отговори
Пак до Муахаха (89) преди 6 години
Когато ще дава нещо под наем, човек първо трябва да поговори поне с няколко по-опитни брокери от най-старите и надеждни брокерски къщи. После да говори и с добър адвокат.Чак след това да пристъпи към написване на договор с наемателя.Има възможности и да се застрахова.Ако се измъкнат без да се издължат, застрахователят ги гони, а на теб ти възстановява до три наема.След като е пуснат при изгодни условия, наемателят не напуска, грижи се за имота и остава дълги години.Озлобява се срещу алчни хазяи
110
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Муахаха (89)Преди време написах тук нещо по този въпрос и получих много минуси. Затова стигнах до извода, че статии като тази се четат предимно от хора, които дават жилища под наем или смятат да купят жилище, за да го дават под наем.Какво написах? Имам такъв имот, в отлично състояние, обзаведох го изцяло с нови мебели, но без телевизор. Имам и средно голям магазин, но не съм търговец. Прецених какви са наемите и пуснах и двата имота с 10% по-нисък наем. Така си избираш стабилни наематели
109
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БубаИ ся като я напуснате станате какви?- Селяни!
108
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Гечо 25Къде в Кралството ще намериш апартамент за 200 бона, мечтателю? В предградията на Манчестър и Нюкасъл, където редовите къщи са от шпертплат, а белият човек се чувства като извънземен ли? Аман от измислици!
107
2
 
2
 
! Отговори
препоръка преди 6 години
До Анонимен 101Тогава се ориентирай към стария Лозенец, от Перловската до Св. Наум. Хубави солидни сгради строени от 30-те до 60-те, парно има само тук-таме, хората са общо взето приятни, идеален достъп до центъра. Цените са соленки и не се продава често, сделките са най-вече с наследници на починали възрастни лозенчани, но си заслужава.
106
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 105А къде да живееш? Зап. Европа е аут, Сев. Америка също има тежки проблеми. Изобщо, разказаха играта на бялата раса. Много мрънкаме, но у нас е относително спокойно. Кинтите са кът навсякъде вече!