Грипът с пик до дни. Как да се предпазим?

Има понижаване на броя на болните в София и Перник
Обновена: 23 яну 2018 09:15 | 23 яну 2018 09:10, Петя Славова
29

Грипната епидемия се разраства, а пикът ѝ се очаква да удари в следващите дни. От днес в следващите 2 седмици е обявена грипна епидемия в Трявна, Дряново и Димитровград.

Епидемиологът проф. Мира Кожухарова посочи пред Bulgaria ON AIR, че грипната епидемия се развива по нормален начин. Към края на миналата седмица заболеваемостта е била 189 на 10 хил. Около 134-135 хил. души са били болни от грип или друго респираторно заболяване, обяви тя.

Още по темата

Има значително понижаване на броя на болните в София-град и Перник, където върхът на епидемията е преминал. Много висока е заболеваемостта в Благоевград, значително висока е в Пловдив.

В още 12 области заболеваемостта също е висока. Грипните вируси от тип Б - "Ямагата" и "Виктория" са най-разпространени, като най-често в момента боледуваме от грип с щам "Ямагата".

"Грипът е заболяване към което трябва да се отнасяме сериозно. Малък брой хора се ваксинират в България, затова няма значение кой точно е грипният вирус", стана ясно още от думите на проф. Кожухарова.

Тя подчерта, че за съжаление започваме да говорим за епидемия, когато заболеваемостта е достигнала своя връх, но отбеляза, че човек може да се ваксинира и по време на грипната епидемия.

"Който може да си позволи да намали контактите с хора, трябва да го направи. Грипните ваканции не могат да спрат епидемията, но намаляват броя на заболелите", каза още епидемиологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Аню преди 6 години
Ама как така се знае предварително кога точноще се появи грипа? Знаят онези,които ще горазпространят! Това е фармацефтичната мафия. Всяка година си определят точно времетоза големия удар. Това са зашеметяващи печалби.
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На такава статия- такива коментари
26
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не си давайте парите за ваксини, защото не се знае какъв ще е вируса. Пък и те си мутират постоянно и ваксината може да не пасне. По-добре си вземайте добавки за засилване на имунната система.
25
7
 
3
 
! Отговори
До Аз знам преди 6 години
Остави ги пич. Не можеш да спориш с *** хора. Опитай се да обясниш на онази секта в щатите дето е решила, че земята е плоска и всички доказателства в противното са изфабрикувани, нещо и ще получиш подобен резултат.
24
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това за самолетите и за химическите следи, не е теория на конспирацията, а чист заговор срещу човечеството.
23
22
 
5
 
! Отговори
Аз знам преди 6 години
Грипът се праща от обединена коалиция на марсианци и друга извънземна раса, която живее на космически кораб разположен до Сатурн. Те подготвят масирано нашествие в България с цел изсмукване на мозъчно вещество. Единственото, което ги спира до сега е притеснението породило се след прочит на форумите, че може да останат гладни.
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фармацевта така и не даде адекватно обяснение откъде идва грипа щом не се пуска изкуствено, от което се разбира за какво иде реч! Хубав ден на всички!
21
23
 
3
 
! Отговори
До До 20 преди 6 години
Трябва ли да съм политизиран, че да се дивя на идиотщините за самолети пръскащи грип и за появата му на конкретна дата от календара. Понеже не вярвам да съществуват чак толкова глупави хора, се чудя какво целите с тези приказки за лека нощ.
20
2
 
13
 
! Отговори
До 20 преди 6 години
Първо се деполитизирай преди да коментираш такава тема! Ти сигурен ли си че тогава е имало грип, те историците по поръчка много работи могат да ти кажат!Аз съм сигурна,че някой го пуска!
19
14
 
2
 
! Отговори
До До Фармацевт преди 6 години
А ти дай обяснение как така се е появявал по същото време още когато не са съществували самолети, црута, кгбта и тн
18
3
 
15
 
! Отговори
До Фармацевт преди 6 години
Ок, айде дай адекватно обяснение от къде идва грипа точно на 20-ти януари или около тая дата! Ама адекватно, така че да ти повярвам,защото и децата не ви вярват вече на вашите измислици!
17
26
 
7
 
! Отговори
Фармацевт преди 6 години
Абе кви са тия глупости, че някой умишлено ви зарязава или, че прави вирусите в лаборатории бе. Айде малко по - сериозно. Еволюцията е факт. Приемете го Антибиотиците не лекуват вируси, а само бактерии. За вирусите има антивирусни л- ва като изопринозин. Никой не ви пръсща отгере със самолетите, на тва вече и малките деца не вярват. Рошото е, че грипа е коварен, продължава и до две седмици. Парацетола няма противовъзхалителни свойства. Има ги метамизол натрий като сашета диалгин. *** народ.
16
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грипът е вследствие на химическите следи, оставяни от самолетите. Защо всяка една copocoиднa медия, пропуща, да отбележи това?
15
0
 
4
 
! Отговори
Летчик преди 6 години
Ко стаа? Че го пръскаме ли грипа :)
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами няма как да се предпазим. Аз се заразих от моята зъболекарка, която през минута се секнеше в някаква носна кърпа. Като се разболеем не си седим по къщята, ами ходим на работа, по автобуси, по молове и така става епидемията.
13
0
 
6
 
! Отговори
Димов преди 6 години
Доста добре в статията е нописано как да се предпазим! :)
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ясно е че някой го пуска, то просто не подлежи на коментар! В задачата се пита кой и как да се уловят тези мошеници!
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *Каква ваксина срещу кариес бе, това е все едно да се ваксинираш против счупване на крайник... Аре стига глупости!
10
2
 
16
 
! Отговори
До даа преди 6 години
Интересно, появяването на грипа винаги съвпада с хубавото време, когато и летят самолети със странно неизчезващи следи по един час! Странно съвпадение!
9
2
 
16
 
! Отговори
дааа преди 6 години
Пръскането отгоре дава резултат,ГРИииииип!