Бумът на морбили – заради отказ от ваксинация

Д-р Атанас Мангъров коментира случая на заболелите
21 фев 2018 09:45, Петя Славова
40

Статистика на Световната здравна организация показва бум на заболелите с морбили. Само за миналата година повече от 21 хиляди са заболели, като при 35 души изходът е бил фатален.

Още по темата

Сред най-засегнатите страни са Румъния, Италия, Украйна, а епидемията в Сърбия взе пета жертва.

Според доц. д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница, това се дължи на отказ от ваксинацията под натиска на антиваксиналните движения.

"Много хора отказват да слагат ваксини на децата си в резултат, на което децата се разболяват", каза доц. Мангъров в студиото на "България сутрин".

Той обясни още, че през 2016 година в цяла Европа е имало по-малко от 6 хиляди заболели от морбили. Докторът подчерта, че на други континенти въпросът е решен със сериозна програма за ваксинация.

"В България това го имахме през 2010 година, когато тук имаше една голяма епидемия от морбили, която засегна над 24 хиляди души, 24 деца умряха", припомни доц. д-р Атанас Мангъров пред Bulgaria ON AIR. Той подчерта, че благодарение на взетите мерки през миналата година е имало само малко над 160 случая на заболели.

Доц. Мангъров подчерта, че у нас се полагат големи усилия да бъдат ваксинирани всички, които не са, но по думите му една голяма част от хората и то интелигентни и образовани, отказват да ваксинират децата си. Той обясни още, че при изкарана дребна шарка могат да настъпят фатални последствия дори и след повече от 10 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
0
 
! Отговори
redordead преди 6 години
По принцип на около 2 месеца се слага първа ваксина, това откъде го измисли, че на 3 бебето, което било болно от рак е вследствие на вкисната...дори да приемем, че ти била причинител, няма как за един месец да причини това..пълно е с де-би-ли тук..Оня по-долу па, дето се самообразова, ако иска да ни разкаже и за плоската земя?
26
9
 
10
 
! Отговори
А1 преди 6 години
До 24Знаеш ли, че твоите неваксинирани деца могат да се разболеят от Рубеола - шарка, която не е опасна за тях, но е опасна за бременните жени, защото вирусът преминава през плацентата и причинява тежки увреждания на плода?Ти, 24, си ***, опасен за обществото.
25
9
 
12
 
! Отговори
А1 преди 6 години
До 24Аз моите деца съм ги ваксинирал. Притесняват ме твоите, защото те са опасни за обществото. Гладкият ти мозък знае само малка част от нещата. Примерно не знае, че ефективността на ваксините не винаги е 100%, а понякога може да е 90 или 95%. Т.е. има 5-10% хора с ваксини, които по една или друга причина не са успели да изградят антитела. В този случай твойте неваксинирани деца могат да заразят хората без антитела. Ти знаеш 1 и 2, но не виждаш 3 и 4.
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ваксините са безплатни.
23
2
 
5
 
! Отговори
Storm преди 6 години
До AspergillusТо като ще разчитаме на шанс, по-добре тото да пуснем.Има шанс и ваксината да те разболее. Особено "живата"И какво правим тогава?
22
11
 
5
 
! Отговори
до 23 преди 6 години
Ами ваксинирай си децата и не се занимавай с блогове. Аз моите не ги и няма да ги ваксинирам. Но съм готов да платя ваксинацията на твоите.
21
11
 
21
 
! Отговори
A1 преди 6 години
Антиваксърите се мислят за много умни, но всъщност малките им мозъчета са елементарни за манипулиране. Малко Гала, малко бгмама, 2-3 пропагандни блога и самочувствието им става като за нобелови лауреати. Толкова си вярват, че не се усещат колко смешно изглеждат в очите на специалистите. Като Владо Плацентата са - изтрещели.
20
9
 
10
 
! Отговори
Storm преди 6 години
Щото никой ваксиниран никога не се е разболявал.Това малко като оня вица за лудия, който ръсил пясък против крокодили.-Ами то няма крокодили?!-Естествено нали ръся с пясък!При противогрипните ваксини се вижда най-ясно.Тук там някой ваксиниран не се разболява.Останалите- наравно с неваксинираните, че и повече.
19
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Войниците от войната в Персийския залив през 90-те години са били ваксинирани с много ваксини и вследствие масово са развили ракови заболявания. Вирусите съществуват латентно в състояние на анабиоза - тоест нямат нужда от хранителна среда.Те са преходна верига между неживата и живата природа, между кристал и жив организъм в който се превръщат когато попаднат в гостоприемника. Вириона на Едрата шарка сигурно са го вписали в Червената книга като изчезващ вид подобно на Царския орел.
18
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докажи ми, че това бебе на 3 месеца е с тумор вследствие на ваксинация;
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как си си направил сам изследвания?
16
3
 
14
 
! Отговори
до 16 Бахуро преди 6 години
А през вековете откъде се е взел вириона на Едрата шарка, за да предизвиква епидемии ?! Сигурно от епруветки ??? Нещо, което естествено си съществува в природата не може да го ограничиш в епруветки. В латентно състояние вирусите могат да съществуват в природата милиони години.
15
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ваксините са религия, толкова силна, колкото и култът към глобуса. Толкова сме програмиран и с тхя, че дори поставянето им под съмнение те прави луд. Факт е обаче, че този който си е научил урока и си е направил сам излседванията и изводите, прочел е фактите, знае историята, идеите и хората, които стоят зад тези модерни религии, вече не е индоктриниран и мисленето му излиза от кошерната психология. Затова учете се сами, не се оставяйте авторитети да ви казват какво е правилно. Не сте роботи.
14
10
 
21
 
! Отговори
Бахуро преди 6 години
До Анонимен 13:Ваксинациите за вариола са спрени, понеже от 80те вариола има в няколко епруветки на две места - в САЩ и в Русия. Болестта е изкоренена и е безсмислено да се ваксинираш за нещо, което го няма! А е изкоренена, поради продължителните ваксинации за нея! Спри да пишеш неверни неща и да ти се хващат всички лековерни!Аман от де-би-ли! Или по-лошо - антиваксъри.
13
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фейк нюз. Познавам деца, които са ваксинирани и пак са болни. Не ми ги разправяйте тия псевдонауки.
12
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ваксините единствено са отговорни за онкологичните заболявания разбира се.Не е било това,че мама и тате са пушили като комини,че са пили и са се дрогирали като за последно,че са обменяли биологичен материал с 2-3 квартала,преди да се скъса гумичката.Постоянните ЕМИ лъчения от телефоните в джоба на дънките също са полезни,химикалите с които се храним постоянно,свежия планински въздух които дишаме,планинската вода с дъх на уран също...но важното,е че фармацията трови децата ни с ваксини...
11
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали знаете защо хората са имали по 5-6 деца преди? Не е имало ваксини и повечето деца са умирали при епидемии. Елате по болниците да видите умиращи не-ваксинирани деца, и сега ги има.
10
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дай доказателства за раковите заболявания при децата!
9
32
 
12
 
! Отговори
до 7 Анонимен преди 6 години
Има драстично увеличение на раковите заболявания сред децата. Което е предизвикано от срива на имунната система вследствие на имунизациите.
8
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живеем в абсурдни времена- хората масово се вторачват прекалено в здравето си, много страхове и рискове са надценени, а същевременно, когато имат възможност по елементарен начин да се предпазят от дадена болест отказват. Да не говорим за модата да не се лекуваш, когато се разболееш, защото фармацевтите били мафия, а да чакаш да ти мине с чайчета и витамини.