Село на бунт! Деца има, забавачка – няма, закриват я

Родителите от Осенец не могат да пращат децата си в Разград
23 фев 2018 10:00,
38

Общината в Разград реши да закрие детската градина в село Осенец. Това изкара на протест почти цялото село и най-вече родителите, чиито деца посещават детското заведение. Заповедта гласи: От 1 април детската градина да спре да функционира.

Хората са направили подписка и настояват решението да бъде отменено, тъй като ако влезе в сила децата им ще трябва да пътуват километри до градовете, за да ходят на детска градина.

"Моето дете е на 2 години. Ако детската градина бъде закрита на 1 април, както е по решение, това означава, че всяка сутрин и всеки следобед трябва да го носим по спирките. Аз съм работеща майка и нямам тази възможност. Много от майките са многодетни и по-малките им деца са 2-3-месечни бебета. Знаете колко е лабилна имунната система на едно дете", заяви пред Bulgaria ON AIR една от протестиращите майки, която е и инициатор на подписката.

"Писахме жалби, но не получихме никакъв отговор. Всеки прехвърля топката. За тях случаят със закриването на детската градина вече е приключил", добави тя.

Кметът на Осенец Димитър Димитров посочи , че са се опитали да въздействат на решението за закриване на градината, но до момента без резултат.

"Беше събрана подписка от 269 човека от селото, проведохме срещи с общински съветници, но се стигна до това решение, въпреки че броят на децата ще се повиши на 16", обясни той.

Хората не са съгласни да водят децата си на детска градина в Разград и са готови на нови протести. Затварят детската градина и училището, и селото загива, категорични са жителите на Осенец.

Представители на общинския съвет в Разград пък заявиха, че решението е свързано с липсата на политическа воля от страна на кмета на Разград да намери необходимите средства за дофинансиране на детската градина в Осенец.

Докладната била внесена от кмета на Община Разград и е приета с гласовете на само част от общинските съветници. Други са се обявили против.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ако това бяха вашите две-три годишни деца, ще ги пуснете ли да пътуват!
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
,, много от майките са многодетни,,е значи имате пари ,аз нямам и не смятам да раждам,с три,четири деца цял живот в майчинство работа не хващате и май става по модерно това,ами ще се закриват, жени с 500 лв заплата няма как да отглеждат дете,не че не искат а други ,,многодетни,,не знаят какво е работа.
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От протестиращите само една млада майка и един млад баща.Останало баби.Бабите защо не си гледат вниците? За 14 деца могат спокойно да си направят бабина градина и да се редуват бабите и на много неща могат да ги научат.Песнички,танци,стихчета,градинарство,и други.
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мамчето лови окото, подкрепям я! Много глобални станахме, в селата да останат само баби ли? То големи разходи за отопление на 4-5 помещения, веднага да се отмени закриването! Точно така- като ви притискат и ви вгорчават живота- протестирайте!
31
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А МАЙКИТЕ НА СЕЛО РАБОТЯТ ЛИ ЧЕ ДА ПОЛЗВАТ ДЕТСКА ГРАДИНА, ЗАЩОТО НЯМА ДЪРЖАВА КОЯТО ДА ИЗДЪРЖА ДЕЦА НА НЕРАБОТЕЩИ РОДИТЕЛИ.
30
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кмета от коя партия е ? Продължавайте да гласувате за тях и по кофти ще става.
29
6
 
1
 
! Отговори
Педро ел негро преди 6 години
За съжаление последиците от демографската катастрофа една по една се проявяват. Все някой трябва да дръпне щепсела. Тъжно, пичове, но да плащаш автобус до града излиза по-евтино в сравнение с издръжка на ЦДГ. Оставете какво било при бай Тошо. Не че има голямо значение в 2018 г., но тогава икономическия модел ба държавата беше да цоца от цицката на СССР. И когато дойде Горбачов на власт, кранчето за нас взе лека полека да се затваря. Какво стана по-нататък видяхме 1990 г. - Лукановата зима.
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете ли в колко много села в България има повече от 10деца които нямат забавачки и никой не им предлага достъп до такова заведение?Тук общината се е погрижила да им осигури в Разград!
27
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изключително правилно решение на община Разград,дори и в богатия Запад няма ,да финансират забавачка за десетина деца,при положение ,че на 15км.се намира друго детско заведение!Браво!На тази държава и трябва смели и трезви решения!
26
2
 
4
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До Майка. Написала си абсолютни простотии - сигурно с интелекта не си добре. Съжалявам твои деца. апропо мои данъци отиват и за твои деца - ама ако аз и още много хора няма да искат да плащат за твои деца? С какво те по-добри от ония дечица. Освен това с такава майка като тебе - няма да станат свестни хора.
25
1
 
24
 
! Отговори
рускиня до 21 преди 6 години
"съжалявам за тези родители, но да държиш цяла детска градина за 10 деца?! "Само да те спомена че в Япония оставили един влак да се движи по нерентабилен маршрут само за да може 1 дете от село да ходи на училище. Това е престъпление от страна на държава, ако не подкрепи тези млади хора. А съм "ЗА" мои данъци да отидат за отопление на тези деца. Значи центровете за мигранти (млади мъже) може да поддържаме , а български деца трябва да пътуват на километри?
24
1
 
18
 
! Отговори
Ехх тази държава преди 6 години
Намерете все някоя европрограма за финансиране! Малко деца са-чудесно,по добре от пренаселените групи с 32 деца!А я си представете тези деца в автобус който ги вози зимата,по студа и нашите "добре почистени"пътища!?Накрая остават в къщи до училищна възраст и губят шанс да се социализират и образоват(песнички,числа,...).Децата имат нужда да общуват и играят с връстниците си :)
23
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По добре с данъците да плащат за децата,отколкото да хрантутим затворници които цял ден си чешат з....ците.Поне обществено полезен труд да полагат.НО НЕ.Градовете били пренаселени,а когато млади хора искат да се върнат по селата,нищо не осигуряват,ни пътища,ни училища и т.н.
22
5
 
12
 
! Отговори
реалист преди 6 години
ЗАТВАРЯТ ГРАДИНИ ЗАЩОТО ОБРАЗОВАНИЕТО Е "ПРИОРИТЕТ" ЗА ГРОБАРИТЕ. ПРЕДСТАВЯТЕЛИ СИ АКО НЕ БЕШЕ. РАЗСИПАХА ВСИЧКО. ВСЕ ПОВЕЧЕ МИРИШЕ НА ИЗБОРИ. ОСТАВКА!!!
21
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
съжалявам за тези родители, но да държиш цяла детска градина за 10 деца?! Кажете ми каква е логиката - разходи за персонал, за ток, за отопление и т.н.... Всеки иска някой друг да му плати сметката, за да ме у лесно. Сигурен съм, че общината може да намери разумен вариант тези деца да се извозват да някой друга детска градина, както се прави по света
20
17
 
5
 
! Отговори
Майка преди 6 години
И да плащат за детето ти от нашите данъци, а. Умници- близо ѝ било. Като няма достатъчно деца - закриване разбира се.
19
3
 
6
 
! Отговори
Радев преди 6 години
Ората на село са независеми , не като гржданьето!Дека нема що да ручат и слушкат цункат руко на душманите!!!!
18
18
 
10
 
! Отговори
момчил преди 6 години
Като няма достатъчно деца е нормално да я закрият.Както и училището. И аз живея на село и има и детска градина и училище.Само дето там ходят само ***.Българите си пращат децата в града.И детската градина и училището са излишни разходи, когато няма достатъчно деца..Разбирам да има достатъчно деца, ама те не можели и 15 деца да намерят.
17
1
 
1
 
! Отговори
babaqga преди 6 години
От това по-показно няма, освен вярата ...
16
6
 
3
 
! Отговори
привет от Сибир преди 6 години
До АнонименСпирка есть , автобус нет ! Русская работа !