Пореден протест във Видин, затвориха пътя Е79

Граждани искат магистрала до София със срокове
24 фев 2018 13:40, Александър Попов
25
Пореден протест във Видин, затвориха пътя Е79
Снимка: БТА, архив

Протестиращи жители на Видин затвориха за пета поредна събота международен път Е79. Исканията им са, решение на Министерски съвет за изграждане на магистрала от Видин до София и тунел под прохода "Петрохан". Организатор на протеста са граждански движения от Видин.

Въпреки засиленото присъствие на полиция и жандармерия, протестиращите успяха да пробият образувания кордон от полицейски автомобили, излязоха на пътното платно и затвориха за движение път Е 79.

"Искаме правителството да изпълни задължението си към Северозапада, да вземе решение и определи процедурата за изграждане на целия път, с конкретни реални срокове, етапи и откъде ще бъде осигурено финансиране", каза Росица Кирова, ръководител на гражданско обединение "Единни за промяна" и един от организаторите на протеста.

На изхода на Видин са се образували колони от чакащи автомобили. Очаква се днешният протест и затварянето на международен път Е79 да приключи около 15.00 часа. За следващата седмица организаторите на протеста са обявили тридневни блокади на международния път.

Два протеста с искане за изграждане на тунел под старопланинския проход "Петрохан" имаше днес на шосетата край Монтана и Берковица.

На главен път Е-79 на изхода от Монтана за Враца и София се събраха около 20 души от Монтана. Те издигнаха плакати "Тунел под Петрохан - ключ за северозападна България", "Искаме проект и строеж на тунел под Петрохан".

На мястото имаше и около 30 полицаи, които не позволиха на протестиращите да блокират пътя. От полицията обясниха, че протестът не е разрешен от кмета на община Монтана и протестиращите нямат право да блокират пътя, по който минават автомобилите за Дунав мост 2 при Видин-Калафат.

Около 20 протестиращи от общините Берковица и Вършец се събраха в центъра на берковското село Бързия, от където преминава пътят София-Берковица-Монтана през старопланинския проход "Петрохан". Те издигнаха плакати: "Искаме тунел под Петрохан", "Не обричайте нашия край на обезлюдяване" и т.н.

Протестът не беше разрешен и шосето не беше блокирано за постоянно, но на моменти протестиращите спираха движението по пътя, като минаваха с плакати по пешеходната пътека в центъра на село Бързия и така се събираха по няколко чакащи автомобила. Според организаторите на протеститеe от гражданска инициатива за тунел под "Петрохан" ако такова съоръжение бъде изградено, то това ще съкрати значително пътя София-Берковица и ще направи региона привлекателен за инвеститорите и туристите.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
5
 
! Отговори
ПЛОВДИВ преди 6 години
на шопите им направиха магистрала софия бургас да ходят на морето за няколко часа а за останалите райони не ги интересува шопите се интнресуват от тяхни изгоди остналото са сорт хора с качество как тека няма да има тунел в петрохан това е срамота на българскаите политици.кои век живейм а да плювате на други държави умейте господа българи виновна е власта а власта това е народа но не и в бг
19
1
 
13
 
! Отговори
Видинчанин преди 6 години
Първо: протеста не е политически и платен и мога да се хвана на бас за 1000 лева ! Второ: писна ми всякакви *** и комплексирани шопчета да се правят на всезнаещи и оригинални и да ръсят глупости в тези коментари! Трето: И гледайте как се протестира (вече за 5-ти път) и се учете и мълчете че почти цялата корупция идва точно от София ! Хайде бягайте да спите *** и хейтъри такива !
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо тунела под Шипка да е по-важен от тунела под Петрохан? Е79 е адски натоварен пан Европейско коридор.
17
26
 
3
 
! Отговори
bfg преди 6 години
Чисто платени протести! Какви инвеститори при тези мързеливци? Те ако бяха работливи, щяха да имат поминък, ама нали са мързеливи и корумпирани, затова никой не иска да прави бизнес там!
16
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този протест е организиран от Нинова и БКП-БСП. До вчера асфалт не се яде , а днес искат магистрали още утре да са готови. Явно е , че много са се озлобили другарите.
15
19
 
6
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Държава няма ,а тия искат магистрала !!!
14
21
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До АнонименПротеста е , за да се бутне ГЕРБ и да се иронизира Бойко Методиев Борисов. Всичко работи против Бойко, дори собствените му магистрали;)))
13
13
 
4
 
! Отговори
Дгд преди 6 години
До споменКогато Видин стане столица на България, в което истински се съмнявам, надали ще сте сред живите, за да го видите и почуствате.
12
2
 
31
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Въпреки всичко тунелът под Петррохан е много по-важен от магистралата до Калотина.Склонен съм да подкрепя хората.
11
25
 
10
 
! Отговори
калоян преди 6 години
Северозапада е феодално владение на БСП и циг..ите , магистралите им били виновни , асфалт не ядат , а сега се сетили , Росица много добре знае че магистралите са планирани , но продължава да ръчка !
10
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да им построят път червените кутевисти, дето пишат, че асфалта не се яде.
9
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не че нещо ... но не става от ден за ден. Да се строи не може едновременно да е бързо и добре планирано. По-добре да си се спазят процедурите, даже и да отнеме повече време.
8
28
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На последните избори Видин, Монтана и Враца са гласували предимно за БСП. В тези райони левицата има преднина между 2 и 10 процента пред ГЕРБ. Напомням на протестиращите, че тяхната любима БСП каза, че асфалт не се яде. За какво правят протести щом партиятя за която гласуват осуетява строежа на магистралите?
7
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво им е път до София, като са на 2 часа път от моста на Дунав до Централна Европа и Будапеща. Там би трябвало да има навалица от инвеститори, които изнасят към Европа.
6
5
 
49
 
! Отговори
Илиян до Либералист. преди 6 години
Ако беше малко по-информиран, щеше да знаеш, че от началото на 'прехода" Видин е имал само два мандата червен кмет. Другите са били седесари и от ГЕРБ. Но на теб толкова ти е акъла.
5
33
 
9
 
! Отговори
Либералист преди 6 години
Асфалт не се яде ... вечната червена мантра ... а сега да Ви видим! Никой, ама никой не инвестира там където няма пътища! Гледайте какво е в Южна България - 4 пъти по-висок стандарт от Северна ... изключение само Варна и София - все градове с европейско мислещи управници .. а не слуги на кремъслките фашисти или меланхолици към тиквата Тошо и мракобесните му гавази ... всеки народ си заслужава участта ... давай Бойко - по-важни са пътищата с Турция и Гърция .... тези коридори ни дават 47% от БВП
4
5
 
40
 
! Отговори
спомен преди 6 години
Видин е бил столица преди София. И пак ще стане, както е тръгнало. Откакто София е столица нещата винаги са надолу с главата. Всичко върви наопаки. В началото на миналия век България е губила територии, в началото на този век обстоятелствата отново влизат в същата спирала. София, осъзнай се! Първо, не ставаш за столица, защото винаги си била мизерна като такава. Второ, несправедлива си спрямо Северозапада. А, той не прощава, запомни го!
3
10
 
8
 
! Отговори
Любу преди 6 години
Аз сакам винетката да стане 200еуро. Ние сме богати бугарите!
2
3
 
50
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Така се прави! А не с цъкане от телефона!
1
36
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и аз искам ама няма да си натискат парцалите, ако искат работа да си дърсят пазара на труда в Бг е отворен навсякъде