1/10 от българите застраховат дома си от бедствие. Защо?

От 25 до 250 лева струва застраховка от природни катаклизми
20 мар 2018 07:44, Петя Славова
32
1/10 от българите застраховат дома си от бедствие. Защо?
Снимка: архив, Булфото

Около една десета от българите са сключили имуществените полици, въпреки че почти всички живеят в собствено жилище. В това число са включени и застрахованите по изискване на банка кредитор ипотекирани жилища, коментираха от застрахователните дружества.

В зависимост от избраните рискове на покритие и сумата, на която се застрахова даден имот, цената може да варира от 20-30 до 250 лева, пише "Монитор". У нас все още имуществената застраховка се сключва основно по задължение, например, когато имаме ипотечен кредит и банката изисква имуществена полица.

Всяка застраховка има базови рискове – "Пожар" и природни бедствия, земетресението и други рискове се добавят към основното покритие. "Движимото имущество се застрахова отделно от недвижимото. Предмет на специална полица са ценни картини, предмети, бижута, машини и работно оборудване", уточниха от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). Щетите от природните стихии през последните години за кратко увеличават интереса към застраховките на дома, показват разчетите.

В България няма задължително застраховане на дома. При бедствие държавата изплаща с приоритет на обществените сгради и инфраструктура, а за частните имоти се заделят доста по-малки суми. Застрахователната сума е максималният размер на обезщетение, който можете да получите. Завишаването при оценката на имота води до излишно плащане на по-скъпи премии, тъй като при инцидент няма как да се надцени стойността на повреденото. Занижаването означава по-малки обезщетения. Компаниите имат разделения на имотите по райони, като всеки от тях е с минимална цена, приблизително на стойността, нужда за възстановяването му.

В условията за застраховането премиите могат да се разсрочат на две или повече плащания през годината, но за получаване на обезщетение обичайно застрахователите искат да платите цялата премия. Задължително проверявайте може ли да ползвате пълно обезщетение и при какви условия повече от веднъж в рамките на срока.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
4
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Никой не говори за виновните за наводненията, а за липсата на застраховки!Защо не се вземат мерки срещу незаконните сечи? Защо не се извадят на светло арендаторите и собствениците на язовирите?Защото това са хранилките на власта и на "наши хора", не се посяга!
22
2
 
4
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Очаквайте скоро да ни задължат да застраховаме домовете си!Ще бъде като с гражданската, първо по тридесетина лева на година, после ще нараства до безкрай!Мутрите сложиха якички и станаха бизнесмени, но приомите от времето на рекета си остават същите, само мащаба се увеличава!Но като търпим и се радваме на мутрата от Банкя, така ще е!
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няколко човека отговарят на БПФ, а аз не видях негов коментар?!
20
1
 
6
 
! Отговори
Как да се довериш? преди 6 години
Не знам за пострадалите от природни бедствия, но пред очите ми е проблемът, с който се сблъскаха съседи, които имаха застраховка, но протече кран и наводни тези под тях. Застрахователите дадоха 500 лв. Наводнените не бяха доволни и беше ясно, че щетите са много по-големи. Стигна се до съд. Съдът отсъди, че обезщетението трябвада е 3 000 лв. Така, застраховалите се трябваше да доплатят 2 500 лв от джоба си.За разноските по делото не знам.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БПФВсичките ти коментари дотук са типични за това, което представлява българското застраховане - измама, базираща се на жонглиране с клаузи и условия и после самодоволни коментари от типа "ами който се е застраховал да си е отварял очите", "да е внимавал какво подписва", "да си е потърсил правата в съда или в съотвените държавни комисии. Като че ли в България някой някога е успял да осъди човек с пари. Такова нещо просто е невъзможно, а застрахователите са с много пари - нашите пари.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България трябва всички застраховки да са доброволни - само така мутрите може би ще започнат да изплащат нормални обезщетения. Това включва и застраховка Гражданска отговорност - няма основания тя да е задължителна.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БПФ 21.Ама не пишеш че си против държавата да плаща вместо някое просто селско парче, нарекло се застраховател, лечението което трябва да се покрива от гражданска отговорност, както е по света.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БПФ 20.Умник, я обясни тогава защо застрахователите не плащат щетите на пострадали при катастрофи от парите за задължителната гражданска отговорност. Знаеш ли колко пари е платила здравната каса от парите на данъкоплатеца за пострадали - милиони. И знаеш ли колко са платили застрахователите - почти нищо.
15
1
 
12
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Всеки десети българин с ипотека?! Множко ми се вижда. Никой нормален човек в България не застрахова дома си по напълно разбираеми причини. Застраховката е само по принуда, което значи, че може да очакваме мафията да приеме скоро закон за задължително имуществено застраховане.
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На един познат не му изплатиха щетите от удар от мълния. Обясниха, че щетите били от мълнията, но застраховката покривала щети от "пряк удар от мълния", а този не бил такъв. Ходи после в съда да се разправяш ударът от мълния дали бил "пряк" и какво точно означава това "пряк удар от мълния", ама така било записано в условията.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да отпаднат всякакви задължителни застраховки. Тогава застрахователния бизнес ще се нормализира. Когато започнат да се борят за доверието на хората, ще почнат да предлагат нормална застрахователна услуга. Докато държавата административно им гарантира бизнеса, ще си прибират парите от застраховки и ще правят всичко възможно да не плащат. Хората много добре преценяват кое е в тяхна полза - не се застраховат, защото това е даване на пари срещу нищо.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Из ония дни по друг повод , в една статия пишеше ,че много от застраховките са пълни с подводни камъни , с цел по-ниска цена. Като пример даде че не изплатили обещетение при кражба, защото в общите условия било упоменато , че такова не се дължи ако жилището остане необитаемо за повече от 3 дена, а хората били една седмица на Банско и не може да се докаже ,че са ги обрали първия или втория ден.
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иска ми се поне един журналист да напише статия на тема колко пъти здравната каса си е прибрала парите за лечение на пострадал в катастрофа от застрахователя. Нали всеки има гражданска отговорност? Така се прави в нормалните страни и това са много милиони, които държавата, плаща вместо застрахователите. Защо? Някой да ми отговори.
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С рекета в България въобще не е приключено. Рекетьорите просто се казват застрахователи, което не ги прави наистина застрахователи, каквито има в нормалните страни. А рекетьор, който дава пари, няма.
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щото 10 % от жилищата са ипотекирани и за това банките ги задължават.
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото ако ти се случи нещо застрахователите няма да платят. Българите го знаят, примери много. Би било странно да знаеш, че застрахователите само прибират пари, но не плащат и да тичаш да се застраховаш. Примерно прибират пари за застраховка покриваща щети от земетресение и ако такова се случи и има щети, ти обясняват, че няма да ти платят щото под къщата не са направени сеизмични пръстени при строителството. А защо тогава ти вземат парите за застраховката - мош.еници.
7
2
 
17
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Застраховането в нормалните страни е нещо хубаво. При нас е сложно и почти в 90% безполезно. Всеки българин е имал вземане даване със застрахователи. По принцип ако направиш застраховка (доброволно) на имущество закупено с потребителски кредит банката трябва да ти намали лихвата (защото заемът ти вече е една идея по ниско-рисков), но това никога не се прави. Застрахователите почти в 99% от случаите не изплащат коректно обезщетения и затова хората вече не вярват на застрахователите. Просто е!
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да започнат хората да се застраховат, най-напред застрахователите трябва да започнат да плащат!
5
12
 
1
 
! Отговори
ЦЕСЕКАР преди 6 години
ОК, понеже този отбор не е ЦСКА, това означава, че от 2г Левски ги бие Етрополе като тъпани, което е още по-жалко за говеждия отбор.Честито!
4
3
 
17
 
! Отговори
дед Мароз преди 6 години
Застраховането е безмислено поради следните причини:(1) когато трябва да плащат, застрахователите носят от девет дерета вода за да не платят нищо -- ти си виновен че е съседа те е наводнил, например(2) ако все пак платят, то въобще не покрива разходите по ремонта -- 100 лв за боя, при напукана стена след земетресение(3) варианта дело в съда отпада, защото не се казваш ДП или 10----Защо се застрахват колите? Ами просто е, това е данък спокойствие, да не ти я откраднат, а за жилища - СОТ.