Колко са врабчетата? Броенето им ще е през май

Целта е да станат ясни местата, които избират за гнездене
36
Колко са врабчетата? Броенето им ще е през май
Снимка: БДЗП

За втори път ще броим заедно врабчетата в България. Миналата година на днешния Световен ден на врабчето – 20 март, ние, Българското дружество за защита на птиците, стартира кампанията "Ние броим врабчетата".

Тази година ще броим врабчетата през май. Отново единственото необходимо усилие от страна на желаещите да броят врабчета ще бъде да се регистрират на сайта vrabcheta.bg и в деня на броенето да отделят само 10 минути и запишат данни си. Тези, които вече са го направили, само трябва да влязат в профила си.
 
Кампанията на БДЗП има за цел да оцени състоянието на трите най-често срещани врабчета – домашно, полско и испанско.

На vrabcheta.bg има интерактивна карта, която предлага на всеки да си запази предварително удобно място, което да посети в деня на броенето. На сайта има и подробна информация със снимки на трите вида врабчета.

На 8 април 2017 година, 550 души в цялата страна преброиха 6706 врабчета. 

Тази година преброяването ще е през май, защото тогава трите вида врабчета със сигурност вече ще гнездят и благодарение на преброяването ще станат ясни местата, които предпочитат за отглеждане на малките си.

Врабчетата избягват места за живот, където нивата на шум са високи и липсват зелени площи, както и че предпочитат среда с разнородни местообитания, която им осигурява необходимите условия за съществуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ отпуснаха 4 милиона лева за броене на брумбарите по река Дунав.Сега колко милиона ще отпуснат за броене на врабчетата?Тия съвсем ни взеха за ***.и.
30
4
 
20
 
! Отговори
shopo преди 6 години
Какво ще им броят защитен вид ли са? Пълно е с врабчета и се множат поголовно. Мор са за хората които живеят в къщи. Не могат да си почистят покривите от тях
29
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, в София врабчета изчезнаха. За сметка на сойките, които ядат яйцата им.
28
0
 
20
 
! Отговори
рррррррррр преди 6 години
Вие ще броите безплатно а кинтите ще ги цапардоса Тома Белев и подобните нему айдуци! Честито, балъци!
27
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами редно е да ги преброят, комарите вече преброиха, едни пари се усвоиха... Сега ще броим наред - врабчетата, кокошките, враните, абе за каквото могат да се усучат пари, все ще го броим.
26
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живея в по-малък град и тук врабчета все още се намират. Доста са понамалели в сравнение с това, което беше преди 20-25 години. Тогава буквално бяха в краката на хората по улиците. Сега се навъртат само на определени места. Не знам кое толкова ги пъди от градската среда, дали шумовото и светлинното и радио замърсяване, лиспата на храна или конкурентни видове като гълъбите и враните. Може би е комплексно.
25
3
 
26
 
! Отговори
Луди хора преди 6 години
А кампания боли ме главата или кампания хора без работа. *** ненормалния народ
24
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната глупост Ама трябва и некадърниците да изкарат някой лев Направете хранилки и купете малко жито и ечемик и градовете ни ще се напълнят с птички От парите които ще платите сега поне 80% ще отидат за кафе алкохол а може и нещо по-силно
23
1
 
31
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 6 години
Не знам по какви причини ,но врабчетата и гугутките в София почти изчезнаха.Някога когато бях малък в квартала в,който живея имаше много гугутки и сутрин лятно време беше много приятно ,още докато не си станал да чуеш тяхното гукане.Сега в София има свраки, сойки, и най-вече гълъби,нахални и мръсни.
22
4
 
33
 
! Отговори
някой преди 6 години
Някои хора ще вземат пари по евро програми,но няма да съм аз.В Русе има програма за броене на комари...за над милион
21
2
 
24
 
! Отговори
??? преди 6 години
До икономистИма си ги просто избягват силнонаселените градове където шума е много голям или има много замърсявване.
20
2
 
20
 
! Отговори
??? преди 6 години
До Анонимен 3Да бе слушал повече в часовете по математика а.....Статистика се вика тая работа....ако от един град има 10 души които преброяват има си формула по която хората усредняват.Никой не иска точната бройка а средно статистически искат да видят дали популацията на врабците намалява или се увеличава.
19
0
 
24
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Винкеловата конструкция, която огражда терасата на жилището ми, е направена така, че в горната част има едни отвори(за проветрение), през които понякога преминават птици. Понякога са влизали и врабчета, но преди две г-ни, мисля че април месец беше, влетя едно птиче страшно красиво, още съжалявам, че не го снимах тогава. Малко, с издължена шийка - ярък зеленикъв нюанс, а тялото и беше в тъмно син - наситен цвят. Не бях виждал по-красиво птиче, а и как чуроликаше. Така и не разбрах от кой вид е.
18
1
 
27
 
! Отговори
икономист преди 6 години
А и между другото, напоследък се появиха и "нови" видове насекоми, които преди сякаш не се срещаха чак толкова често. Като например, едни зелени бръмбари с неприятна миризма. Лятото ги има с хиляди сигурно, и то само в двора пред кооперацията, в която живея! А преди сякаш нямаше такива, или поне не са били чак толкова много. Сега влизат в домовете ни даже. Изобщо, голяма напаст! Явно с новите видове насекоми, идват и нови видове птици. Може би и заради промяната на климата става това!
17
3
 
30
 
! Отговори
men преди 6 години
ракът и оскотяването също са резултат от кемтрйлс и химическите коктейли представяни за сирене, кексове, бисквити и т.н. за жалост ни е спукана работата и надежда не се види никаква.
16
2
 
30
 
! Отговори
men преди 6 години
в бургас останаха само гларуси защото са като плъховете и се хранят от кофите за смет или т.нар казани :-). врабчета и пойни птици се забелязвар доста рядко. от няколко години не съм виждал и щъркелови комини ама не съм целия септември у дома. една от главните причини е измирането на насекомите които са основната храна на птиците. това е резултат от пестицидите и от пръскането на кемтрйлс.
15
0
 
30
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Да, вярно че преди бяха много разспространени, а напоследък сякаш почти ги няма...Дори последните години, забелязвам нещо като инвазия на други видове птички, пак такива малки като врабчетата, но с много шарена окраска. Сякаш ареалът, който са заемали тези птици, сега е превзет от други видове, които явно са по-адаптивни и издръжливи от тях. Аз живея в Южна България, и тук също има голям проблем с раковите заболявания! Дали пък наистина няма някакво замърсяване на околната среда?
14
4
 
43
 
! Отговори
Преди ”демокрацията” преди 6 години
Се радвахме на врабчета,гугутки,лястовички и всякакви мили птичета.Сега се радваме само на демокрацията.Тя унищожава всичко. Сега сме на ред ние.
13
1
 
51
 
! Отговори
Пореден преди 6 години
До Анонименумишлено ги тровят с химикали...служих в Шръклево авиобазата до Русе 2002 2003 със самолети разнасяха отрови пръскаха около базата полята....с десетки хиляди умираха ...плакал съм като малко дете гледката ще ме преследва докончината.. кръв по малките човчици прашни очи ...смърт педя дебел килим от трупове мъртвило причинено от човека в библейски размери защото разбираш ли врабчетата им изяждали реколтата..не спира тази отвратителна пратика и до днес...агогантен *** е човека
12
0
 
44
 
! Отговори
ined преди 6 години
Тая година преброителите ще са повече от врабчетата