Знаци, сигнали, маркировки... Пешеходните пътеки – извън правилата

Цацаров обвини кметовете, че не изпълняват обещанията си
22 мар 2018 18:45,
8
Знаци, сигнали, маркировки... Пешеходните пътеки – извън правилата
Снимка: архив "Булфото"

Пешеходните пътеки в страната масово не покриват изискванията. Мащабна проверка на състоянието им показа фрапиращи нарушения. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров, който представи резултатите от нея. Проверката бе назначена след много и фатални инциденти по зебрите в страната през последните месеци.

От края на миналата година досега са проверени близо 14 000 пешеходни пътеки в цялата страна. При половината от тях липсват знаци, много от тях са неправилно разположени, неправилно маркирани и сигнализирани.

"Съчетаването на всички възможни нарушения относно пешеходните пътеки съответства на черната статистика на броя на убитите и ранените, но не съответства, нито на предизборните обещания, нито на заявените ангажименти, които кметските ръководства поемат към съгражданите си в тези населени места", каза Цацаров, цитиран от "Фокус".

Още по темата

Той настоя регионалното министерство да направи регистър на пешеходните пътеки и ежегодни проверки на състоянието им.  От МВР пък Цацаров очаква да се отстранят откритите нарушения.

"Човешкият живот и здраве са тези, които трябва да бъдат съхранени по пътищата и въпросът на каква цена въобще не може и не бива да бъде поставен", каза още главният прокурор.

Той допълни, че никой не е длъжен да бъде потърпевш, било от управленска безотговорност, било от недостиг на средства за пътна безопасност.

"Когато се стигне до съд и прокуратура вече е много късно. В голяма част от случаите – бих казал е непоправимо късно", каза още главният прокурор.

В най-лошо състояние са пешеходните пътеки в областите Благоевград, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, стана ясно от думите на вътрешния министър Валентин Радев.

Той отчете, че на много места маркировката или е износена, или не е направена правилно. В София-град са открити много нарушения на изискването за разстояние между пешеходните пътеки най-малко 250 метра. Неправилно разположени пътеки пък има най-много в Перник, Стара Загора, Варна.

5000 липсващи знаци за пешеходни пътеки са изброили проверяващите, най-много в Бургас и по Черноморието.

"Проверени са 980 повдигнати пешеходни пътеки, от тях 244 са неправилно маркирани, освен износени са и оцветени в различни цветове. Има наредба всички ще получат предписания", каза вътрешният министър.

Регионалният министър Николай Нанков обясни, че 3,7 млн. лева са необходими за привеждането на пешеходните пътеки по републикански пътища в нормално експлоатационно състояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
цирк пълен преди 6 години
Хахаха, тя цялата държава е пропита от далавери, корупция, измами и смърт, те с пешеходните пътеки се замаяват :) Има едни 16 млрд ДДС, които не са платени последните няколко години, ама боята по асфалта е приоритет номер 1 в момента...
7
1
 
5
 
! Отговори
??? преди 6 години
Какви 250 метра между пешеходни пътеки?! Всяко продължение на тротоарът е пешеходна пътека, което означава, че на разстояние 250 метра обикновено има няколко пешеходни пътеки.
6
0
 
4
 
! Отговори
и тъпите рокери преди 6 години
И тъпите рокери с тъпите мотори с специално разрешение какво е това качи се и айде цел ден шуми из града не спазват нищо мачкат наред
5
4
 
2
 
! Отговори
ЛАДА САМАРА преди 6 години
Да се приеме закон за тези коли който са с пардящите и шумни ауспуси а вътре ги карат надрусани Шумахерци Как може такъв убиец да кара посред бял ден в населените места вчера имаше един такъв пред едно училище форсира ако изпусне кормилото поне 20 от вашите деца ще размаже по асвалта понеже излизат на групичка учениците Същото важи и за моторите големите кубици мотори само на писта нямат място в градски условия
4
0
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
В Пазарджик продължават да ги боядисват в жълто-червено щото такава боя са накупили с тонове . А как се пързаля тая цветната при дъж и сняг не ти е работа .
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахахаха, Направили списък , а някакви мерки предприеха ли? Някого подведоха ли под отговорност . Има един разказ , за едно магаренце , дето избрари комисия , председател и т.н и докато гласуват каква да му е дажбата , то да вземе че да умре от глад
2
0
 
3
 
! Отговори
Рибата се преди 6 години
вмирисва от главата. За разбралите-поздрав, за прокурорите и управляващите (вечно неразбрали)-да продължават да се вмирисват и да пръскат смрад.
1
2
 
4
 
! Отговори
Ха сега преди 6 години
Всеки пострадал на пешаходна пътека да съди държавата за нехайство.Шофьорите с актове да ги обжалват за неправомерно съставяне.