Дунав замърсен: Бутилки, мазни петна и отровна миризма

Екоинспекцията е разпоредила фирмите да почистят реката
20 апр 2018 09:12,
4
Дунав замърсен: Бутилки, мазни петна и отровна миризма
Снимка: архив, Bulphoto

Тревожно замърсяване на река Дунав с остатъчни нефтопродукти е констатирала екоинспекцията в Русе. Експертите са извършили оглед на място, като са взели проби от водата и са разпоредили фирмите в района да го почистят.

Силна зловонна миризма на нефт посреща отдалеч всеки, които е решил да се разходи в района. Отблизо гледката е такава – цветните петна плуват по повърхността на реката, а по брега изобилства от пластмасови бутилки, всевъзможни боклуци и особена мазна субстанция. Работещите в района разказват, че проблемът е от години.

"Сигурно е от една година, че и повече, но сега се задържа много", посочи Бейнур Ахмедов.

Замърсяването е в района на промишлената зона, където има няколко фирми за съхранение и преработка на нефт и нефтопродукти. Хората подозират, че вината е тяхна.

"Говорят, че там горе имало някаква рафинерия и туй което не се разгражда, го пускат в Дунава", смята Хамди Ибиш.

За замърсяването са подавани многократно сигнали, но досега без особен резултат. Ибиш заяви, че миналата година са идвали от ХЕИ – "гледаха, мериха, заминаха, нищо не казаха и продължава същото."

От екоинспекцията обясниха, че след поредния сигнал са извършили проверка заедно с Басейнова дирекция и Морска администрация.

Установено е замърсяване от органична субстанция с вероятен източник, най-вероятно някой от операторите на площадката на КТМ. "Ако има отклонения вече ще се предприемат някакви действия за намаляване на замърсяването, ако се установи кой е източникът", посочи инж. Христо Милков, началник отдел в РИОСВ-Русе.

Очаква се резултатите от взетите проби за качеството на водата да са готови до седмица, а фирмите в района са обещали да почистят замърсения участък. Докато това стане, посетителите няма да могат да се радват на гледката към реката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хахаха, гледаш *** в Дунава и някакъв тъмпир ти обяснява "как ако не са в норма, бла бла"Алоуу на *** река кое е нормата????
3
0
 
7
 
! Отговори
И да преди 5 години
чистят, и да не, на половин Европа б.оклу.ците отиват в Дунав и от там в морето. Пък после някой да седне да ми говори колко било чисто северното черноморие.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И всичко това отива в морето! Честито!
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво друго очаквате от българина? Сигурно шведът Ралф е виновен.