30 хил. българи ще се заразят с варицела! А ваксина – няма!

Около 10% от възрастното население не са карали едрата шарка
23 апр 2018 08:40, Петя Славова
26

България е единствената страна в Европейския съюз, в която няма регистрирана ваксина за варицела, а причините за това пък са чисто бюрократични.

Това обяви в студиото на "България сутрин" началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. д-р Атанас Мангъров.

"Около 10 на сто от възрастното население не са карали варицела. Когато се кара на стари години, се кара тежко и човек може да загине, там шансът за усложнение е много по-голям" обясни лекарят пред Bulgaria ON AIR.

Очаква се 30 хиляди души да се заразят с варицела тази година, а доц. д-р Мангъров успокои, че това със сигурност не е бум на инфектираните.

"Това е нещо, което се случва всяка година. През 2017 година в страната са се разболели 24 900 души, за 2016 година са били 31 000, за 2013 година са били 37 800 души. От началото на тази година имаме 11 хиляди, тоест това, което става тази година не нищо необичайно", категоричен беше доц. Атанас Мангъров в ефира на "България сутрин" .

Той обясни още, че при голяма част от случаите на заразени от варицела, инфекцията протича без усложнения, но тя може да засегне белия дроб и мозъка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Амиии ... да не се заразяват ?
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А то пък щот като има за другите болести някой си ги прави ,ходят на хомеопати после не щат да си правят ваксините обаче като наближи да си запишат децата да учат в чужбина и почват едни уговорки ,който им се върже да пише че са направени ваксините да си запишат детето в чуждия университет
24
0
 
0
 
! Отговори
SILANCE преди 6 години
ДРУГАРе,БЕ, ДРУГАРКе,***! ВАРИЦЕЛАТА Е дребна шарка,80-процентни на иво христов!!! КОЙ ИЗОБЩО ВИ ПУСНА ДА ИЗЛИЗАТЕ ОТ ВКЪЩИ,БЕЕЕЕЕ!
23
0
 
2
 
! Отговори
до Марешки преди 6 години
А по-голям крадльо оттеб има ли ?безсрамник!!!!!!!!!!!!
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 16Имаш ли идея какво е детски паралич(Полиемиелит) и какви поръжения е причинявал на стотици хиляди хора, включително и в България.Вече на практика е изчезнал в развития свят заради ваксините. Като вкасинацията започва през 50те в ЩАТИТЕ. А сега сравни кога се появява ХИВ и кой е първия вирусоносител, за когото се знае.И впрочем в момента с коктейл от лераства болните преживяват десетки години с вируса. А вече има и излекувани с нова(вече не толков) терапия.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
към 2. Забравих да спомена, че формалдехида се пречиства след изпозлването му
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До House M.D.3.От позицията на какво познание съдиш дали опитен специалист завършил медицина е самозванец? Щото досега се вижда, че "познанията" ти са просто цитати от форуми като бг мама. Ваксинациите съществуват от преди да се родиш. За някой дрои смели учени са рискували живота си като са ги изпитвали върху себе си. А спеациално ваксинацията срещщу едра шарка съществува от векове
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До House M.D.1. Ти съдиш. Науката медицина, която е призвана да ни лекува, като всички науки се основава на наблюдения върху възможно най-голяма група. Статистическо обобщение на наблюденията. Изчистване на случайностите. Стремеж към обобщение и генерализация на резултатие2. Няма живак, а живачни, МОЛЕКУЛИ свързани в органично съединение Тиомерсал-консервант. Реално много повече живак има в морската храна. Формалдехида се ползва за убиване на вирусите от к-о се правят ваксините
18
2
 
4
 
! Отговори
Ния преди 6 години
В САЩ ваксина срещу варицела се прилага от 1974г. в резултат, на което 80% се е редуцирала заболеваемостта от този вид шарка, в ЕС почти във всички страни също е включена в имунизационния календар, при нас както винаги от бюрократични простотии и неуредици сега ще откриват топлата вода.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е нормално само тук да няма ваксина. На леко прекаралите - имали сте късмет, защото ББ не за всяко дете с усложнения праща хеликоптер.
16
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И HIV вируса така се разпространи по света с уж безобидна ваксина за детски паралич. Сега десетки милиони умират от СПИН и още не са открили лек.
15
2
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
До 12:1. Всички съдим от личния си опит. Доколкото повечето от нас са преболедували варицелата, да се позоваваш на личен опит не е тесногръдо и невежо.2. Евентуалните усложнения не са основание за инжектирането на живак, формалдехид, скуалин и пр. в тялото.3. Самозванецът от статията работи за Novartis и GlaxoSmithKlein. Неговата грижа не е здравето, а комисиона, който ще получи от тези компании, ако успее да легализира отровите от т. 2 като задължителни.
14
1
 
7
 
! Отговори
Вирусолог преди 6 години
Варицела и вариола са абсолютно различни вируси, но в статията никъде не се споменава вариола...Много специалисти, малко базирани на факти...
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кткПоследните случаи на вариола в Европа бяха през 1973 година в Югославия.После няколко случая в Африка и после вариолата изчезна
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До House M.D.Позоваването на личния опит е безкрайно тесногръдо и невежо. Почти всичк сме преболедували. Само че какво става ако като дете не си? Освен това са възможни усложнения и при децата.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако ви предложат ваксината Zostavax не се съгласявайте никога !За теаи от вас които разбират френски -initiativecitoyenne.be/article-vaccination-contre-le-zona-moins-de-50-d-efficacite-117270267.html
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А по-късно, за съжаление , ги чака болест зона още по-тежка
9
1
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
Колегата vlady е отговорил изчерпателно. Ще добавя само, че преболедуват варицелата бидейки дете, и съм още жив. Без ваксини.
8
2
 
7
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Антибиотици се ползват само при съпътсващи бактериални инфекции - има специални противорусни препарати, които нарушават важни процеси при възпроизводството на вирусите като навлизане в клетката, синтез на ДНК, РНК и белтъци и т.н.
7
2
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
И КАК ГО ИЗЧИСЛИХА. ДА НЕ БИ ДА ИМАТ ПЛАН ЗА ЗАРАЗЯВАНЕ ЗА ДА МОГАТ ДОКТОРИТЕ ДА СМУЧАТ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА. ЗАЩО ПРИ СОЦИАЛИЗМА НЯМАШЕ ТАКИВА ПРОГНОЗИ И РЯДКО ВЪЗРАСТЕН ЩЕ СЕ РАЗБОЛЕЕ. СТИГА ВЕЧЕ С ТИЯ ВАКСИНИ. ВЪРТЯТ СУЧАТ ВСЕ ЗА ТЯХ. ЯЯВНО НЯКОЙ ПАК Е РЕШИЛ ДА НАПРАВИ ГОЛЯМ УДАР С ВНОС НА ВАКСИНИ ОТ ВЪН. И СЕГА ЗАПОЧВА ЕДНА МЕДИЙНА ПРОПАГАНДА.