На морето: Готвачите взимат над 2500 лв., сервитьорите не падат под 1500

Заплатите в туризма са скочили двойно, наемат хора месеци преди сезона
30 апр 2018 07:10, Александър Попов
165
На морето: Готвачите взимат над 2500 лв., сервитьорите не падат под 1500
Снимка: Булфото, архив

В туристическия бранш започнаха да назначават хора месеци преди началото на сезона, за да си осигурят необходимия персонал преди разгара на сезона. В разгара на лятото вече нямат избора, който им се предлага в началото на годината, коментира шефът на регионалната служба по заетостта във Варна Божидар Михайлов, цитиран от "Монитор".

И сега хотелиерите търсят работници за летния сезон, като обикновено договорите се сключват на минималната работна заплата. При сервитьорите се дават и 5% от оборота и доходът им не пада под 1500 лева, без да се смятат бакшишите. За такава работа обаче се иска опит, добра визия и поне два чужди езика.

Още по темата

За ресторантите трескаво се търсят главни готвачи за "ол инклузив", като работодателите тръгват от 2500 лева месечно. Заплатите на помощниците в кухнята пък са от 1300 нагоре. В елитните ресторанти са готови да платят 4 000-5 000 лв. за опитен шеф-готвач, който може да приготви вкусотии от най-обикновени продукти.

Камериерките не достигат и това лято, като за чистене на стаи и оправяне на легла се обещават по 700-800 лева. Толкова дават и на общи работници, чистачки и миячки в кухнята. Вдигнати са и заплатите н рецепционистките и на барманите, които са вече от 800 до над 1000 лв.

Търсят се още управители и мениджъри със заплати по 2000 лева.

Заради недостига на кадри, може да се стигне до миналогодишния внос на работници за туризма от Украйна, Беларус и Молдова, коментират в бранша. Според работещите в туризма, за последните години заплатите са скочили двойно, а за някои позиции дори и повече. Въпреки това, и сега има недостиг, който може да се отрази на качеството на услугата. Затова не е чудно, че напоследък обявите на работодателите във Варна са обикновено за заплати от около 1 000 лева, като освен социалните осигуровки се осигуряват още безплатна храна и транспорт.

Толкова се предлагат на аниматори и готвачи за топла кухня. Сервитьорка, момичета за отсервиране, кухненски работници и миячки без опит се наемат с трудови договори за по 800-900 лева. Там обаче трябва да се инвестира в обучението им, което за някои от кандидатите е доста трудна работа. Някои работодатели осигуряват вече и спане на наетите от други селища работници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е цялата истина относно заплатите по Черноморието! Такива заплати се взимат в ресторантите на свободна консумация! Заплатите в хотелите са от 2 до 3 пъти по ниски!
141
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На нашето черноморие,ни турист, ни бачкатор да си!Бегом към белите страни!!!
140
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Невроятен скок на заплатите ........Значи да си зарежа келнерската работа за 4000$ на пасажерските кораби и да се върна като млад меринджей за невероятните 1200$ Май е по вероятно мутресата да слезе от жипа и да чисти стаи за невероятните 600лв
139
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПърванЗамислих се , дали знам таблицата за умножение!Учудващо - знам я!Още повече се учудих, че знам за цикъл на Карно , енталпия, ентропия, мога да сметна Бимсова кривина, или ....обема на буре!Съответно парциалното налягане в същото това буре!Там имаше едни закони на Раул!Това го пиша на "прима виста"!Дали ставам за инженер?
138
2
 
9
 
! Отговори
Абсурдистан forever преди 5 години
Всяка седмица дежурните драскачи пускат поредните фейк нюз хахаха.Давам им идея -към края на сезона да направят интервю с виетнамец,тайландка,индиец или украинец колко са доволни и как догодина ще се върнат със семействата си да слугуват на родните ни робовладелци...
137
0
 
7
 
! Отговори
Дъра-бъра преди 5 години
Дъра-бъра-100 чадъра!
136
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е той щом готвачът си е шеф, може да си дава и 10 бона, кво му пречи?
135
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не останах доволна!Бях използвана!Не заплатиха труда ми!Подиграха се с труда ми!ТОВА Е БЪЛГАРИЯ!Затова не съм в България!
134
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз лично през изминалото лято работих в Приморско!Работих в един от многото хотели на Данчо Христов и Г-жа Николова.Започнах през Април с уверението че ще бъда работник в кухня.Сезона не бе започнал и всички работници кой от кухня кой от роддръжка или камериерки работихме обща работа "всичко"!Два месеца чистене боядисване стъргане на мазилки.И получавахме по 600лв.И сезона започна аз получавах като кухненски персонал 1100лв.Работих 4 месеца без почивен ден по 10- 12 -14 часа на ден.
133
1
 
19
 
! Отговори
Нуфри преди 5 години
Част от тайландските масажистки ще са травестити и затова внимавайте.
132
3
 
15
 
! Отговори
Йода преди 5 години
Силно съм заинтересован от вноса на тайландски масажистки...
131
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Платена реклама.
130
5
 
18
 
! Отговори
Първан преди 5 години
Сега всеки който знае таблицата за умножение може да получи диплома за инженер. Кое ни е наред че и инженерите да са ни наред?
129
0
 
40
 
! Отговори
Роко преди 5 години
Кодексът на труда е писан през 1970 г. и някои хора още вярват че сме 1970 г. Водеща новина: баламите свършиха, другари. Време е да почнем да плащаме на хората.
128
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на кое море ? на средиземно море ли ?
127
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1000 лева ли?! И това при 31 работни дни в месеца при 12-14 часов работен ден!!Това на час е около 2 лева, което е около 2/3 от минималната часова ставка, която е 3,07 лева за 2018 година.*Защо ли никога не се казва срещу какъв труд дават уж високото заплащане? Не е едно и също да работиш по осем час на ден пет дни в седмицата и да работиш без прекъсване целия месец по 12-14 часа всеки ден.
126
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1000 лева!!! С това работно време то е все едно да работиш на две места на нормален работен ден за по 500 лева и същия брой работни часове. Не, благодаря, да си работят сами.
125
0
 
24
 
! Отговори
Несебърлия преди 5 години
И да допълня че единственият начин да изкарате повече пари е ако хванете втора работа но това е трудно понеже малко работодатели имат желание да направят втори трудов договор на 4 часа най-вече. Ако карате от една мижава заплата,духате супата! :)
124
0
 
44
 
! Отговори
Несебърлия преди 5 години
Преди 1 седмица аз и мой приятел отиваме да огледаме работни места. И виждаме какво. Лудница,всякакви изисквания,очаквания за милионни и разбира се никакви пари (600-800 лв). И хотелиерите още очакват да хванат някой да им работи. Еми не. Даже почнах да се съмнявам дали да започна работа там. Истината е че те развалиха целия туризъм там. Даже и ние местните се оплакваме и искаме да се престане с тая пародия. Това е мнението от един местен морски човек. Правете си изводите какво е положението.
123
0
 
35
 
! Отговори
Несебърлия преди 5 години
Нека аз да кажа моето мнение като човек,който е роден и израстнал в туристически район (Несебър) и като такъв работил в курорта (или останките му) Слънчев Бряг. Така,значи. Преди 2 години работих като рецепционист в един хотел 3 месеца за 650 лв максимална заплата. За три месеца се сещате колко пара се изкарва,нищо че съм местен и не ми се е налагало да давам пари за квартира и храна. Единствено за транспорт..тук-таме. Добре че имаше някои далавери че да изкарам повече пари. Така.