780 бездомници кръстосват България, 500 – в София!

На второ място по брой са в Русе, Варна, Велико Търново
21 май 2018 08:00, Анисия Иванова
27
780 бездомници кръстосват България, 500 – в София!
Архив: Булфото

Повече от 780 бездомници кръстосват улиците на страната ни, 500 от тях са в столицата. Целогодишно в София работят 3 центъра за временно настаняване, като общият им капацитет е 510 души. Това показа проверка на "Монитор“.

Местата, където са разположени, са Илинден, Красна Поляна и Люлин. През зимата с цел осигуряване на топло място за тези, чиято съдба е на открито, отваря и един кризисен център с филиал в Захарна фабрика. Максимално там могат да бъдат приютени 170 души.

"Имаме възможност да приемаме и малко над капацитета. През най-студените зимни дни се е случвало да приемаме по-голяма бройка. Столична община изключително активно работи с болниците, защото повечето от тези хора не са здравно осигурени. Общинските медицински заведения им оказват помощ срещу заплащане от наша страна. През зимния сезон лечебните центрове приемаха дневно поне по двама – трима бездомника“, коментира Мина Йовчева, директор на "Социални дейности“ в Столична община.

На второ място по брой бездомници след София се нарежда Русе с 200, следван от Варна, Велико Търново, Стара Загора и Добрич. Причините тези хора да останат на улицата са различни, а някои от историите им се загнездват дълбоко в сърцето. Дали са изгонени от децата си, загубили са жилището си в резултат на заем от лихвар, или пък са просто престъпници – на улицата няма значение, там важи законът „по-силният оцелява“. И тук идва ролята на сезонната миграция – бездомници от всички краища на България идват да пробват своя шанс за по-добър живот.

"Най-голям брой има от Северозапада, но има и от Южната и Западната част на страната. Част от тях остават временно на улицата, но не могат да си намерят препитание, след което търсят подкрепа в центровете. В случай, че решат да се завърнат в градовете си ние ги извозваме. За тази цел сме сключили споразумение с БДЖ, които безплатно ги връщат“, обяснява Мина Йовчева. Средната им възраст без значение в кои край на България се намират е 50 години. В София и Велико Търново обаче се наблюдава тенденция на рязко падане на възрастовата граница - все по-често можем да срещнем някой подритнат от съдбата, който едва е навършил 30 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 21Не разбираш ли, че някой от доста време се е нагледал на единственото, което може да даде самочувствие на всеки българин днес - недвижимата собственост. Така беше и през соца, хората отгладуваха парите, но успяваха да купят или построят нещо, колкото и да ги ограничаваха.Веднага след промените и нашенски негодници, и чуждестранни "съветници" намериха кусур на това, че над 70% от жилищата у нас са частна собственост!Ясно е, че техен *** се вихри и тук.
20
1
 
2
 
! Отговори
Нужен е референдум преди 5 години
Съгласен ли е българският народ такива хора да мърсят навсякъде, да разнасят зарази, воня, а някои - да вършат престъпления? Вярно е, че сред тях има и невинни жертви на лоши обстоятелства, а също и такива, които не могат сами да отговарят за себе си.Но ако се вземе решение да не се допуска скитничество, тези хора по закон ще получат закрила (ако са безпомощни), шанс да започнат отначало (за доста от тях това е възможно),а за престъпните елементи сред тях ще стане много по-трудно да безчинстват
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни глъпости. Бездомните са мнооооого повече . Ей смешници които правите статистиката само в моя малък 6000 човека град аз лично се сещам за 4-5 физиономии. А кво да кажем за големите градове. Реалната цифра е над т 5000 БЕЗДОМНИ.
18
1
 
3
 
! Отговори
До 21 преди 5 години
А ти какво предлагаш?! Да се пуснат бездониците в тези необитаеми жилища ли и после всички живущи в сградата да се изнесат от там, а жилищата да станат непродаваеми ли?
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в същото време 24% от жилищата в София и над 38% в провинцията стоят празни и заключени. Наследниците живеят в чужбина и нито ги обитават, нито ги отдават под наем.
16
2
 
5
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
До Тато из ПравецА пък за нас имаше СПЕЦСНАБ, УБО и КОРЕКОМ, а с авио-отряд 28 рожбите ни джиткаха всяка вечер по европейските барове и казина...за отмора от "трудовия си делник".
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бирено мечеХи хи спокойно "градски" нямам намерение да оставам :))))
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С това политическо крадене и повече ще стават... Тези кризисни центрове са създадени, за да има какво да се отчете, а всъщност вътре, не вмирисан бездомник, незнам какъв трябва да си за да отидеш там... Под всякаква критика... Затова кръстосват улици...
13
0
 
7
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Имаше в подлеза на МС Сердика един където му гниеха в краката -социалните говориха с него и му обещаха но нищо и когато се влоши линейката го взе и го свалиха по пътя (не усигорен) .даваха го по новините и нищо -човеко умре....
12
6
 
4
 
! Отговори
BURZUM преди 5 години
Нинова да си събере милионери в партията и да направят нещо. Ама е по-лесно с чужди пари нали?
11
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София ми е отвратителен град всеки път като идвам в България и гледам да се разкарам колкото може по-бързо от там.
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖивотнолюбецСхващам сарказма ти ама я да те питам понеже явно си голям човеколюбец ти колко бездомника нахрани тази сутрин?
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тези все по-високи наеми и аз съм на път да се присъединя към тази група,
8
12
 
8
 
! Отговори
Циник преди 5 години
И аз съм бездомен но в Германия. Разликата е много голяма.
7
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 7Точно пък София не мога да я дишам. Толкова да ми е противен този град.
6
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
SAMO SOFIA E NORMALEN GRAD S NORMALNI HORA,DRUGOTO E......
5
1
 
19
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
В Търново винаги съм се учудвал - малък град,къде 65-70 хил., а има наистина много възрастни и на средна такава.
4
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яко боклучари има навсякъде.
3
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
TE SA BADESHTETO NA BALGARIA
2
11
 
26
 
! Отговори
Тато из Правец преди 5 години
А по мое време хората имаха работа,къщи и се хранеха обилно ! Ваш Т.Ж.