След 70 г.: Розови пеликани се излюпиха в Сребърна

Състоянието на малките в резервата засега е добро
Обновена: 9 юни 2018 18:32 | 9 юни 2018 18:19, Екип на Bulgaria On Air
7

За първи път от над 70 години в резервата "Сребърна" на бял свят са се появили и розови пеликани. Тази година къдроглавите птици в Националния парк излюпиха малките си късно, предаде Bulgaria ON AIR.

На много от двойките яйцата първо измръзнаха от студа, а после ги посетиха и хищници. Все пак наскоро първите къдроглави пеликанчета се излюпиха, но изненадата в резервата тази пролет е свързана с друго.

В гнездовата колония на къдроглавите пеликани се наблюдава гнездене и на розови пеликани. Миналата година през гнездовия сезон имаше голямо присъствие на розови птици, над 100 екземпляра, но не и гнездене.

Имаме първи излюпени малки на розови пеликани, които последно са гнездели тук преди 70 години, а състоянието на новоизлюпените засега е добро.

През годините розовите пеликани са идвали в Сребърна само за храна, гнездят предимно в делата на Дунав в Румъния. Къдроглавите им събратя трайно са останали тук. Сега обаче сме свидетели на промяна.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
В БЕлене през миналата година ни посети цяло ято пеликани.. Правихме проучвания по Дунав около о.Магареца.Трасирах профил през острова. скочих в Дунав докато стигна до брега цяла комисия начело с известния учител и футболен тренер Илия Панов засече голямо ято пеликани пристигнало на същото място от където влязох в Дунав.
4
9
 
4
 
! Отговори
Евроеатлантик преди 5 години
Тия розови пеликани идват от Сърбия и трябва да бъдат незабавно разстреляни задето пренасят птичи грип. Да живее САЩ и Меркел, смърт на пеликаните. НАТО да бонбандира Сребърна.
3
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези гей ли са
2
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джендерастка работа.
1
3
 
13
 
! Отговори
БАй Х@й преди 5 години
Това няма как да е станало без ББ - нали той прави всичко!