Дни до подновяване на разкопките в Перперикон

19-та година подред се работи върху скалния град
14 юни 2018 12:00, Петя Славова
6

Остават броени дни до подновяването на разкопките на скалния град Перперикон. Една от амбициозните задачи тази година ще е свързването на т. нар. "южен град" с акропола.

Според археолога проф. Николай Овчаров вече за 19-та година ще се работи върху необятния скален град Перперикон.

Още по темата

"Успяхме напълно да разкрием акропола и вече започваме да работим върху разкриването на южния квартал на древния град. В минали разкопки открихме уникални неща - 35-метрова църква - най-голямата в Родопите. Леко напредваме на север към двореца-светилище", каза в студиото на "България сутрин" археологът.

По думите му тази година започва усилена работа и върху друг обект - града Мисионис.

"Мисионис е в началото на разкриването си. Държавата ни отпусна 100 хил. лв., за да започнем сериозни разкопки. Той е открит още през 1962 г. Аз го наричам "северния Перперикон", защото също крие много тайни. Намира се на 7 км от Търговище", уточни Овчаров пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че това лято работата по двата обекта ще е успешна и ще бъдат открити още десетки артефакти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
0
 
! Отговори
Проф. С. Панайотов преди 5 години
Селище/град/светилище/дворец или крепост на име Перперикон никога не са съществували! Има Перперек. Това е тракийското и българско име. Перперикон е литературно отклонение от историческата истина. Това се потвърждава от името на съседното съвременно село Перперек намиращо се на 2-3 км, което е наследник на градът-светилище Перперек. Реката в подножието също се нарича Перперешка река. Местните са съхранили истинското име. Гърците, когато чуят за "перперикон" сладко потриват ръце.
5
2
 
0
 
! Отговори
1 преди 5 години
браво
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя Овчаров мн нагъл, бе. Направи пътеки с тараби за да се пазят камъните от краката на туристите, като за това изкърти и бетонира същите тия древни камъни и плочи. Вместо да му счупят ръцете професор го направиха.
3
4
 
3
 
! Отговори
Руцифер преди 5 години
До ГробокопачМасон или тамплиер? Мноооого различно.
2
6
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Тоя още ли събира проклятия. Накрая ще си го намери.
1
5
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
В южната част има доста интересни неща, снимах ги и ги публикувах, щото мине ли масона-тамплиер Овчаров, всичко приключва!