Наука или бизнес? Шеф в БАН замесен в скандал

Поръчката за психотестовете за шофьорите била перфектна
21 юни 2018 12:37,
5

Скандалът с обществената поръчка за психотестовете за шофьори, която е на стойност 378 хил. лева и бе спечелена от Института за изследване на населението и човека при БАН, влиза в Народното събрание.

БСП подготвя въпроси към министъра на транспорта Ивайло Московски и към шефа на МВР Валентин Радев относно експертизата. Замесени в скандала се оказаха проф.

Антоанета Христова - директор на Института за изследване на населението и човека, и бившият народен представител Калина Крумова.

"Няма абсолютно никакъв скандал. Всичко е манипулация. Естествено, че има обществена поръчка, на която сме се явили и всичко е перфектно,  отговарящо на критериите", настоя проф. Христова пред Bulgaria ON AIR.

Член от Закона за администрацията посочва, че ръководители на държавни институции, създадени със закон, не могат да бъдат членове на управление или контрол на юридическо лице с нестопанска цел, на търговско дружество или кооперация.

"Ние не сме администрация. БАН не функционира по Закона за администрацията", уточни проф. Христова. Тя подчерта, че създадените през 1974 г. психологични методи, по които и до днес се прави подбор на професионалните шофьори, са некачествени, а процедурата била опорочена.

"Калина Крумова е изключително компетентна в сферата на законодателството. Тя ме провокира да подам документите. В момента държавата за пръв път ще има адекватни методи, с които професионалните шофьори ще бъдат оценявани и ще представим профил на рисковия шофьор, така че да се промени нормативната уредба", обясни гостът в "България сутрин".

Проф. Антоанета Христова отбеляза, че интелигентността няма никаква връзка с поведението ни на пътя. Необходима беше тотална смяна на методиките, категорична е тя. На 9 юли ще се състои пресконференция, на която ще бъде обявено докъде е стигнало разработването на новия проект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
До ВЪПРОС преди 5 години
В БАН е така от 1947 г. до наши дни. Вече трето поколение "наши хора" встъпва на позиции там. Яки шуробаджанашки дружини, основоположниците на които са станали "учени" по партийна линия. Подредиха си децата за редовни аспиранти, сега вече и внуците им навлизат в БАН като редовни докторанти.В полето на всяка наука по няколко фамилии са захапали здраво кокала и не го изпускат.През соца гушваха хилядарки по "теми, проекти и колективи",днес усвояват МИЛИОНИ от еврофондове или от обществени поръчки
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добрите психиатри в БАН ли са или в съответните клиники, където практиката ежедневно обогатява знанията им?
3
0
 
4
 
! Отговори
защо? преди 5 години
Гледаш ги едни такива уж хрисими, уж кротки! Ама замирише ли им не пари стават бетер хиени! "Калинки", професорки, БАН! Защо реват за пари като имат по няколко фирми и лапат ли лапат и по всички телевизии само те! Сигурно добре се отплащат по-нагоре!
2
1
 
15
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Другарката Христова не е от вчера шеф на Института за изследване на населението и човека при БАН от вчера.Защо досега не са направени такива тестове? Ей,тези комунистически наследници срама нямат.Естествено,че всичко е по закона,защото той така е направен.Как тази некадърна жена стана шеф,всички нормални хора могат да се досетят.Евросредствата създадоха една прослойка,която здраво усвоява милиони,а резултатите са нулеви.
1
0
 
26
 
! Отговори
annybody преди 5 години
"Експертизата" и папкането на поредната "калинка" Крумова е знайна и особено "ефективна" като люта битка срещу произшествията на пътя. Нека си покрие срамотиите и да си ги харчи парите на воля, просто не й давайте трибуна, за да се знае от всички за какво ни прахосват парите, които уж идват от Европата, ама нали все пак ние сме ги платили преди това?