В бедстващите Смолян и Чепеларе положението се нормализира

Основният път Смолян – Пловдив вече е отворен
29 юни 2018 08:20, Елка Василева
0
В бедстващите Смолян и Чепеларе положението се нормализира
Смолян вчера, 28 юни. Снимка: БТА

Без инциденти премина нощта в общините Смолян и Чепеларе, където вчера беше обявено бедствено положение.

Днес ще продължи работата по възстановяване на щетите, нанесени от наводнението, каза кметът на Смолян Николай Мелемов и уточни, че днес се събира кризисния щаб.

„Нещата се нормализират, няма нови сигнали. Още вчера започна отстраняването на щетите, така че днес продължаваме – ще се чистят шахти, улици и пътища. Смятам, че днес ще се нормализира животът в общината“, каза Мелемов пред БНР.

Още по темата

„Усеща се вече намаляване на нивото на река Чая. Нямаме подадени сигнали през нощта за критични точки, нямам е бедстващи хора, но има нанесени много щети, свлачища, срутища“, каза кметът на община Чепеларе Славка Чакърова.

„Все още е затворен пътят за село Забърдо, където има опасност от падане на една скала, която много се е пропукала. Реагирали сме, извикали сме групата алпинисти, така че днес периодично ще отваряме и затваряме пътя. Вчера след 19 часа имаме последен сигнал от село Зорница за  свлачище. За момента нещата се поуспокоиха“, обясни Чакърова.

Областният управител на Смолян Недялко Славов посочи, че през нощта не са постъпвали нови сигнали.

„Ситуацията е спокойна. Продължаваме с отстраняване на щетите от вчерашното бедствие, най вече в общините Смолян и Чепеларе. Предвид обилните валежи преодоляхме критичната ситуация и не се стигна до по-сериозни поражения. Има материални щети по техническата инфраструктура, по обществените сгради. Важното е, че не допуснахме да бедстват хора“, каза Славов.

След оттичането през нощта водните количества по реките са в нормалните граници, посочи Славов и добави: "Не би следвало днес да имаме притеснения с реките. Спокойна е ситуацията и с язовирите. Въпреки обилните валежи нито един от язовирите на територията на областта не достигна до преливане".

От снощи основният път Смолян – Пловдив е отворен. Единственият затворен участък от републиканската пътна мрежа е участъкът Момчиловци – Лъки, каза областният управител. Той предупреди пътуващите да бъдат внимателни, защото на много места има паднали камъни или подкопаване на пътната настилка. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари