БАБХ в защита: Стараем се да ограничим заболяването в малък регион!

Ако изтървем заразата ни чакат 2 г. икономически санкции
15 юли 2018 17:34,
131
БАБХ в защита: Стараем се да ограничим заболяването в малък регион!
Снимка: Булфото

Стараем се да ограничим заболяването от чума в малък регион, така че да не може да бъде засегната цялата страна. Това каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните инж. Дамян Илиев по време на извънреден брифинг във връзка с чумата по дребно преживните животни.

"Не можем да дадем гаранция. Това са стъпките, които трябва да се предприемат, за да не се случи повече. Една от най-големите лаборатории в света преди десетина години работи с вируси и изпусна вирус", отбеляза той.

Още по темата

"Излезе вирус и евтаназираха не искам да кажа какъв брой животни на територията на Англия. Даваме гаранция, ако всичко се изпълнява, както разпореждаме. Ако някой иска да се разшири заболяването, е друг разговор", каза инж. Илиев, цитиран от "Фокус".

"Нашата агенция е компетентният орган, който дава гаранциите на страните, които търгуват с България. Действията ни трябва да са според правилата на СЗО, където 180 страни са приели правила, които засягат всичките действия, изследвания и всичко, което ни е гарантирано", каза инж. Илиев.

По думите му, когато една страна каже, че има определено заболяване или няма, означава, че има надзор над животните, а когато страните имат някакво съмнение за заболяване, те спазват такива стъпки, които са договорени между всички 180.

Инж. Илиев отбеляза, че отговорността на България е много по-голяма отколкото на другите страни, защото сме гранична страна. Според него става опасно да си позволим карантириране, защото вирусът може да излезе и да зарази други и няма да се дадат гаранции за достатъчни мерки.

"Ваксина има – жива ваксина. Такива ваксини на територията на ЕС са забранени. Със специално разрешение могат да се слагат. Ако сложим такава ваксина и създадем един предполагаем пръстен за животни с антитела и неболедуващи от чума, рискът е, че под тази ваксинация вирусът си стои. Поради тази причина икономическите санкции са две години минимум за страна, която употребява жива ваксина на територията си. Обикновено санкциите са по цялата територия, защото се счита, че контролът няма да е достатъчен", каза инж. Илиев.

По думите му, ако тази жива ваксина се постави само по линията на засегнатите райони санкциите върху тях ще бъдат същите, но ще бъдат за дълъг период.

"Сега – санкциите ще бъдат до Нова година", каза инж. Дамян Илиев.

"Ако министър Румен Порожанов ми поиска оставката, веднага ще я подам", посочи още Илиев. На въпрос как ще коментира думите на министър Румен Порожанов, че БАБХ не е информирала достатъчно добре хората, инж. Илиев отговори: "Прав е".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
7
 
! Отговори
До 62 преди 5 години
"Докога ще затриват животновъдството. Дали пък някой няма интерес от тези убийства." Какво затриване? От 1 млн. и 300 хиляди животни са евтаназирани едва 4000? Ако не се направи това, то цяла България пламва. Искаш заради 1 копче да изгориш цялото палто? Иначе става страшно! Ама червените искат да спрат процеса, защото си правят само PR и мразят българите. Всички, които са били в заразените територии, разнасят заразата!!!Наистина тук е пълно само с промити мозъци, без възможност да мислят.
100
0
 
8
 
! Отговори
Двуличници от БКП преди 5 години
Щяло да има бунтове. Знаем, че червените организират всички тези щуротии срещу заплащане. Вече сме им сърбали попарата.По-важното от това е, че трябва огнищата на чу.*** да се премахнат възможно най-бързо, за да не плъзнат заразено месо, мляко и други продукти из търговската мрежа. Ето това е страшно! Ако това се случи, ще ядем само вносни продукти. Ама това червените го правят нарочно, от омраза към българите. Всичките им прояви са безумно двуличие.
99
0
 
9
 
! Отговори
До 96 преди 5 години
"40 000 ФЕРМЕРИ ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ СЕ ГОТВЯТ ДА ОБСАДЯТ ПАРЛАМЕНТА НА 18.07.2018 година...."Е, и какво от това? Знаем, че червените организират всички бунтове и щуротии срещу заплащане. Вече сме им сърбали попарата. По-важното от това е, че трябва огнищата на чу.*** да се премахнат възможно най-бързо, за да не плъзнат заразено месо, мляко и други продукти из търговската мрежа. Ето това е страшно! Ако това се случи, ще ядем само вносни продукти. Ама това червените го правят зорлем, от омраза.
98
1
 
11
 
! Отговори
До 70 преди 5 години
"Как така от нищо се разболяха тези животни?" Турция е обхваната на 600 места от чу.мата. Тя е пренесена в България чрез нелегален внос на животни. Лабораторните изследвания на нашите животни, направени у нас и във Франция го доказват. При това положение си има правила. И на мен ми е мъчно, че някои животни ще бъдат евтаназирани, но това е правилно. Признаците на заразата не се проявяват веднага. Да не искате да пламне цяла България??? Тогава ще ни блокират всичко - месо, мляко, сирена...
97
0
 
11
 
! Отговори
До 96 преди 5 години
"40 000 ФЕРМЕРИ ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ СЕ ГОТВЯТ ДА ОБСАДЯТ ПАРЛАМЕНТА НА 18.07.2018 година...." Е, и какво от това???
96
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освобождават терен за рьзселване на брадати амуджи от Сирия и Афганистан, ясно е и на децата в детската ясла.
95
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
После се чудите защо има бум на рак и всякакви други болести, внасяме *** на Западна Европа, а унищожаваме поминъка на животновъдите.
94
9
 
3
 
! Отговори
хх преди 5 години
пак не сме покрили квотите за внос на мляко и месо от ЕС ? БАБХ вземат мерки веднага
93
9
 
5
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ГЕРБ ДА ЗАПЛАТИ ВСИЧКИ УБИТИ ЖИВОТНИ
92
9
 
7
 
! Отговори
Един преди 5 години
Хвала за усилията. Ама като трепeте на хората животните, че им ги заплатите, на цени, които те ви посочат. Това е демокрацията.
91
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е гербаджиите да крадат, да има за тях суджуци и луканки - да дебелее на Фидосова алчния *** и на дебелата *** Лиляна Павлова лакомия партизански пърдялник.Срамота.
90
2
 
3
 
! Отговори
fake news преди 5 години
До Анонимен 97gluposti pishesh
89
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германски политик - "В България започна евтанизирането на животни по плана на Меркел и Борисов за новата буферна зона за върнатите мигранти...." budnaera/201802f/180401279.html
88
6
 
8
 
! Отговори
Най-накрая!!! преди 5 години
40 000 ФЕРМЕРИ ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ СЕ ГОТВЯТ ДА ОБСАДЯТ ПАРЛАМЕНТА НА 18.07.2018 година....https://xaknewzz.blogspot/2018/07/40-000-18072018.html
87
7
 
7
 
! Отговори
възмезд преди 5 години
На германците им се върна малко-5000 прасута са изгоряли във ферма.А франсета кога?!
86
6
 
26
 
! Отговори
Бургазлия преди 5 години
ФРЕНСКИ ЛАБОРАТОРИИ ИЗПЪЛНЯВАТ ПЛАНА НА МАКРОН ЗА ОБЕЗЛЮДЯВАНЕ НА СТРАНДЖА И НАСЕЛВАНЕТО И С НАШЕСТВЕНИЦИ. БЪЛГАРИ, ДО КОГА ЩЕ СПИМ ?
85
9
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анонименразкарай ми се от главата отка_чено същество!
84
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПроСоТоПитай БСП защо са заразявали животните умишлено!
83
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не ви е крив, че *** носи зараза и сама заразяваше животните, на снимката се вижда ясно какво прави.
82
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има, защото навремето не накара тия *** да си ваксинират редовно животните.