Порожанов: БАБХ не работи добре с хората в Ямболско!

Трябва повече прозрачност с потърпевшите, заяви той
15 юли 2018 12:00, Петя Славова
60
Порожанов: БАБХ не работи добре с хората в Ямболско!
Снимка: БТА

"Българската агенция по храните не работи достатъчно добре с хората в Ямболско. Трябваше да им се обясни на място каква е болестта, да им се покаже заповедта", каза земеделският министър Румен Порожанов пред bTV.

Евтанизирането на дребни преживни животни заради болестта чума доведе до напрежение в района. Вчера в с. Шарково местните хора не допуснаха ветеринарите да умъртвят болните животни, а министърът беше изпратен по спешност на място, за да разговаря с тях.

Още по темата

"Това е опасна болест, която може да нанесе поражения както африканската чума по свинете. Ако не я спрем, държавата ни ще бъде обявена за държава със заболяване, ще бъде възбранено продаването и износа на продукти от овцевъдния сектор. Човек при такава ситуация не може да не е притеснен", категоричен е Порожанов.

По думите му в момента седем общини на територията на страната са под карантина. Пробите от първите огнища са положителни и са потвърдени от независима лаборатория във Франция.

"Районът е рисков. Върху частните лекари трябва да има много засилен контрол, както и да засилим контрола върху пограничните общини", поясни министърът.

Той бе категоричен, че без заповед животни не се избиват. "Вчера хората в Шарково много добре разбраха. При стартирането на процедурата трябваше да бъдат събрани, да им бъде обяснено. Да, няма как да го приемат лесно, добре го разбираме, но това са мерките, които трябва да бъдат предприети", каза още Порожанов.

По повод компенсациите на местните жители, земеделският министър каза, че не се търгува в мъката на хората. "По методология на животно компенсацията е средно 150 лв. Независимо от това ще предложа едно увеличение, което обаче трябва да бъде одобрено от Министерски съвет", каза министърът.

На въпрос дали ще последват оставки, Порожанов каза, че предстои да направи оценка на ситуацията.

"Хората много добре разбраха мерките, защото тази болест може да се пренесе по остатъка от територията. Трябва да има повече прозрачност и комуникация с потърпевшите", каза Порожанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
5
 
! Отговори
krasirz преди 5 години
Трябва по вече прозрачност по настаняването на бежанци в Странджа Сакар.
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ е държавната администрация, без идеи, затънала в кражби и шуробаджанащтина, БСП са същите! Необходими са честни и всеотдайни, но...къде са???
51
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нинова и БСП сеят зарази, незабавен арест и разпит.
50
1
 
3
 
! Отговори
akud преди 5 години
ПОРОЖАНОВ късно Е, платете на хората подобаващо добре, а не смешни стотинки, разбира се не на 100 % защото ние Българите може да превърнем подобни помощи в практика
49
2
 
2
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До ...48. А ГЕРБ вреди на България и е време народа да се усети.
48
1
 
3
 
! Отговори
а преди 5 години
И вълната на животните ли е чумава?
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лоби в туризма, лоби за бездимните цигари, лоби в енергетиката, лоби в животновъдството, в транспорта....!!!! И като се активираха от Ден 1 след председателството, не се ли досещат, че обединяват целия народ срещу себе си? Какво друго остава освен ОСТАВКА?
46
5
 
4
 
! Отговори
... преди 5 години
Порожанов вреди на ГЕРБ. дано Бойко да се усети на време.....
45
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правителството на Борисов се крепи на шкембето на Каракачанов. В какво е проявило компетентност?????? Каква неистова радост беше, че са получили похвала за организирането на европредседателството. Явно силно са се съмнявали, че въобще ще има какво да правят въпросните шест месеца и отклониха вниманието навън. Защото който е стопански, правов или финансов проблем да се засегне, ще се заплетат като пиле в кълчища. Беше си чист маньовър, както се изразяваше един пупулярен на времето държавник.
44
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правителството на Борисов е достатъчно компетентно за да се справи със ситуацията и знае кой да прати да помага и кой не.Вие от БСП си гледайте фалита, който предизвикахте през 2014 г при управлението на Орешарски!
43
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да обвинявате Нинова, кажете защо структурите и кадрите на ГЕРБ, на "патриотите" и на десните не се включат да помагат на министъра, а го оставят сам с документа си? Къде са да дадат едно рамо, да си покажат лицето пред стопаните? Или е под достойнството им? Къде са Зелените, да им чуем позицията? Или ги интересуват само дивите животни, плажовете и дърветата? Къде са СДС и наследници, които разрушиха границата, а и ликвидираха големите стопанства заедно с ветеринарния надзор?
42
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЛОВДЖИИ НЯМА ЛИ В ТОЯ РАЙОН - НЯКОЙ ПРОСТО ДА ГО ЗАСТРЕЯ ТОЯ ..
41
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лечението на този гноен процес е Нинова да бъде изправена на съд за подривна дейност и заразяване с ч.ума на животните в цялата страна.ББ Четвърти мандат!
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
оставка на ББ!
39
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безсмислено е да нападате Нинова. Отделен стопанин няма да се захване за проблемите от корен. Работа е на организация да активизира капацитета си, да подеме проблемът в цялост, за да намалеят възможностите за рецидив. Преди дни имаше други протести по повод субсидиите в бранша. Проблеми излизат като циреи тук и там. Значи има гноен процес и трябва да се лекува вътрешно.
38
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо чудно БСП и атентат да направят, пожари, диверсии, за власт са способни на всичко
37
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стопаните сами са се пр..бали, защото не са си вакасинирали животните. Сега е станало кой ми с..ра в гащите.
36
14
 
5
 
! Отговори
Хора бдете! преди 5 години
БСП се опитва да зарази с чума цялата страна, правителството трябва да е готово да посрещне всякаква диверсия от страна на Нинова!Комунистите са способни и да убиват хора, така както правиха 45 години!
35
2
 
14
 
! Отговори
Защооо? преди 5 години
От двете злини се избира по-малката. Нооо въпросът е ще се обезщетят ли АДЕКВАТНО потърпевшите стопани или обичайно ще ги пре?бат. В този беден, но живописен и не бетониран край едва ли има друг поминък освен билки, животни и тук, там туризъм. Не е нужно да се обезлюди и този край покрай дивата политика на София, околията и магистралите до морето, а покрай тях Пловдив, Ст.Загора, Варна и Бургас. Това не е България и се изпуска много и безвъзвратно от политика на парче.
34
1
 
16
 
! Отговори
само питам преди 5 години
След като има африканска ++Ч++У++М++А++ по ++С++В++И++Н++Е++Т++Е++, трите прасета **Б**И**Б**И**, **Ц**А**Ц**И** и **Ш**И**Ш**И** ще бъдат ли евтаназирани???