Африканска чума по свинете на 120 км от Силистра

Започва дезинфекция на всички МПС-та, влизащи у нас
16 юли 2018 15:15, Красимир Ангелов
48

В Румъния, само в окръг Тулча, са открити повече от 300 огнища на африканска чума по свинете, а заразата с всеки ден се придвижва към българската граница.

Въпрос на време е заразата да бъде открита и в други румънски градове в близост до Дунав. Тези дни стана ясно, че зараза е установена и в град Констанца, само на 120 км. от Силистра.

Властите в българския крайдунавски град вземат мерки. Сред тях са проверка на личния багаж на преминаващите пътници по ГКПП – Силистра за хранителни продукти, забранени на територията на Република България. Започва дезинфекция и на всички моторни превозни средства, влизащи на територията на Република България, като се затварят обходните отсечки.

На двата гранични пункта, плюс всички пристанищни докове на територията на областта, са разлепени материали, които информират преминаващите, че е забранено внасянето на хранителни продукти за лична консумация от животински произход.

Въпреки че по селата стопаните, отглеждащи по една или две прасета, също са предупредени за заболяването, най-сериозните мерки се вземат на границата, защото от там се очаква най-вероятното преминаване на заразата.

С помощта на местните власти и ВиК-специалисти за пръв път от 11 години заработи ямата с дезинфекциращ разтвор за преминаващите от румънска на българска територия автомобили.

Лекари успокояват, че няма опасност за хората, ако консумират заразено с африканска чума свинско месо. Според специалисти, в България никога не е констатирано заболяване на африканска чума по свинете.

Още вижте в следващото видео на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Ако се избият евреите, не само чумата ще изчезне, но и *** от френския национал! *** сам ще се обеси на балкона на Министерския съвет.
34
0
 
1
 
! Отговори
udjs преди 5 години
Тия са решили да унищожат всички животни на територията на България!Вчера беше чу.*** по дребните преживни,днес по свин.те,утре ще е по птиците,а в други ден по кравите-едрите преживни!Като свършат със животните,горите,пчелите,овощарство и зеленчукопроизводство,ще захванат да евтаназират/истинската дума е "убиват"/ и хората-първо клошарите,после самотните,после непълните семейства и накрая ще допрат и до т.н."пълни" семейства!Накрая от българите ще останат толкова,колкото са каракачаните днес!
33
0
 
0
 
! Отговори
Zlatni piasaci преди 5 години
Vai, vai, chumata pluva v bg moreto do turistite v Sveti Vlas i leji do turistite na shezlongite za 10 leva i pod chadarite za 10 leva do hotel Viand...vai, vai, tui, onui...
32
0
 
1
 
! Отговори
777 преди 5 години
Таз африканска чума как попадна в румъния;американци със натовски самолети ли я пусна
31
8
 
0
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Кой е виновен че това показват резултатите? Щом са болни да ги убиват. Това е. Питомни животни. Не са панди.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
цитирам заглавието:"Африканска чума по свинете на 120 км от Силистра"има ли цензора, бре? животни?
29
0
 
1
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Браво! Сетили са се да сложат табели какво не може да се внася и да се измиват гумите на МПС, ама да бяха сложили табелата и на други езици, защото не всеки знае да чете на Български. А крачетата на пешеходците няма ли да се измиват?
28
0
 
9
 
! Отговори
Иван пича преди 5 години
Докога тия *** Гербери ще служат на чужди интереси .преди седмица турска чума по овце и кози по южната граница сега на север уж чума по прасетата .тоя заспал български народ до кога ще ги търпи тия от тоя скапан парламент .няма Бесепе няма мними патриоти няма Вол или бик няма ГЕРБ тия всичките са от 1 червено котило заедно с братята Домуза.поскоро референдум за президентска република и без никакъв министър и пиклив и крадлив парламент.Белите хора от дивия запад с колелета ходят на работа наще с
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сега ще унищожат цялото селско стопанство на България, за да поставят окончателно хората на колене, да ги изгонят и заменят с бежанци, младите ги изгониха, ред е на родителите и бабите им
26
0
 
1
 
! Отговори
Ловец преди 5 години
ват техните прасета. А че частните стопанства няма да си убият прасетата е ясно. Отстреляното прасе се дават проби от 7 места на прасето и ако е болно трябва да се зарови на 3 метра дълбочина. Всичко е за сметка на ловците. В Германия давали по 300Е казват някои.
25
6
 
23
 
! Отговори
паралели преди 5 години
След ембаргото срещу Русия Полша е задръстена с лук, ябълки, свинско и яйца и няма какво да ги прави. Същото е и във Фратция.Затова в България трепят стотици хиляди кокошки-носачки, унищожават милиони яйца уж заразени, унищожават кози, овце и св.ине.Всичко е по заповед от Брюксел. И днес идва комисия да провери как изпълняваме заповедите.Като искаме да ни хвалят председателството, ще изпълняваме веднага и без въпроси заповедите.
24
5
 
3
 
! Отговори
Ловец преди 5 години
Чумата не е от тази година а от няколко и сега е в Румъния. Има чума в прибалтийските страни, Грузия, Беларус, Украйна, Чехия, Полша, Германия и т.н. Дали е номер на фармацефтичните компании не знам, но в Чехия конкретно са заминали и доста от домашните прасета, тъй като не са взели тези мерки по убиването на дивите прасета доколкото знам и те казват че съжаляват че не са взели тези мерки по-рано. И в бранша с отглеждане на прасета са не малко стреснати около ситуацията, защото може и те да уби
23
0
 
5
 
! Отговори
Продължение 24 преди 5 години
Това в крайна сметка може да излезе чисто лобиране за частните ловни стопанства, защото в крайна сметка ловните дружинки що-годе се грижат за дивеча и подхранват. Дано ловците да се окажат далновидни и да не се хванат на тази въдица.
22
0
 
10
 
! Отговори
Продължение на 20 преди 5 години
На практика се опитват да използват ловците като безплатна работна ръка за това, че чиновниците не си вършат работата. В повечето ловни форуми по-будните люде са твърдо против такъв лов. Сега с това недообмислено решение/вече го гласуваха депутатите/ в сряда, събота и неделя в гората ще отидат най-алчните и най-глупавите сред ловците, при намалена видимост и в лятната жега и ще обърнат всичко наопаки - сърнета, елени, зайчета ще се разбяга, хората - дървари, билкари, туристи - ще са под риск!
21
1
 
16
 
! Отговори
НИЕ, ВИЕ, ТЕ. преди 5 години
КАК ВСЕ ОЩЕ НЕ ОТКРИЛИ ЧУ.*** В ПАРЛАМЕНТА, СРЕД 240 ХРАНТУТНИЦИ,,, И ОЩЕ ТОЛКОВА ЧИНОВНИЦИ ,, И ЧУ.*** В ЕВРОПАРЛАМЕНТА....
20
2
 
17
 
! Отговори
ДА преди 5 години
До СлучаенБОЙКО Е ВИНОВЕН ЗА БЕЗПРИЧИННОТО ИЗБИВАНЕ НА ЖИВОТНИ И УМИШЛЕНО ОБЕЗЛЮДЯВАНЕ НА СТРАНДЖА--ТАМ ЩЕ СЕ ОСВОБОЖДАВА ТЕРИТОРИЯ ЗА ЗАСЕЛВАНЕ НА ***,АНАДОЛЦИ И АРАБЕЛИ..ЩЕ ПРАЩАТ И ТАКИВА КАТО ТЕБ ДА ГИ ОБСЛУЖВАТ С ЧЕРВЕНИТЕ СИ ***....
19
0
 
7
 
! Отговори
гост преди 5 години
А от Констанца до Дуранкулак са 60 км.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради това заболяване, което между другото е изкуствено създадено през миналия век, разрешават лова преждевременно. Нищо не е дообмислено, разбира се, нито къде ще се съхранява месото в тази жега и т.н., а тази сутрин говорих с един човек, който каза, че искали от ловците по 150 лева за да могат да задържат месо. Да не говорим, че гората сега е пълна с хора, а мерки е трябвало да се вземат много по-рано - преди 3-4 години още.
17
0
 
3
 
! Отговори
второто видео преди 5 години
е в мрежата
16
0
 
5
 
! Отговори
Има и преди 5 години
неСлучайни балъци.