Добрата новина днес: Протези за Еля, родена без крайници

Професор от Горна Оряховица помогна на семейството на детето
19 юли 2018 15:30,
28
Добрата новина днес: Протези за Еля, родена без крайници
Снимка: Борба

За първи път в България сложиха протези на дете, родено без крака и ръце. Така 10-годишната Еля от Разград от пълен инвалид се превърна в момиче, което ходи напълно самостоятелно, пише, рисува, държи предмети и прави неща, абсолютно непосилни допреди няколко месеца за нея.

Заслугата затова е на професорът по бионика и протезиране Евгени Дюкенджиев в Горна Оряховица. Той и съпругата му вложили неимоверен труд и професионализъм в изработването на сложните протези, които никой друг лекар у нас и в чужбина не се наемал да направи. Това е най-тежкият случай в кариерата на професора, а в света има само още два такива – в САЩ и Япония. През февруари зам.-кметът на Разград Ердинч Хасанов потърсил проф. Дюкенджиев. Той разказал за положението на Еля ипотърсил съдействието на медика.

"След срещата с него отидохме със съпругата ми до Разград и се запознахме лично с момичето. Видяхме, че става дума за изключително сериозен случай, но приехме предизвикателството. В продължение на четири месеца работихме по създаването на протезния комплект от горни и долни крайници", сподели професорът пред местния "Борба".

Задачата обаче била с повишена трудност, тъй като детето е с особено тежки ампутации, които превръщат закрепването на протезните изделия  почти невъзможно.

"За краката беше по-сложно, защото Еля няма нито един сегмент от долните крайници, няма тазобедрени стави, а само меки тъкани. Задачата беше уникална, изискваше много висока квалификация, материална база и сериозни умения", обясни проф. Дюкенджиев.

След поставянето на протезите детето било обучено как да се движи, тъй като използването на изкуствените крайници става чрез специфична опора на тялото. Еля звече прекарва по няколко часа на ден в ходене, чете и пише. Освен труд и професионализъм, медикът направил и друг много важен жест – поел и 50% от сумата необходима за протезирането. Останалата част е осигурена от частна фирма.

"Когато сложихме протезите за крака, Еля изпадна в истерия в хубавия смисъл да думата. Усмихваше се от сърце, последва такъв богат коктейл от прекрасни чувства! Галеше си крачетата с протезите на ръцете. Разбра какво е да гледаш света от високо. Светът й стана съвсем различен, това усещане за нея е уникално", спомня си проф. Дюкенджиев.

Тъй като момичето расте, след около година и половина изделията трябва да бъдат заменени с нови, за които семейството й няма необходимите средства, защото е социално слабо. Държавата пък не поема процедурата и единствената надежда за детето отново ще е добри хора да дарят средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
5
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
1983 Носител на Златен медал от Световната организация за интелектуална собственост на ООН.1984 1991 Директор на лаборатория за биопротези и антропоморфни роботи. Българска академия на науките ( БАН), София, България.1990 Изобретател на годината, България.Май 1991 Доктор на техническите науки по биомеханика СССР.От 1991 Професор по бионика на Рижския Технически Университет, Латвия.1992 член на Руската Академия на технологическите науки.1992- 1994 Ръководител на катед
20
1
 
6
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Малко за проф.Дюкенджиев.Научно образование и професионална дейност на професор Е. Дюкенджиев1965 -1969 машинен техник ТМТ В. Левски .1969 1974 машинен инженер ВМЕИ Ленин .1974 1976 приложна математика и биология ЦПМ СУ Климент Охридски БАН.1980 кандидат на техническите науки по биомеханика.1976 1980 инженер проектант на подемно-транспортни машини в базата за техническо развитие в гр. Дебелец и Институт за тежко машиностроене в Радомир гр. Перник.1981 1984 Ръководител на изследователска група по биопротезиране и антропоморфни роботи към
19
8
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
До .....Нали се чифтосват по роднински, то такива ще се раждат. Иначе са готини хора, ама религията ги зомбира.
18
1
 
11
 
! Отговори
до До 12 преди 5 години
Всички деца са здравно осигурени----------голям праз . за три месеца сме дали 80 лв за лекарства на малката , в аптеката тоя номер с "децата са здравно-осигурени" не минава .
17
2
 
10
 
! Отговори
65 преди 5 години
Нима мислиш ,че в онзи регион ходят на прегледи и ултразвук?Турците Аллах ги пази.Ама тук е пропуснал.Но това красиво момиченце заслужава да е като другите,още повече че е наред с акъла.Нека се радва на живота.То не е виновно.Може пък някой гений да е.Поклон пред лекарите.!!!!!
16
8
 
2
 
! Отговори
..... преди 5 години
До Анонимен до 15 ЗАЩО НЯКОЙ Е ДоПУСНАЛ ДА СЕ РоДИ ТОВА СЪЩЕСТВО...ДЕТО ЩЕ ИЗМИСЛИ ЛЕКАРСТВО СРЕЩУ РАКА?! ЯВНО НЕ ЗНАЕШ КАК ФИЗИЧеСКИТЕ ПРОБЛЕМИ ВЛИЯЯТ НА ИНТЕЛИКТУАЛНОТО РЕЗВИТИЕ ?! В 99,9999% от случаите?! Айде ще чакаме!
15
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато това "увредено...същество" измисли лек срещу рака или направи друго важно откритие друга песен ще запееш нали?На този свят случайности няма!Това "увредено...същество" е 10 годишно момиченце,което с нищо не е виновно за състоянието си.Мислиш ли,че и е било леко 10 години да е приковано на леглото,пораствайки и гледайки връсниците около себе си?А може би гледайки само родителите си,защото тези деца са в пълна изолация.БРАВО НА ДОКТОРА подарил щастие на това момиче!
14
1
 
16
 
! Отговори
До 12 преди 5 години
Всички деца са здравно осигурени
13
2
 
41
 
! Отговори
шаш преди 5 години
Да стане на краката -това е щастието за дететоАдмирации за Човека-медик , дефицит са като него
12
18
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
А родителите платили ли са си осигуровките? Социално слаби ли? Защо никой не ми поеме на мен гликолентичките, които Глинка направи платени. А и те стигат само за два месеца. Откъде да намеря пари за останалите 1500 лентички /1 лентичка - 1 лев/? Но аз си плащам осигуровките. Родителите на това дете - очевидно не. Но пак те са с привилегиите.
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До реалистТъпaк! Тоя лекар има пвече знания за ставите в тялото от колкото ти имаш изобщо. Що се отнася до рекламата - тя носи пари. Но ако не е имал пари тези протези нямаше да съществуват и момичето нямаше да може да ходи което е акцента в новината. Но такива като тебе винаги търсят под вола теле
10
2
 
34
 
! Отговори
Стеф преди 5 години
Страхотен лекар.Да му се връща доброто дано.
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До реалистТи си много гаден човек.Не се знае дали въобще са имали пари за изследвания ,едва ли в Разград преди 10 години е имало 3D.И да е имало не е задължително изследване.
8
2
 
32
 
! Отговори
Башка Луд преди 5 години
Все още има човеци!Поклон плед такива хора, и доктора и дарителите, поклон!
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е първо в текста пише, че е родено така, после по-надолу, че е с ампутации, затова не става ясно! Ако е първият вариант, има резон в коментара на Реалиста, недопустимо е да се пропусне такава малформация, но пък пише че е от социално слаба семейство детето, може да не са посещавали консултации, кой знае. Иначе дълбок поклон на този доктор, който е изработил протезите.
6
1
 
5
 
! Отговори
Бармалей преди 5 години
Ето как можете да им *** системата - за гласните букви минавате на латиница.
5
2
 
4
 
! Отговори
Бармалей преди 5 години
Можело, а?
4
2
 
23
 
! Отговори
Веган преди 5 години
До реалистУродлив си ти , защото липсата на мозък и възпитание е страхотна генетична грешка, жертва на която си ти.
3
1
 
4
 
! Отговори
Бармалей преди 5 години
До реалистАмпутации бе, тъпak!
2
1
 
5
 
! Отговори
Бармалей преди 5 години
До реалистАмпутации бе, ***!