В защита: Родители си искат директорката, отказала прием на ромчета

Величкова е в отпуск, но я чака наказание
19 юли 2018 07:10, Петя Славова
64

Родители и учители организираха протест и събират подписка в защита на директорката, която отказа да приема повече ромски деца в училището си в Благоевград, предава Bulgaria ON AIR.
Още по темата

Припомняме, че преди време директорът на 9 СУ Василка Величкова, обяви това с пост в социалните мрежи.

Според Регионалното управление на образованието това обаче не е редно. Величкова сега в отпуск, но след като се върне на работа, тя ще бъде посрещната с наказание.

Според директорката "квотата" за ромски деца била запълнена, а страхът е българските родители да не "изтеглят" децата си. В училището са записани под 10 деца, което означава, че може дори да не се сформира паралелка.

В студиото на Bulgaria ON AIR казуса коментираха Янка Такева от Синдиката на българските учители и Даниела Михайлова, адвокат от Сдружение "Инициатива за равни възможности".

"Убедена съм, че Регионалният инспекторат по образованието, който направи проверка, ще излезе с решение, но вярвам, че директорката е спазила наредбата на МОН за териториалното разпределение - от кои територии училището има право да приема ученици", заяви Янка Такева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
пацо преди 5 години
До АнонименНе му вярвай Като изчезнем ние ще изчезнат и те Кой ще ги храни и от кого ще крадат им
40
1
 
4
 
! Отговори
До 21 - продълж. преди 5 години
Днес един от синовете на тези роми се занимава с фермерство и е за пример. Дава работа на местни хора, купува допълнително имоти. Жена му е ромка със средно образование, а двете му деца са студенти. Не знам дали ще се върнат на село, за да поемат бизнеса на баща си.За мен всичко това е живо доказателство, че който е свестен, учи и работи, може да бъде уважаван независимо от етническия си произход. Но, за съжаление, такива роми не са много.
39
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 21 преди 5 години
В селото, в което моята майка имаше роднини, имаше ром учител в основното училище. В това село ромските къщи бяха две. Семействата, живеещи в тях работеха и не създаваха проблеми. Една от жените беше със средно икономическо образование и работеше в счетоводството на едно учреждение в близкия град.Предците на тези роми живеели в това село от незапомнени времена. Преди създаването на ТКЗС имали свои земеделски имоти и с това се препитавали. Сигурно тези неща са от значение.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 23Прав си. Наистина ще има някакъв резултат ако бъдат обучавани от специално подготвени кадри, по специална програма и в отделни училища.Но всичко това ще струва допълнителни пари. Редно е тези допълнителни разходи да бъдат поети от родителите на тези ромчета. Не си е направил труда да възпита детето си и да го научи на официалния за страната език - кой му е длъжен да поема разходите, за да поправя тези резултати от нечий мързел и нехайство?
37
0
 
4
 
! Отговори
До Сократис преди 5 години
Бях в 7-и клас, когато в началото на учебната година в нашата паралелка дойде нова ученичка - ромка с физика и облекло на мома за омъжване. Някои от нас още не бяха навършили 13 г., а ромката след 6 месеца стана на 16 г. и веднага напусна училището. Това се случи няколко дена след пролетната ваканция. Не пожела дори да остане до края на учебната година.Няма да описвам проблемите, които създаваше през тези 6 месеца. Пречеше в час, говореше неприлични неща в междучасията, изобщо не учеше.
36
0
 
6
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! преди 5 години
Тези родители са данъкоплатци. Те имат правото на претенции кой да учи редом с децата им и каква да е директорката, която ще ръководи училището.Има ли данъкоплатци сред ромите, които недоволстваха, че децата им не са приети в това училище?
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Сдружение "Инициатива за равни възможности" да обяснят, защо:1. Не се полагат детски за абсолютно всички деца, само за тези, които "уж" са бедни.2. Защо няма училищни автобуси за всички деца, а само по програмите за интеграция.3. Защо няма глоби за родителите, които не пускат децата на училище.4. Защо се позволява на разни забременители да оплождат 12-13 годишни деца като част от "културните особености"?Да отговорят и тогава ще си говорим за равни възможности.
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В София преди няколко години имаше подобни случаи. Накрая родителите се вдигнаха и записаха децата си в други училища, защото се оказа че:1. В клас с повече ...нета няма дисциплина.2. Те не знаят български и вместо да учат учебния материал, учителите ги учат как да говорят.3. Всички останали ученици страдат от това и класовете дърпат здраво назад.После директора ревеше, че българите били расисти и училището не можело да събере бройката ученици.А онези даже с автобуси ги караха.
33
0
 
25
 
! Отговори
Дени преди 5 години
В кацата с мед дори едно (.....) го разваля.
32
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е забавно, като разни индоктринирани грантаджийчета говорят за братята роми, но винаги от разстояние и с нула личен опит. Когато си живял с тях, ял с тях на една маса, работил с тях една работа, тогава може да имаш обосновано мнение. Повечето хора не са съгласни с интеграционните простотии от личен опит. Невъзможно е да смесиш два етноса с различен светоглед и ценности.
31
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западната мулти-култи доктрина е направена не за да е добре за всички. Тя е създадена, за да може местното население да не смее да гъкне, когато властта си внася роби, за да и работят. Робите сриват стандарта на живот на местните, внасят социално напрежение. Нормално е да не са съгласни. Как да бъдат спрени? Лесно - а гъкна, а си ксено-ислямо-извънземно-фоб, син на Хитлер, племенник на Сталин, баджанак на Мао и приятел по чашка на Пол Пот.
30
0
 
29
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 25Не те знам какво си, но не бъркай расизъм с родителски инстинкт! Това, са две коренно различни неща! Това, че тези родители не искат децата им да бъдат - ограбвани, бити, изнасилвани, изложени на наркотици, чалга и тн., че искат децата им да имат една среда където да могат съвестно да учат, а не да гледат скандали и крясъци не ги прави расисти!
29
7
 
2
 
! Отговори
-10 преди 5 години
На Днес.БГ не му харесват констатациите, че сме скапан народ. Да вземат да ме опровергаят, вместо да трият!
28
3
 
0
 
! Отговори
-10 преди 5 години
Сократис, искаш да кажеш, че за да се възпитават едни деца в училище трябва на 2 деца да има по 10 учителя ли?
27
3
 
15
 
! Отговори
-10 преди 5 години
До коментарът, че България отива към дъното - България отдавна е отишла на дъното, но на стадото тук му харесва да е там.
26
0
 
46
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
За да се интегрират правилно децата от * произход, трябва да са определена част от общата бройка ученици в клас.Това се нарича Квота и не е в кавички а е реален показател.На всеки 10 деца българчета, може да има 2 деца от другите, които да са сред мнозинство, което говори български, да се учат на възпитание и обноски, които в гетото им липсват.Ако станат мнозинство, то българчетата ще се водят по тях .Това ли искат от Инспектората? Искат да превъзпитават българите по образец на * или обратно?
25
56
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъжно е че има такива родители Тези родители са срам и позорПосле децата им ще станат расистиБългария отива към дъното
24
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото повече се говори за дискриминация , толкова повече се настройват хората и това ну помага с нищо. Това че по цял ден тръбите какви сте расисти не ви помага нито сега нито за след 10 години.
23
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ромите трябва да бъдат обучаване в отделни училища по специална програма от специално подготвени кадри. И това не е сегрегация а в интерес на самите роми.
22
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Козяците, в по-малките населени места хората отдавна са се омешали. На реалността не й пука за лозунги.