Първият звънец заварва 50 училища в ремонт. Защо?

Обещават, че това няма да попречи на учебния процес
15 авг 2018 10:00, Петя Славова
7
Първият звънец заварва 50 училища в ремонт. Защо?
Снимка: архив, Булфото

50 училища в страната ще открият учебната година с продължаващи ремонти в тях, стана ясно от Министерството на образованието. Това е под 10 на сто от всички школа, където тече обновяване на базата.

Почти всички големи градове ще отворят врати с поне едно школо, което се е превърнало в строителна площадка. Ремонти ще има например, в образователните институции в София, Пловдив и Стара Загора. Това обаче нямало да попречи на учебния процес, щяла да бъде създадена организация за нормалното откриване на година, както и за провеждането на занятията, уверяват от ресорното министерство.

В 832 школа в момента се извършват основни ремонти. 782 от тях по план трябвало да са приключили до 15 септември. Очаква се през 2018 – 2019 г. да бъдат обновени още над 500 образователни институции, в това число и детски градини. Стойността на проекта, който е финансиран по оперативна програма „Региони в растеж“, е на стойност около 700 млн. лв.

От образователното министерство прогнозират, че училищния праг през новата година ще прекрачат близо 60 000 първокласници. Със 75 000 първолаци миналата година беляза рекорд за последните 10 г. Най-малко малчугани пък са направили първите си стъпки в образованието през 2009 г. - 59 596.

При задействането на държавния механизъм за връщането на деца в училище ресорното министерство е успяло да върне 24 000, но вторично от тях са отпаднали около 4000. Данните показват още, че 8000 българчета са заминали да живеят в чужбина със семействата си. Над 12 хил. пък са децата от гетата, които, вместо да ходят на училище, кръстосват улиците.

Проблем продължавало да се оказва застаряването на персонала в школата, обясни ресорният министър Красимир Вълчев пред bTV.

Средната възраст на педагозите била около 50 г. За сравнение 3 години по-рано е била 52 г. Това налагало ангажирането на учители в пенсионна възраст. Най-голям бил недостигът на педагози по физика и математика. Затова и правителството поде политика на увеличаване на възнагражденията, според която се очаква през 2019 г. те да скочат с около 18%.

Това означава, че основната заплата на младшите педагози вместо 760 лв. ще бъде 920 лв. Сумата ще нараства поетапно всяка година до достигане на увеличение от 50%. Правителството е заделило над 700 млн. лв. за образователната инфраструктура, като всяка година до края на мандата ще дава по 330 млн. лв. повече. Близо 1300 лева трябва да е средната брутна заплата за учител от 2019 година. Крайната цел е заплата от 1500 лв.

Правителството е предвидило и допълнителни възнаграждения за педагозите, които участват в екипите за обхват и приобщаване на деца и ученици в образователната система по междуинституционалния механизъм. Средства над заплатите си се очаква да получат и наставници, класни ръководители и учители, които се занимават с документацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото има много за крадене и Тиквите не успяват да откраднат всичко.
6
1
 
3
 
! Отговори
Харизан преди 5 години
В ремонти и без учители , образованието ни е във възход ! Директорите са протежета на РУО.тата, които пък са протежета на други и така по веригата на протежетата се стига до липсата на образовани хора. Няма значение, ще се сдобият с дипломи някакви и после тръгват да учат по чуждите университети. А в нашите в това време се въдят професори на килограм !
5
1
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Петя, думата "школА" какво означава? Да не би да е "ащиличу" на родния ти диалект?
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като си раздаваха по един калпак пари предколедно не реваха....Това не са даскали и директори, това са сарафи.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото директори и счетоводители крадат.....Като в ресурсния в Сливен.После рИват, че нямало пари....Не може да "тръскаш" чувала с пари на данъкоплатците и да ги раздаваш на тъпите даскаля, а после да ревеш, че няма пари за капитални ремонти.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото директорите са герберастки парашутисти и нищо не можещи калинки, на държавна хранилка. Въртят далавери с делигираните бюджети и лапат комисионни от външни фирми и доставчици.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Училището на моето дете в Габрово, "Св. св. Кирил и Методий", е в ремонт от началото на 2018 година. Не стига че изнасяха радиатори и ремонтираха отвътре посред учебна година, ами и сега уж правят външна изолация, но от седмици по сред работен ден кьорав майстор няма из двора. Ще се върнат най-вероятно на 15.09. Че то така се възлагат поръчки на наши фирми и те не смогват да ги отвъртят навреме.