От 17 опасни моста на "Хемус" и "Тракия" – три са в ремонт

130 ммлн. са нужни за реконструкцията на тези в лошо състояние
8
От 17 опасни моста на "Хемус" и "Тракия" – три са в ремонт
Снимка: Булфото, архив

Три от 17-те мостови съоръжения в недобро състояние на автомагистралите "Хемус" и "Тракия" в момента се ремонтират, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". За ремонта на съоръженията са нужни около 130 млн. лв.

Още по темата

След трагедията със сриналия се виадукт в италианския град Генуа, вчера премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите Николай Нанков и Ивайло Московски да предложат решение, което да дава възможност ремонтите на мостовете по пътната и транспортна инфраструктура да се реализират едновременно. 

"Знаете, откакто са построени, в България мостовете не бяха ремонтирани по магистралите, имаме по над 120 метра високи мостове и в момента продължаваме да ги укрепваме и да им правим основни ремонти, по "Тракия" и по "Витиня" те са по план. Искам решение и не един по един да ги правим, а едновременно да влезем и да ги правим всички мостове", каза той по време на заседанието на кабинета в сряда.

"След като видяхме какви са последиците в Италия и Германия, не смея да рискувам да чакам. Ще се намери начин да се финансират ремонтите", настоя той.

Миналата година е бил направен планов ремонт на седем мостови съоръжения, тази – на пет, но останали 17 в недобро експлоатационно състояние. От тях път по три вече се работи.

В момента на АМ "Хемус" се ремонтират виадуктите: "Коренишки дол" при 36-ти км, съоръжението при 33-ти км в посока София при тунел "Витиня" и виадукт "Потоп" при 19-ти километър.

Останалите съоръжения, които се нуждаят от ремонт, са: виадукт при 9-ти км на АМ "Хемус" / в района на с. Яна/; виадукт при км 37+520 на АМ "Хемус"; виадукт при км 37+920 на АМ "Хемус"; виадукт "Разлив" при 51-ви км на АМ "Хемус"; виадукт при 13-ти км на АМ "Тракия" /в района на Нови хан/; виадукт при 15-ти км на АМ "Тракия" /в района на Нови хан/; виадукт при 17-ти км на АМ "Тракия" /в района на с. Крушовица/; виадукт при 18-ти км на АМ "Тракия" /в района на с. Крушовица/; виадукт при 20-ти км на АМ "Тракия" /в района на с. Костадинкино/; виадукт при 37-ми км на АМ "Тракия" /в района на Ихтиман/; виадукт при 38-ми км на АМ "Тракия" /в района на Ихтиман/; пътен възел "Мухово" при 46-ти км на АМ "Тракия"; мост над р. Елешница при 89-ти км на АМ "Тракия"; мост над р. Елшишка при 89-ти км на АМ "Тракия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Фалш преди 5 години
Като падне моста пак водачите ще са виновни че се е сринало държавно съоръжение
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пари за стиропор няма. Бадана.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко стиропор и мазилка и двама алпиниста и ще свършим работа. Такова саниране ще им направим, че западните архитекти ще хълцат и подсмърчат.
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е нужно да се ремонтират мостовете. Просто водачите трябва да карат със съобразена с пътните условия скорост и така да съобразят скоростта, че да не са на моста, когато рухне.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като падне някой мост с колата ви, Бойко ще каже че е трябвало повече да внимавате като си избирате по кой мост и кога да минете, както каза за застрахованите от Олимпик, че по-добре трябвало да избират къде да се застраховат.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 17 моста 3 в ремонт, а до останалите по малък параклис, където може да запалите свещица и да се помолите да не падне моста.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"130 ммлн. са нужни за реконструкцията.."---Ле-ле, що краднене ще падне! ... Не ти е работа!Кой ли ще "реконструира"? :)
1
2
 
11
 
! Отговори
Ивчо преди 5 години
на Бг фирми не вярвам, ще тапицират външно мостовете ще лапнат, разделят *** и нищо, всичко е навързано. Как им дойде дюшеш таз теагедия, сега точат брадвите, ББ дава зор и ще извиват ръце на макс печалба. Държавста е притисната.