Държавата с кампания: Да върне българите в България!

Зад граница работят нискоквафилициран труд, смята експерт
Обновена: 21 авг 2018 07:00 | 20 авг 2018 22:25, Петя Славова
640

Агенцията за българите в чужбина започна кампания за връщане на сънародниците ни. Може ли с анкети и писма да ги върнем у нас? Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев посочи, че се прави уникална анкета сред българските общности в чужбина.
Още по темата

"Тя е много професионална и ще имаме много интересни резултати. Въпросите са доста разнообразни", каза той и отбеляза, че от 10-11 месеца контактуват чрез писма с българските организации, когато има предложения за работа у нас.

"Българите зад граница работят нискоквафилициран труд или под средния. Работят по 10-12-15 часа, наемите са огромни. Като съберат паричките и си дойдат, един месец са номер 1 по клубовете. Идват тук и са царе един месец, после там бачкат 11 месеца яко", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Харалампиев добави, че сънародниците ни живеят още по-мизерно в чужбина и голяма част от тях спестяват, за да издържат родители, братя и сестри. По думите му българите в чужбина масово са тормозени от носталгията и че не могат да си позволят начина, по който живеят тук.

От Сърбия, Молдова и Македония идват тук от интерес към България. Тези, които се връщат от Западна Европа или САЩ, се връщат от носталгия. Масово се връщат IT, икономисти и финансисти, стана ясно още от думите му в "Денят ON AIR".

Председателят на призова да се насърчи раждаемостта в България, както и помощта към младите семейства. А работодателите да свият разходите, за да подобрят условията за работа и да вдигнат заплатите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


640
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
567
0
 
1
 
! Отговори
мислещ преди 4 години
долни *** подмамихте хиляди треди 30 години а от това се налапаха стотици е как ще излъжите младите сега не днам.
566
3
 
1
 
! Отговори
Mesut преди 5 години
571- евалах на коментара който си писал,обясни това и на 564- анонимния хайван, че още спи!
565
1
 
2
 
! Отговори
Някой преди 5 години
поради причината, че някой издържат близки тук, трябва да им е ясно, че точно тези хора не могат и няма да св върнат в България, защото тогава те ще имат нужда от финансова помощ. Да не споменавам и уникалната социална политика на България и невероятно компетентните служители по всички инстанции-удоволствие е да се работи с тях. И последно не мисля, че всички българи зад граница работят нискоквалифиран труд и плащат наеми, има много хора, които водят нормален живот и живеят в собствен дом
564
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами не знам!Тук надолу има изповеди: взимам 5000+ и имам къща на брега и СУВ за 50 000 платен в брой, *** искам на село. Всеки да прави квото иска.Но аз си мисля, че вие искате вашето щастливо детство на село, щото селото вече не е същото, а и вие вече не сте деца.
563
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно е да постиш, а друго - да гладуваш.
562
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз живея от десетки години извън БГ, имам къща и на Балтийско море, Е250 нов, децата ми завършиха, ходя където си поискам, но бих предпочел да имам родина и роднини и да живея в планината в селото на баща ми, където от 500 къщи са останали сега 5 старци.Материалните богатства не могат да задоволят духовните нужди. Просто няма начин.
561
0
 
1
 
! Отговори
Продължение преди 5 години
мечтата да бъдем независими господари на своя живот се превърна в химера, когато започнахме да проумяваме, че сме бурмички в огромната бюрократична машина, а мислите, чувствата и вкусовете ни са манипулирани от управляващите, от индустриалците и от обслужващите ги средства за масова комуникация;
560
0
 
4
 
! Отговори
Откъс преди 5 години
Защото индустриалната епоха наистина не можа да оправдае Големите Надежди и хората все по-масово започват да осъзнават, че: неограниченото задоволяване на всички желания нито допринася за благополучието, нито е път за постигане на щастие или дори на максимално удоволствие;
559
0
 
5
 
! Отговори
Др. А. преди 5 години
Предлагам ти да прочетеш Ерих Фром:Да имаш или да бъдеш(Дилемата на човешкия избор).Има я в читанка.инфо
558
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре бе мундир, взимаш пари, ходиш насам натам, но си оставаш същия селянин. Вземи прочети една книга и се опитай да разбереш, дали материализма на който са те научили комунистите е верния път.
557
0
 
1
 
! Отговори
Mesut преди 5 години
Още не можаха да разберат че , колкото и да се мъчат да върнат всички нас назад в БГ няма да могат...Защото никой няма да ни осигури това което получаваме в чужбина.България всекиден пада долу с 1% .Винаги когато дойда в годинат 1 пат в БГ не виждам нещо ново все по на долу и все по на долу.Преди да ни канят да се върнем назад, първо трябва да ни исигорят работа.Но и да го направят това едва ли някой ще работи за 500-600 лв и т.н като в чужбина получаваме по 5000 бона и повече на месец.
556
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А и да 556=558=560=561:-)
555
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и аз отчасти съм като 559.В смисъл,че се каних много дълго.*** аз си бях добре и в Бг.Просто нямаше развитие.А и като направих крачки за емиграция в Канада и ги питах колко ще ми струва, а те ми викат:" ми то зависи... а ти колко пари имаш?"Та ги зарезах за почти 2 години.А после в Бг стана още по-прекрасно,а те ме атакуваха с писма .... и аз склоних.А с Бг тук не комуникирам.Като направят празник и почетен гост е ... полицията.Живея си щастливо и безоблачно, щото сме здрави.
554
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми да си жив и здрав и щастлив!Не само ти ми и тия около теб!Аз се радвам, че си добре!
553
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В смисъл, че ядеш кюфтета и шунка?
552
2
 
1
 
! Отговори
до Ганьо 556... преди 5 години
Голямата трагедия на бг.емигранта е докато се усети и накани да напусне концлагера Бг...сред това е голямата радост,че живота ти се е променил коренно към по-добро...
551
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голямата трагедия на Бг емигранта е, че не може да избяга от себе си. Той си мисли, че бяга от Бг държава. А какво е Бг държава? Българи на държавна служба. Т.е. той бяга от българите. А понеже самият той е българин, където и да отиде на може да избяга от българското в него.
550
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Взели му били билетчето. Ти в шести клас ли си? Как искаш да те вземат на сериозно. Връщай се да не ни излагаш по чужбина.
549
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само пробивните прогресират като чужденци в други държави. За това трябва характер а не да ревеш като баба Хуго5.
548
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пише се "визшу"!