Мазут (п)очерни Черноморието ни. Колко е страшно замърсяването?

Силно вълнение е скъсало боновите заграждания при потъналия кораб
22 авг 2018 08:50, Петя Славова
51

Силното вълнение на морето вчера е скъсало боновите заграждения, които бяха поставени, за да спрат разпространението на мазут от потъналия преди век кораб "Мопанг" в Созополския залив.

Според Морска администрация няма опасност от замърсяване на залива, но от сдружение "Да запазим Корал” обаче твърдят друго.

Още по темата

Замърсяването с мазут от потъналия кораб вече е стигнало на юг от Созопол, алармира Атанас Русев от Сдружение "Да запазим Корал".

От Морска администрация допускат, че може мазутът по плажовете да е от потъналия кораб, но от преди да бъде овладян разлива.

Туристите масово се оплакват от мазут по плажовете на юг от Бургас, предаде Bulgaria ON AIR.

Източването на горивото на кораба от специализирани фирми ще започне едва, когато морето се успокои и се направи нов оглед.

Все още няма информация колко ще струва скъпоструващата операция на държавата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До хахо 43 Отговора е ясен. Забравили са го.Че кой помни 100 г.?
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е какво като според wiki е с парен двигател? Той не може да работи с мазут ли? Като лаик питам - нищо не разбирам, но ми е интересно. Също е интересно защо 100 години никой не си е вдигнал пръста да направи нещо.
44
1
 
1
 
! Отговори
Парен двигател преди 5 години
Според wiki Мапанг е с парен двигател. Ето "steam engine" https://en.m.wikipedia.org/wiki/SS_Mopang
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ли?
42
0
 
8
 
! Отговори
хахо преди 5 години
До всички невежи по въпроса: първият кораб с двг с мазут е построен през 1903г.Титаник е бил най-големия пътнически кораб,но не и най-модерният от техн.гледна точка.За Мопанг аз лично не мога да намеря информация с какъв двигател е бил.Друг е въпроса защо 100г. в тази държава никой нищо не е предприел по въпроса.
41
1
 
8
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
До Iceblast88 37Както и предишния път - никой! Досега не съм чул или видял някой от управляващите да е поел каквато и да е вина, най-много някой да си подаде оставката... и толкова!!!
40
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Божеее, прибери си вересиите. С елементарни проблеми не могат да се справят, какво остава за нещо по-сериозно. Вие давате ли си сметка, колко милиарди левове се изсипват за заплати на тези герберски некомпетентници във всички структури на държавната власт? То бива нищонеможене и нищонеправене, ама чак пък толкова...
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
айде са мазут като,че за първи път го виждаме . то всяка година го има всяка година го пишете като че за първи път се е случило и на следващата година пак същото .къде са сега еко организациите или те са само за нагласени строежи по курортите .никои ни ги чува ни ги вижда докато не ги викнат и им кажат тоя обект трябва да се спре от строеж че нямаме парична изгода от него .опааа
38
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой знае дали изобщо е от кораб,кой знае какви простотии пак са направили и сега хотелиерите и туристите го отнасят.А може и да е умишлено,кой знае.Не ми се вярва,че е от стар кораб и точно сега и точно през сезона се изпуснал,айде бе!
37
0
 
11
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Вместо да се дърлите дали БГ мутроморието или Гърция е по добре, е редно да си зададете въпросите:1. Колко правителства са спали и са взимали заплати, а никои не се сети да предотврати този проблем?2. Защо в нашата мила *** винаги се действа след като се срути моста, падне оградата, потъне кораба или след 100 години като почне да тече?3. Още колко ли стотици, хиляди подобни бомби чакат търпеливо в земята и езерата ни да им дойде денят?4. КОЙ ЩЕ ПОНЕСЕ ВИНАТА ПОНЕ ТОЗИ ПЪТ?
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе, до вчера е имало само параходи. Първите серийни автомобили с дизелов двигател са от 1936 година, а при корабите по-рано. Този потънал кораб с дизелов двигател е пуснат в експлоатация през 1920 година.
35
4
 
16
 
! Отговори
до 32 преди 5 години
Къде ги видЕ тези поносими цени?!? Бира 4.50 - 5.50 лв, миди с пясък за 12-15 лева, най 0 долнопробните продукти в all inclusive опциите на набързо построените хотели, мръсотия, фасове, по които стъпваш и си слагаш хавлията, ако си късметлия, няма да настъпиш неизгасен такъв, обелки от вафли, водорасли в мътно зелено-кафявата вода, ***, ***, човешки нечистотии, евразийско-руска и англизга ***! ФАКТ! В гърция цените са същите,по - магазините им е доказано по - евтино, защо да избирам БГ?
34
2
 
7
 
! Отговори
до 30 преди 5 години
Не е нужно да се обиждаме на граждани и на селяни,селското ако е заложено в един човек отърваване няма,не само по черноморието е мръсно,в момента в София се диша но от септември тук отново чакаме нашествието от псевдо граждани да си хвърлят *** направо от терасите, за информация само да отбележа че съм второ поколение софиянец !
33
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В бяло море е много по-скучно, плуват само дребни рибки.
32
17
 
10
 
! Отговори
фен на нашето море преди 5 години
България: пищна зеленина, ситен пясък, поносими цени и места за всеки вкус - от лукс, купон и шум до уединени местенца за релакс. (И чувството, че оставяш парите си у дома.)Гърция: презиращи ни елини, чисто но солено море, всякакви хвърчащи и пълзящи гадини, ДВОЙНИ цени, чакъл и камънаци.Нямам нищо общо с този бизнес, но без колебание избирам нашето море. Няма да се върне хубавото старо Черноморие, но все пак тук е за предпочитане.
31
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мазута преди век още не е бил открит. Преди век се е ползвала парата. Парни локомотиви парни кораби които са се казвали параходи. Така 4е този краварски кораб не е отпреди век а от ВСВ. Разликата от преди век и 70 години е огромна. Добре замърсиха краибрежието. Докато се ослушват и се пазарят мазута ще покрие поне 30 процента от бреговата ивица. Ше унишожи флората и фауната а туристите ще из4езнат като дим. В такава ситуация се деиства колкото е възможно по бързо защото последствията са ужасни.
30
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ КОГАТО ОТИВАМ НА ПЛАЖ ЩЕ НАПРАВЯ СНИМКИ НА СМЕТИЩЕТО ОКОЛО ГРАДИНА, КАВАЦИ И ДЮНИ!!! ЩЕ ГО ПРАТЯ И *** ТЕЗИ *** КОИТО ЛЯТОТО БЪЛВАТ ВОНЯ, А ЗИМАТА СЕ ТЪРКАЛЯТ НА ОРЛОВ МОСТ С НЯКАКВА ПСЕВДО КАУЗА ДА СПАСЯВАТ НЕЩО СИ!!! ЖИВЕЯ В БУРГАС ОТ 50 Г И ВСЯКА ГОДИНА ЛЯТОТО СЕ СЛУЧВА ЕДНО: НЯКОЙ ОТ ПРОВИНЦИЯТА ДОКАТО СИ ПЕЧЕ ДИРНИКА ПО ПЛАЖА РАЗВИВА МОРАЛИЗАТОРСКА ДЕЙНОСТ ДА НИ УЧИ КАК ДА ПАЗИМ ЧЕРНОМОРИЕТО!!! ДА, ОБАЧЕ СЕ ЧУДЯ: КОЙ ЩЕ НИ ЗАПАЗИ ОТ ТЯХ САМИТЕ?????!!!!!
29
4
 
11
 
! Отговори
РеАлист преди 5 години
За това на почивка само в Турция и Гърция.Който иска да плува в л****** и мазут.
28
1
 
10
 
! Отговори
Мопанг преди 5 години
В нета има предостатъчно информация за кораба Мопанг. Пуснат е в експлоатация 1920 и е потънал през 1921. Преди да пишете че няма как да е на мазут просто проверете. Ама то чукча писател не читател...
27
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо с тоя мазут нещата не се връзват. Целия свят знае за "Титаник" най-модерния кораб за времето си. Потънал е 1912 г. и е бил на въглища та се питам само след десетина години тук да дойде някакво супер модерно за времето си чудо на мазут и да имаме късмета сега да си чешем езиците.