Режат правомощията на шефа на "Медицински одит"

Вече няма да има право да променя проверката на одиторите
22 авг 2018 08:30, Петя Славова
1
Режат правомощията на шефа на "Медицински одит"
Снимка: "Монитор"

Правомощията на шефа на Изпълнителната агенция "Медицински одит", ще бъдат орязани. Това става ясно от промяна в Наредбата за условията и реда за извършване на проверки на лечебните заведения от Изпълнителната агенция "Медицински одит", която е публикувана в броя на "Държавен вестник" от вчера, пише "Монитор".

Поводът за поправките е скандал в агенцията, в резултат на което досегашният шеф проф. Златица Петрова беше отстранена временно, докато тече разследването на държавното обвинение в агенцията.

Занапред директорът няма да има право да променя, връща за преразглеждане и отменя установените констатации от проверка на одиторите в болници, лекарски кабинети, диспансери, медицински центрове и лаборатории.

Практиката до месец юни беше директорът да връща констативни протоколи на одиторите от проверки за преработка и променяне на съдържанието им.  Занапред, когато проверката е започнала по сигнал на граждани или други заинтересувани лица, изпълнителният директор на агенцията ще бъде задължен да ги уведоми за резултатите от проверката в 7-дневен срок от връчване на констативния протокол.

 До момента такова задължение не съществуваше. Според промените в наредбата директорът вече няма да разпорежда устно проверки, а ще ги възлага на одиторите със заповед за всеки конкретен случай.

Новият документ въвежда и срокове за приключване на самата проверка. Например когато тя е започнала по сигнал на граждани, тя трябва да приключи максимум до два месеца след постъпването му. Ако случаят е особено сложен, срокът може да бъде удължен максимум с един месец, като подалият сигнала трябва да бъде уведомен за това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя медицински одит, като гледам и без друго нищо не прави.