Добрата новина днес: Военните, които спасиха от огъня Бай Георги

"Рядко се намират толкова добри хора. Някои просто щяха да отминат"
Обновена: 17 сеп 2018 11:59 | 14 сеп 2018 13:00,
24
Добрата новина днес: Военните, които спасиха от огъня Бай Георги
Снимка: 24 часа

Бай Георги е инвалид, живее с пенсията си. На 11 септември сутринта, обаче, остава без дом, защото къщата му е обхваната в пламъци. Губи жилището си, а за малко да загуби и живота си. Мъжът е спасен от трима военни, а бай Георги не може да намери думи, за да изкаже благодарността си.

Ефрейторите Десислав Йорданов и Евгени Георгиев от Кюстендил тръгват за работа около 6 ч. сутринта на 11 септември. Двамата служат в Бригадното командване в Благоевград към Сухопътните войски. Спират, за да вземат колегата си Кристиян Георгиев. На няколко метра забелязват във въздуха да се издига облак гъст черен дим. Една от къщите гори.

Не се поколебават и за момент. Приближили се и забелязали как покривът и вторият етаж на сградата са обхванати в пламъци, а от прозорците на първия етаж мъж вика за помощ. Защото Бай Георги е инвалид и не може да си помогне сам.

"Преценихме, че опасността от разрастващия се пожар е голяма. Видяхме, че единственият вариант е да извадим човека през единия прозорец на първия етаж. Намерихме стол и се качихме в стаята. Хванахме мъжа и го изнесохме през прозореца навън", споделят смелите мъже пред "24 часа".

67-годишният Георги Манолов (бай Георги) е изведен от къщата за секунди. Военните веднага звъннали на спешния телефон 112, а освен това избутали и паркирал пред горящата къща автомобил, за да избегнат евентуална експлозия.

До минути на място пристигат две пожарни коли от Кюстендил и започват гасенето.

"Не сме се колебали, спряхме веднага пред къщата. Тя е с гредоред и пламъците бързо се разрастваха. Животът на бай Георги беше на косъм", казва Кристиян, който е от същото село и познава пенсионера. Ден по-късно бай Георги се срещна за втори път със своите спасители пред изгорялата си къща.

Първата вечер бай Георги нощува в дома на свои роднини в селото. Пристига с колата на братовчед си, а един от военните, спасили мъжа, му помага да слезе от автомобила. Тогава Георги Манолов не сдържал сълзите си. Няма думи, които да са способни да изкажат благодарността му. Нарича ги смели и добри момчета.

"Нека чуе цяла България – това е българският войник! Това са нашите мъже!"

Униформените, обаче, не приемат делото си като геройска постъпка. Това е изпълнение на служебния им, а и човешки дълг.

"Заклеваме се да служим на народа си. Това не е просто формалност – положили сме тази клетва и я изпълняваме. Не ни интересува дали ще ни наградят, не сме го направили за това. Всеки на наше място би постъпил по същия начин", казва 31-годишния ефрейтор Евгени Георгиев.

Самият той е семеен и има 5-годишна дъщеря. Момиченцето иска да стане като татко си – войник и е горда, че баща и е герой, който спасил инвалид от горяща къща.

"Рядко се намират толкова добри хора. Някои просто щяха да отминат и да не спрат. Гордеем се с нашите войници!", казва бай Георги.

Пожарът вероятно е избухнал заради късо съединение в елинсталацията. След като преди месец братът на бай Георги починал, в къщата била оставена една светната крушка в продължение на 40 дни. Така било според поверието.

Мъжът взима ниска пенсия – само 220 лева, а от социалните получава и храна с намаление. Щетите по изгорялата къща, обаче, са огромни, а въпросът как да възстанови жилището си след пожара стои.

Бай Георги обмисля да събори втория етаж, който е напълно съсипан. Планира да излее плоча, за постави покрив и къщата му да стане на един етаж.

"Не съм лаком. Искам една стаичка, за да се приютя. Сега тъкмо ми бяха помогнали роднини с телевизор и климатик, но те изгоряха. Няма къде да направя помен за 40 дни от смъртта на брат ми. Погребах го, а е по-малък от мен", разказва Георги Манолов.

От пожара мъжа е с обгорен врат и има сериозни болки. Отказал да остане в болницата – искал на село. Към момента живее при братовчеди, но не знае как ще изкара зимата.

Кметът на селото е категоричен, че никой няма да остави възрастния мъж. Вече е договорена помощ от общината, като има вариант бай Георги да бъде настанен временно в бощинско жилище в Кюстендил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
firebg преди 5 години
Евала на момчетата!
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***, вие на Й краткото ли наблягате, или на поведението на момчетата.
12
0
 
8
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Журналята, коЙто са неграмотни, да си седят вкъщи!
11
0
 
11
 
! Отговори
Margarita преди 5 години
Как може наистина с правописна грешка...очи вади просто!
10
0
 
16
 
! Отговори
Мария преди 5 години
Брутална правописна грешка в заглавието! Може ли такава неграмотност !!!!!
9
0
 
11
 
! Отговори
Arsenal преди 5 години
Чудесно момчета,все така, народът има нужда от такива като вас!
8
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами постъпили са перфектно момчетата, само гордост от такива хора.Кви награди кви пет лева. Те както казват, не го правят за това.
7
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как е възможно някой да е толкова неграмотен?! Отворих статията само, за да разбера какво по дяволите значи заглавието. Къде се учите да пишете, бе джурналята?! Колкото и да ви е невероятно, "и" и "й" не са взаимозаменими в българския език и не може да ги позлвате по свое усмотрение!
6
0
 
23
 
! Отговори
dдфсф преди 5 години
Браво на военните! Поклон!
5
6
 
6
 
! Отговори
До срамота и Astarot преди 5 години
На мен пък вече не ми правят впечатление тези грешки. Приех го за "вярно" и продължавам напред. Даже да го приемат за някакъв жаргон и официално, така или иначе всички вече си го пишат, слагат "й" на двойно "и" за щяло и нещяло. Дори и "член" не пишат вярно. Пишат на стената "хои" и бягат. Погрешно!
4
1
 
47
 
! Отговори
Astarot преди 5 години
"Военните, коЙто спасиха от огъня Бай Георги"?Джесо, седни си! Двойка!
3
1
 
45
 
! Отговори
Срамота преди 5 години
Неграмотници, пише се военните коИто, а не коЙто!!!!!!!!!!!!!Не ви ли е срам!
2
1
 
9
 
! Отговори
xxдфг преди 5 години
Добрата новина днес е как настъпиха мотиката с ДжиПиГейт !!! :))
1
0
 
19
 
! Отговори
месара преди 5 години
ами едно ГОЛЯМО БРАВО!!!