Да превъзпитаме шофьори, пешеходци... Да спрем смъртта на пътя!

Европейският ден без загинали на пътя се провежда у нас
19 сеп 2018 11:15,
60

Загиналите на пътя са част от черна статистика, която не спира да тегне над страната ни. Пътните инциденти сякаш са все повече, а безопасността все по-рядка. Нарушение на правилата, обаче, не извършват само шофьори, но и пешеходци.

За трета поредна година в България се провежда Европейски ден без загинали на пътя. Целта на инициативата е да се намалят смъртните случаи и тежките травми, получени при ПТП-та. В каузата се включиха всички полицаи и "Пътна полиция", както и TISPOL.

Това е и част от европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември.

Мария Ботева, която е инспектор от "Пътна полиция", сподели в ефира на Bulgaria ON AIR, че органите на реда получават подкрепа от много областни администрации, общински звена и медии. Много училища и детски градини също са съпричастни.

От полицията предлагат хората да комбинират транспортите и да се придвижват по най-безопасния начин. Ако смятат да говорят по телефона дълго време, да си наемат шофьор или да се движат с градски транспорт, така че да не попадат в ситуации да бъдат глобявани.

Въпреки патрулите на пътя обаче, хората продължават да извършват нарушения не само като шофьори, но и като пешеходци.

"Ние сме далеч от мисълта, че в този ден ще успеем да превъзпитаме всички. По-голямата част от хората, които спазват светофарите, го правят защото виждат патрулите на "Пътна полиция", коментира Мария Ботева.

На много места в страната ще има патрули, които ще помагат на пешеходците да минават през пешеходните пътеки и на опасните кръстовища, а в София от 10 ч. в Южния парк над 500 ученици ще бъдат обучени да оказват първа помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
3
 
! Отговори
един от всички преди 5 години
Толкова ли пък е трудно полицаите да за застанат със скрити триноги камери на булеварди и квартални улици, където по принцип се кара с превишена скорост. Всички такива улици са им известни!!! Защо не са там? Защо не снимат и глобяват всички наред за непровинено паркиране по бул. Монтевидео примерно. Там е като на чаршията, няма как да разбереш, че е булевард. Защо не са в по малките квартални улички и булевард където нощно време на всеки 10-15 минути, се изрязват мощни коли и мотори??? Защо?
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другата голяма глyпocт е да се смята, че начинът на шофиране зависел не от контролът за спазването на правилата, а от възпитанието, самоконтрол, манталитет, култура, характер и всякакви други подобни измишльотини. Затова няма да се оправим - маса народ вярва в невъзможното, а КАТ се кефи и си събира рекета.
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-голямата глyпocт е да се счита, че правилата се спазвали само ако до всеки шофьор седи катаджия или катаджия на всеки километър. В нормалните държави са наложили спазването на правилата и то не със зверски глоби, каквито искат нашите катаджии. Много добре се знае как става налагането на правилата, но в България се правят, че не знаят.
49
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Възпитанието се осъществява най-вече през първите 7 години, във вторите се утвърждава заучения материал и до там! Само много наивено-глуповат индивид може да прави опити възпитава пълнолетен човек.
48
3
 
2
 
! Отговори
Пешеходец преди 5 години
Какви правила бе власт имащи? Как да ги спазя? Казва мобилнност бълнувате? В кой свят живеете? Живея на улица където и двата тротоара за заети от коли, където трябва да вървя по улицата на платното, да се разбираме с шофьорите по неписани правилници мирно. Където "Паркоместата" са маркирани с 10Л бутилки с жълта течност и зебри и пътеки липсват, колите паркират дори в детските площи с катерушки, а гостуващи водачи на МПС биват хокани, щото заемат нечие място. Къде ми е мобилността ?
47
3
 
1
 
! Отговори
Невъзпитан преди 5 години
Нека отбележим деня подобаващо: С рекорден брой жертви!"Нито ден без жертви, нито ден без кръв на пътя!" Ното един нов светофар или пешеходна пътека не бива да се поставят, ако няма поне двама-трима помлени там!"Извън колата се пази! Като си в колата - нека от теб да се пазят!""Карай агресивно! Избий всички комплекси! ... И се пази от комплексари!"
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво възпитание, бе, маймуни, слагайте камери навсякъде и глобявайте наред, от това по-възпитателно няма.
45
3
 
2
 
! Отговори
1 преди 5 години
Освен контрол има и самоконтрол!Не може до всеки водач да седне служител на КАТ!
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 38В дълбоката провинция шофьорите не спират на пешеходна пътека. Даже не намаляват скоростта. Масово е така.
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ще ги превъзпитате, като те са си такива по природа и характер. Блъскат се, груби са и на пътя, и на тротоара, и в магазина, и в болницата, и в училище, и на работното си място...
42
0
 
6
 
! Отговори
А 2 преди 5 години
Писна ми цял живот да ме облъчват с лозунги ! А "нашите" момченца и момиченца да правят, каквото им е кеф на пътя безнаказано. И стават нагли - оная от Пловдив потроши 10 коли и ти да видиш, изпаднала в депресия. Горкото ! Адекватни наказания, а не лозунги, уважаеми !!!!!!
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо да превъзпитаме милиционерите с палките.
40
1
 
2
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Русичката полицайка със синя ризка бих я превъзпитал в леглото.
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докъде се докарахме, прости полицаи, еталон за глупост, да ни възпитават!!!
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
малко са ни затворите и липсва политическа воля за превъзпитание иначе съм за... оня ден един искаше да ме бие, понеже не можа да ме сгази... позволих си да бъда афектиран ама това е защото един ме бутна на пешеходна пътека + червено ( за него) на Орлов мост преди 5-6 години... още ме боли ръката ама беше с дипломатически номер човека а политическа воля липсва, понеже най-големите нарушители или са в политиката, или в задкулисието
37
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 3 месеца пресичах на пешеходна пътека на Г.С. Раковски, облечена в червено и в светлата част на деня, когато бях пометена от заблеял се шофьор. Счупи ми черепа и рамото. 3 месеца живея с болките, а за шофьора няма никакви последствия. От полицията ми казаха, че ако случайно го осъдят, ще получи условна присъда и 1 година без книжка. Но в момента му е върната книжка. Кога ще има адекватни присъди за такива убийци на пътя? Кога ще започнат да се спазват правилата за движение?
36
2
 
6
 
! Отговори
До 36 преди 5 години
На мен пък ми направи впечателние, че последния път като си бях в родния град и спрях с черното си БМВ да пропусна пешеходците на пешеходна пътека, насрещно движещата се дама изпадна в ступор, че и тя трябва да спре и с луда маневра м/у пешеходците успя да НЕ спре и да продължи. Пешедоците също бяха изненадани, че изобщо някой спира, но все пак, дори с леко чуство на несигурност, тръгнаха да пресичат...
35
1
 
1
 
! Отговори
Na 23 преди 5 години
Kak taka imash edin grad, a ne znaesh kolko peshehodni pateki imash?! Sigurno si bg kmet, major....te sa vse edni takiva nedoucheni gabrovski injeneri kato tebe mai ili moje bi si big boss na gradskia KAT....chakai malko....ti si obstinski predsedatel ili obstinski gradski savetnik....moje i da si nekoi gradski ombudsman...i te ne znaiat kolko peshehodni pateki ima v tehnia grad...pa moe i da si selski kmet...u Tokachka ili Paprat....deka nema ni trotoar, ni peshehodna pateka, ni Bulgaria...
34
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато бях в Софето последния път ми направи впечатление, че всеки пресича откъдето му падне, като в повечето случаи цепи директно през трафика, въпреки че съвсем наблизо се намира пешеходната пътека.
33
2
 
1
 
! Отговори
Indianacar преди 5 години
Uuuu, ni sa nauchihte ve....mravkite, kuchetata, kravite, kozite, lebedite, slaveite i kotetata sa nauchiha da odat po peshehodnite bg pateki i bg trotoarite...a vii se v chernata ikonomika na rbg...asfalta...plastame na vazputateli edin pat...sia i na prevazputateli vtori pat da plastame...