Селата край Севлиево без вода: Все едно хората там са "втора ръка"!

В града вода има всеки ден, в селата - 7 пъти по-рядко
21 сеп 2018 12:45, Петя Славова
29
Селата край Севлиево без вода: Все едно хората там са "втора ръка"!
Снимка: архив, Булфото

Севлиево обяви режим на водата. Причината, според общината е засушаването и силно намаления дебит на местните водоизточници.

За града вода ще се подава всеки ден, но вечер след 23:00 часа до 5 ч. сутринта, налягането във водопроводната мрежа ще е намалено и високите етажи на сградите ще имат нарушено водоснабдяване.

Повече от 20 севлиевски села пък ще имат вода през ден, която ще се пуска по схема, обикновено в часовете между 17:00 и 8:00 часа на следващия ден. Девет габровски села, снабдявани с вода от севлиевската фирма, също ще са на същия режим.

Още по темата

Всички резервни местни водоизточници, които могат да се ползват за допълнително водоснабдяване, в това число помпените станции в Севлиево и в селата Петко Славейков, Добромирка и "Чешме дере" трябва да бъдат в редовна експлоатация, пише още в заповедта.

Според Димитър Тонев – жител на едно от селата в областта, обаче ситуацията е съвсем различна.

В писмо до Dnes.bg той пише, че проблемът с водоподаването в община Севлиево датира от десетилетия. По думите му, основната причина е липсата на язовир.

"Наличните водохранилища са крайно недостатъчни и всяка година сме в продължителни режими. Когато завали водата се замътнява и - режим. Когато засуши липсва вода и - режим. При честите аварии, отново режим! Тук водата е лукс!", пише ни Тонев.

Мъжът обяснява, че тази година са били отпуснати средства за подмяна на вододовеждащите водопроводи с уверението, че загубите на вода са основната причина за ситуацията. Имало е и публикации в пресата, че режимите вече са история.

Но реалността е друга. Въпреки продължитвлния дъждовен период това лято, отново няма вода.

"На фона на всичко това, ВИК "Бяла" буквално дискриминира някои от селата. Когато настане поредния воден режим, графикът предвижда за селата Ловнидол, Търхово, Буря, Идилево и Богатово да имат вода през ден.
Но в действителност там има вода през една до две седмици за ден, максимум два", пише той.

Пресният пример – спират я в петък и я пускат в четвъртък, а Димитър Тонев пита: "Защо в града има вода всеки ден, а по селата 7 пъти по-рядко. Да не би да не плащаме данъци, такси и сметки? Или сме хора "втора ръка" само защото живеем на село?! Не мога да опиша наглостта, с която ни отговарят на въпросите. Например във вторник техническият ръководител ми каза: "Не знаеш ли, че там винаги е било така" и затвори телефона.

Лично моето семейство е с дете на 6 месеца. Трябва ли да описвам как се живее без вода? Ако става дума за прецедент, не бих повдигал въпроса. Но светлинка в тунела не се вижда...", обяснява още човекът.

В "Ние сме Севлиево" във Facebook също има много коментари по темата, където хората потвърждават неговите думи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
1
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Да пият ракия и да се търкат с тампони спирт вместо да се къпят, те по селата така или иначе на месец веднъж си казват: "честита баня" и така :)))
25
0
 
5
 
! Отговори
problem преди 5 години
До ПроблемПредишните като са били много кадърни, защо не е решен проблема ???!!!Не е виновен управителя на ВиК, че няма вода. Изсякоха горите над Лъгът и не построиха язовира.Как да не е виновен?!? Хич не го е грижа за хората, изключително пасивен. Трябва на ден по две писма да пише до всички институции - държавни и европейски. Няма капацитет да подготви проект и да защити разходите. Това, че е некадърен не значи че предния е бил кадърен. Пазят си позицийката без много да се борят за хората
24
0
 
1
 
! Отговори
пловдивско преди 5 години
Тука па като пиеш светиш от урана -- а и не ти казваха преди ,сега като ти кажат каква файда ?
23
1
 
6
 
! Отговори
проблем преди 5 години
До ПроблемПредишните като са били много кадърни, защо не е решен проблема ???!!!Не е виновен управителя на ВиК, че няма вода. Изсякоха горите над Лъгът и не построиха язовира.
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Севлиево ситуацията е такава от много години. Въпрос на слаба държавна и общинска политика е там. Така и не се организира нормално водоснабдяване на хората и имотите им. Никога няма да забравя недомаслената реплика на ББ, когато преди години едно лято беше отишъл на място там и здрависвайки се с един севлиевец се бе опитал левашки и обидно да се пошегува, че отдавна не бил се ръкувал с "къпан севлиевец". Но такова отношение на институциите у нас към гражданите - обирджийско и подигравателно.
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Постройте им язовир.
20
1
 
11
 
! Отговори
ив преди 5 години
Навремето,през 80-те работех в Хидрострой и предстоеше надграждане на стената на яз."Хр.Смирненски" с цел допълнително водоснабдяване на Севлиево и други околни селища. Самата конструкция беше уникална, метална диафрагма върху съществуващата стара стена - само една подобна имаше в света,някъде в Северна Америка. Какво се е случило след това не знам, сигурно от подскачане по площадите са забравили да я построят.
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми затворете завода и ще си решите проблема много лесно.Той е главният консуматор.
18
1
 
8
 
! Отговори
Проблем преди 5 години
"Предполагам, че проблема е свързан с това, че вероятно управителя на местното ВиК е габровец !" Кореняк севлиевец си е.... но млад и некадърен :(
17
3
 
2
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Солар, пак ли ти бе. Стига си хулил столицата *** такъв.
16
2
 
8
 
! Отговори
БСП преди 5 години
Долу ГЕРБ!
15
1
 
10
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Това е простичката истина. И кадърните хора от севера в продължения на десетилетия емигрираха или са в София. Тук не остават и хора как да има някакъв продукт ?София е като черна дупка която засмуква отвсякъде. Данъците ни ... администрация всичко се концентрира в една точка и естествено това е крайния резултат ... който ще става още по зле....
14
1
 
8
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам да дадем приоритет на България пред Румелия и за да имаме вода!
13
1
 
8
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Това дали си бсп или дпс или други е без значение. Тук става въпрос,че след 1878-*** година Княжество България е тотално пренебрегвано за сметка на Румелия.Това е истината.... Може да се преселиш в София или терминал...
12
5
 
9
 
! Отговори
Социалист преди 5 години
Предлагам на следващите избори всички да гласуват за БСП ако искта вода, при ГЕРБ е така - няма вода. ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БСП АКО ИСКАТЕ ДА ПИЕТЕ ВОДА!
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По принцим не само тези хора, българите като цяло в ЕС се считат за хора втора ръка в западна Европа.
10
1
 
10
 
! Отговори
NOKIAN преди 5 години
Нали искате ГЕРБ? Платихте ли им рушвет за да имате вода?
9
7
 
4
 
! Отговори
зевзек преди 5 години
Предполагам, че проблема е свързан с това, че вероятно управителя на местното ВиК е габровец !
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я дайте една справка за област Габрово да видим колко БВП на местно ниво генерира Севлиево. Хора от много други ходят да работят в този град, но за него нищо не остава...
7
1
 
4
 
! Отговори
Шон преди 5 години
ГЕРП са виновни и Гойко Горисов. За сметка на тях комунистите са супер!!!